Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2022,
6.54

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

5

Natisni članek

ZDA atentat John F. Kennedy

Petek, 16. 12. 2022, 6.54

1 leto, 4 mesece

Ameriška vlada objavila 13 tisoč dokumentov o atentatu na Kennedyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

5

John F. Kennedy | S tem zadnjim svežnjem naj bi bilo zdaj objavljenih že 97 odstotkov vseh dokumentov na to temo, ki so v lasti ameriške vlade, kar pomeni okoli pet milijonov strani. | Foto Getty Images

S tem zadnjim svežnjem naj bi bilo zdaj objavljenih že 97 odstotkov vseh dokumentov na to temo, ki so v lasti ameriške vlade, kar pomeni okoli pet milijonov strani.

Foto: Getty Images

Ameriški Nacionalni arhivi so v četrtek objavili nov sveženj okoli 13 tisoč dokumentov, ki zadevajo atentat na predsednika ZDA Johna F. Kennedyja leta 1963 v Dallasu v Teksasu. Skozi dokumente se bodo zdaj prebijali zgodovinarji in tudi privrženci teorij zarote, večjih razkritij pa naj ne bi prinesli.

Vlada predsednika Joeja Bidna se je sicer odločila zadržati objavo nekaterih preostalih dokumentov zaradi nacionalne varnosti. Biden je v naznanilu objave pojasnil, da bo nekaj dokumentov za zdaj ostalo tajnih, ker bi njihova objava škodila vojski, obveščevalcem, policistom ali mednarodnim odnosom.

Med v četrtek objavljenimi dokumenti naj bi jih bilo veliko tudi o atentatorju Leeju Harveyju Oswaldu, ki ga privrženci teorij zarote nimajo za resničnega krivca, ampak le za žrtev. Razpon "pravih" krivcev je zanje širok, od ameriške vlade do italijanske mafije, Sovjetske zveze, Kube in še koga.

Radovedneži naj bi zdaj izvedeli več o Oswaldu, a nič takega, kar bi ga opralo krivde. Obveščevalna agencija Cia je Oswalda spremljala od leta 1960, potem ko je leta 1959 poskušal prek Mehike prebegniti v Sovjetsko zvezo. Cia je sicer v četrtek znova zatrdila, da ni nikoli sodelovala z Oswaldom in da ameriškim preiskovalcem ni prikrivala nobenih informacij o njem.

Objavljanje dokumentov o atentatu na Kennedyja je leta 1992 omogočil predsednik George Bush starejši s podpisom ukaza, ki pravi, da naj se dokumenti objavijo po 25 letih oziroma do oktobra 2017. A od takrat vsak predsednik odloča po svoje, koliko in kaj se bo dejansko objavilo.

Zajeten sveženj dokumentov je leta 2017 objavil tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump, a ti niso prinesli ničesar novega.

Ne spreglejte