Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA volitve

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 18.35

8 let

Američani nimajo na izbiro le Obame in Romneyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav sta deležna daleč največ medijske pozornosti in imata pravzaprav edina možnosti za zmago, pa Barack Obama in Mitt Romney nista edina kandidata za predsednika ZDA. Poglejmo, kdo so preostali.

Tradicionalno predsednik ZDA prihaja iz ene od dveh največjih strank – republikanske ali demokratske – in tudi na tokratnih, 57. predsedniških volitvah se ta tradicija ne bo prelomila. Trenutni predsednik Obama in njegov najresnejši izzivalec imata za seboj že vsa tri medsebojna televizijska soočenja, preostali kandidati pa bodo imeli priložnost tokrat. Soočenje v Chicagu v zvezni državi Illinois bo povezoval znani Larry King. V sistemu dveh velikih političnih strank preostali kandidati v osrednjih medijih niso deležni velike podpore, a "največji tretji kandidati", kandidat libertarianske stranke Gary Johnson, kandidatka zelene stranke Jill Stein, kandidat konstitucionalne stranke Virgil Goode in kandidat stranke Pravica Rocky Anderson, svoje kampanje nadaljujejo vse do volilnega dne, 6. novembra.

Gary Johnson, nekdanji guverner Nove Mehike, se je sprva potegoval za republikansko predsedniško nominacijo in je sodeloval na prvem republikanskem soočenju. Konec decembra 2011 je naznanil, da se bo za Belo hišo potegoval kot kandidat libertarianske stranke in maja letos dobil podporo te stranke. Njegov podpredsedniški kandidat je sodnik iz Kalifornije Jim Gray.

Jill Stein in njena podpredsedniška kandidatka Cheri Honkala so celo aretirali, ko sta skušali priti na drugo soočenje med Obamo in Romneyjem na univerzi Hofstra, kjer sta protestirali, da na soočenju sodelujeta le kandidata največjih strank. Trdita, da je Komisija za predsedniška soočenja nepoštena tvorba, ki so jo oblikovali voditelji republikancev in demokratov, da bi izključila kakršnokoli opozicijo. Steinova se zavzema za "zeleni new deal", načrt, da bi vsak Američan, ki si želi in je sposoben delati, dobil službo na projektih obnovljive energije.

Virgil Goode je nekdanji kongresnik iz Virginie in nekdanji član republikanske stranke, ki pa je bil v mladosti demokrat. Novembra 2010 se je pridružil izvršnemu odboru konstitucionalne stranke. Skupaj z njim kot podpredsedniški kandidat kandidira Jim Clymer iz Pennsylvanie.

Rocky Anderson je nekdanji župan Salt Lake Cityja in ustanovni član stranke Pravičnost, ki je bila ustanovljena decembra 2011. Stranka si prizadeva za reformo financiranja kampanj in ne sprejema sredstev korporacij. Njegov podpredsedniški kandidat je Luis J. Rodriguez iz Kalifornije.

King je izrazil zadovoljstvo, da je dobil priložnost preizkusiti kandidate drugih strank. "Intervjuval sem vse ameriške predsednike od (Richarda) Nixona naprej. Cenim pomembnost nudenja platforme tistim z zares alternativnimi vizijami za prihodnost naše države," je dejal dolgoletni novinar CNN-a, ki se je lani upokojil.

Ne spreglejte