Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
6. 2. 2014,
8.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči zobna pasta

Četrtek, 6. 2. 2014, 8.39

8 let

Američani svarijo pred eksplozivom v zobni pasti

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZDA so opozorile letalske družbe, ki letijo v Soči, da bi lahko teroristi v zobni pasti skrit eksploziv pretihotapili na letala. Na letališču Jožeta Pučnika ameriškega opozorila uradno niso prejeli.

Ameriški oddelek za domovinsko varnost je dejal, da opozorilo velja za lete neposredno v Rusijo, kjer so le še dan od začetka zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Oddelek je dodal, da redno izmenjuje informacije z "domačimi in mednarodnimi partnerji, tudi tistimi, povezanimi z mednarodnimi dogodki, kot so olimpijske igre v Sočiju".

Bela hiša je sporočila, da zadnje grožnje niso spremenile že obstoječih smernic za potovanje v Soči.

Zaradi terorističnih groženj so v Sočiju in okolici, kjer bodo potekala olimpijska tekmovanja, poostrili varnost. ZDA so v Črno morje poslale dve vojni ladji za vsak primer. Ostre varnostne ukrepe sta sprožila dva teroristična napada v Volgogradu decembra lani in številne grožnje islamističnih ekstremistov iz kavkaške regije.

Rusi so okoli Sočija postavili t. i. krog iz železa, kar pa ni prepričalo vseh. Direktor ameriškega protiterorističnega centra Matthew Olsen opozarja na nevarnost terorističnih napadov izven prizorišč olimpijskih iger v širši okolici Sočija.

Vsak šesti Američan prepričan v napad v Sočiju Anketa, ki jo je objavila ameriška televizijska hiša CNN, je pokazala, da je 57 odstotkov Američanov prepričanih, da je terorističen napad v Sočiju verjeten.

Anketa na vzorcu več kot tisoč ljudi je pokazala še, da imajo Američani precej negativno mnenje o Rusiji in ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Negativno mnenje o Putinu ima 54 odstotkov Američanov, s čimer je ruski predsednik eden najmanj priljubljenih tujih državnikov med Američani. Le 13 odstotkov anketiranih meni, da bi ZDA morale imeti podoben protigejevski zakon kot v Rusiji.

Anketa centra Levada pa je pokazala, da 53 odstotkov Rusov meni, da je Rusija naredila prav, ker se je odločila gostiti olimpijske igre. Vendar pa le tretjina Rusov meni, da bi morali gostiti tudi poletne olimpijske igre.

Ne spreglejte