Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
10.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Sirija ZDA kemično orožje Sergej Lavrov

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 10.30

7 let, 12 mesecev

Ameriška letalonosilka zaplula proti Siriji. Asad svari pred regionalno vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška letalonosilka USS Nimitz je po poročanju medijev skupaj še z drugimi plovili zaplula proti Rdečemu morju. Medtem ruski zunanji minister dvomi o ameriških dokazih o uporabi kemičnega orožja.

Najnovejši premik ameriške pomorske flote je za agencijo Reuters potrdil anonimni vir iz ZDA. "Trenutno poteka prerazporejanje vojaških sil, da bi bile na voljo v primeru morebitnega vojaškega posredovanja v Siriji," je novinarjem zaupal omenjeni vir.

Asad: Bližnji vzhod je sod smodnika in vžigalna vrvica je vse krajša Sirski predsednik Bašar al Asad je ob tem že opozoril, da bi zahodno vojaško posredovanje v Siriji lahko zanetilo "regionalno vojno" na Bližnjem vzhodu. V pogovoru za francoski časnik Le Figaro je tudi dejal, da bi Francijo doletele "posledice", če bi sodelovala v vojaški akciji pod ameriškim vodstvom proti Siriji.

"Bližnji vzhod je sod smodnika in vžigalna vrvica je vse krajša," je dejal Asad v enem redkih intervjujev za katerega od zahodnih medijev. "Ne moremo govoriti samo o sirskem odgovoru, temveč tudi kaj se bo zgodilo po prvem udarcu. Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo," je posvaril.

"Vsi bodo izgubili nadzor nad položajem, ko bo eksplodiral sod smodnika. Kaos in ekstremizem se bosta širila. Obstaja nevarnost regionalne vojne," je poudaril.

"Dokazi o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ki so nam jih predstavile ZDA, ne vsebujejo nič konkretnega," pa je pred tem dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Pokazali so nam dokumente, ki pa ne vsebujejo ne konkretnih podatkov ne geografskih map niti imen. Veliko je nedoslednosti." Proti Siriji naj bi medtem krenila ruska izvidniška ladja.

"Ni nobenih dejstev. To nas ne prepriča," je dejal Lavrov na tradicionalnem srečanju s študenti na univerzi MGIMO v Moskvi.

"Ni nobenih dejstev. In ko vprašaš po bolj natančnih dokazih, rečejo, da je vse tajno ..." "Kar so nam pokazali že prej in tudi zdaj, tako naši ameriški partnerji kot Francozi in Britanci, nas nikakor ne prepriča," je predstavljene podatke ocenil ruski zunanji minister. Lavrov je tudi dodal, da obstajajo številni dvomi glede posnetkov domnevnega napada s kemičnim orožjem, ki so objavljeni na spletu.

Kot pravi Lavrov, je veliko dvomov. "Ni nobenih dejstev. In ko vprašaš po bolj natančnih dokazih, potem rečejo, da je vse tajno in da ti jih ne morejo pokazati. Dejansko ni nobenih dejstev, ki bi podprle mednarodno sodelovanje," je še dejal Lavrov.

Obama za odobritev napada zaprosil kongres Ruski vojaški vir je medtem dejal, da je Rusija poslala na morje blizu Sirije izvidniško ladjo. Izvidniška ladja črnomorske flote je v nedeljo zvečer začela svojo pot proti "določenemu območju v vzhodnem Sredozemlju, kjer bo zbirala operativne informacije v regiji, kjer se stopnjuje konflikt", je povedal vir.

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v soboto sporočil, da bo za odobritev napada na Sirijo zaprosil kongres, je njegova administracija takoj začela intenzivno lobirati pri kongresnikih.

Obama, podpredsednik Joe Biden in drugi člani Obamovega kabineta so imeli že v nedeljo telefonske pogovore z nekaterimi člani predstavniškega doma in senata, z njimi pa bodo nadaljevali tudi danes, ko v ZDA praznujejo dan dela.

V kongresu se je sicer v nedeljo popoldne na tajnem sestanku o dogajanju v Siriji zbralo okoli 70 članov kongresa. Po srečanju je bilo veliko kongresnikov še vedno neodločenih glede podpore za napad.

Obamo bo v Beli hiši obiskal vplivni republikanski senator John McCain, ki je v nedeljo dejal, da še ni prepričan, ali bo podprl resolucijo, ki jo je v kongres poslal Obama.

Sirija naj bi imela enega največjih arzenalov s kemičnim orožjem v regiji ZDA so sirski režim pod vodstvom predsednika Bašarja Al Asada obtožile, da je 21. avgusta v napadu v predmestju Damaska uporabil kemično orožje. V napadu je po ameriških podatkih umrlo 1429 ljudi. V nedeljo je ameriški državni sekretar John Kerry dejal, da imajo dokaze, da je režim uporabil sarin, smrtonosni živčni plin, ki so ga razvili nacistični znanstveniki leta 1938 in ki povzroči smrt v nekaj minutah.

Sirija naj bi imela arzenal kemičnega orožja, ki velja za enega največjih na Bližnjem vzhodu, vendar pa ni jasno, kaj vsebuje in kako velik dejansko je. Francija je v nedeljo napovedala, da bo v kratkem razkrila tajne dokumente, ki vsebujejo podatke o sirskem arzenalu kemičnega orožja.

Po poročanju francoskega časopisa Journal du Dimanche Sirija zaloge kemičnega orožja kopiči skoraj 30 let, njen arzenal pa naj bi vseboval več kot 1000 ton kemičnih plinov, med njimi tudi sarin in iperit. Tajni dokumenti naj bi razkrivali tudi, da sirski znanstveniki razvijajo živčni plin, ki je veliko bolj toksičen od sarina.

Siriji je pri razvoju kemičnega orožja pomagala Rusija Sirija je sicer ena od redkih držav, ki ni podpisala konvencije o kemičnem orožju. Program razvijanja kemičnega orožja je s pomočjo Egipta in takratne Sovjetske zveze začela v 70. letih prejšnjega stoletja.

V 90. letih prejšnjega stoletja je Siriji pri razvoju kemičnega orožja pomagala Rusija, od leta 2005 pa tudi Iran, kažejo podatki Pobude o jedrski grožnji (NTI), neodvisne organizacije, ki raziskuje podatke o orožju za množično uničevanje.

Ne spreglejte