Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA legalizacija marihuana

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 14.20

8 let

Amerika na poti legalizacije marihuane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zvezni državi Kolorado in Washington sta legalizirali kanabis, zelo verjetno jima bodo sledile tudi druge zvezne države.

Od začetka leta 2012, ko sta Kolorado in Washington dekriminalizirala rekreativno rabo marihuane, so jo še v šestih državah dovolili za medicinsko uporabo, tako da je zdaj dovoljena v skupno 23 ameriških zveznih državah. Večina Američanov podpira legalizacijo, pri časopisih so zaposleni ocenjevalci kanabisa, celo republikanski senatorji se zavzemajo za legalizacijo, pri tem pa se sklicujejo na Sveto pismo.

Državi, ki sta stopili še korak naprej, pa lahko tlakujeta pot vsem drugim, ki bi prav tako želele popolnoma legalizirati marihuano. In težav, s katerimi se soočajo ob legalizaciji, ni malo, saj je tržišče neznano, morebitnih zapletov pa ni mogoče predvideti.

V obeh državah je recimo omejeno število mogočih prodajalcev in proizvajalcev kanabisa. V Washingtonu so prodajalce določili z žrebanjem, v Koloradu so to postale večinoma klinike, ki so pred tem prodajale marihuano za medicinske namene. In v obeh državah že razmišljajo, da bi ta sistem spremenili.

Regulirana proizvodnja in visoka cena Ena izmed največjih težav je cena. V začetku so menili, da mora biti cena dovolj visoka, da ne bo dostopna vsakomur, in dovolj nizka, da bo konkurenca črnemu trgu. Zdaj pa je recimo v Washingtonu gram kanabisa 20 dolarjev (okoli 15 evrov), kar je dvakrat več kot na črnem trgu. In celo dvakrat več, kot je cena marihuane v medicinske namene. Za visoko ceno navajajo dva razloga: davek in visoke cene na veliko, saj je več povpraševanja in tržišče ne more zadovoljiti vseh potreb. Vsaj ne legalno tržišče.

Težava pri proizvodnji je, da je popolnoma regulirana in da so določene maksimalne kvote dovoljene proizvodnje. Trenutno marihuano gojijo na vsega 65 tisoč kvadratnih metrih, kar je komajda dovolj za zadostitev povpraševanja. Za omejeno proizvodnjo so se odločili, da tržišče ne bi bilo preplavljeno z legalno travo, ki bi bila lahko dosegljiva otrokom, prav tako pa bi jo lahko izvažali v druge zvezne države, kjer še ni legalizirana.

Zvezna legalizacija vprašljiva A zdi se, da bo tudi v drugih zveznih državah kmalu legalizirana. V Oregonu in na Aljaski bodo o tem glasovali novembra, na glasovanje se pripravljajo tudi v Novi Angliji, na Floridi se bodo opredelili do medicinske uporabe, v Kaliforniji bodo o tem glasovali leta 2016.

Vprašanje pa je, kako se bo do tega opredelila zvezna vlada. Po zveznih zakonih je namreč marihuana še vedno droga v isti kategoriji kot heroin. Tako po zveznih zakonih vsi državljani Kolorada in Washingtona, ki kadijo marihuano, storijo kriminalno dejanje. Barack Obama in pravosodni minister Eric Holder sta sicer odobrila legalizacijo v dveh zveznih državah, toda če bo na predsedniških volitvah 2016 zmagal kdo, ki je manj toleranten do kanabisa, je malo verjetno, da bi travo legalizirali tudi na zvezni ravni.

V drugem mandatu Clintonove "Zvezna legalizacija se bo zgodila v drugem predsedniškem mandatu Hilary Clinton," je za The Economist dejal profesor Mark Kleiman s kalifornijske univerze. Kongresnik Earl Blumenauer je sicer bolj optimističen in napoveduje federalno legalizacijo v treh letih. Od leta 2013 se je v Ameriki obrnilo tudi javno mnenje in od tedaj večina državljanov meni, da bi bilo treba marihuano legalizirati.

Medtem pa Kolorado in Washington še vedno orjeta ledino. V Koloradu bodo odprli prve kavarne, kjer bodo omogočili uživanje marihuane. V Washingtonu želijo malo omiliti regulacijo proizvodnje kanabisa, saj na primer v Koloradu omogočajo domačo vzgojo, v Washingtonu pa ne. V obeh zveznih državah pa večino od trave pobranega davka vlagajo v šolstvo.

Ne spreglejte