SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali bo Berlusconi pobegnil v Nikaragvo

3

termometer

 | Foto:
Nekdanjega italijanskega premierja čaka razsodba v zvezi z afero Mediaset. Stvari so zanj tako slabe, da njegovi odvetniki preučujejo tudi možnost o "pobegu" v Nikaragvo.

30. julij je datum, ko naj bi tretjestopenjsko sodišče v Italiji razsodilo v primeru Mediaset. V tem primeru je bil Berlusconi spoznan za krivega utaje davkov in korupcije ter obsojen na štiri leta zapora. Berlusconijevo pritožbo na razsodbo je italijansko drugostopenjsko sodišče pred mesecem dni zavrnilo. Zdaj lahko Berlusconi samo nestrpno čaka na odločitev tretjestopenjskega sodišča, ki je dokončna. V Berlusconijevem kabinetu se po poročanju časopisa Il Fatto Quotidiano zavedajo, da je Berlusconi lahko spoznan za krivega tudi na zadnji sodni instanci, zato jih zelo skrbi. "Ne da se ravno boji linča javnosti, se pa boji upada priljubljenosti svoje stranke," je eden njegovih zaupnikov dejal za italijanski časopis.

Plan B Ker ni človek, ki bi se zanašal na srečna naključja, je izdelal plan B. Svojim najtesnejšim sodelavcem in mednarodni odvetniški družbi v Ženevi naj bi naročil, da preverijo, katera država bi mu lahko ponudila varno gostoljubje. Sam je zavrnil prvi predlog sodelavcev, da bi bila to Rusija ali Kazahstan. Državi oziroma njuni vodstvi, s katerima ima Berlusconi odlične odnose. "Nočem se postaviti v položaj, v katerem bi me lahko uporabili za talca," naj bi izjavil. Mislil je seveda na talca gospodarskih in političnih interesov države.

Nikaragva Odvetniki so morali predvsem preučiti, s katerimi državami ima Italija podpisane sporazume o izročanju storilcev kaznivih dejanj in s katerimi jih nima, piše Il Fatto Quotidiano. Optimalen predlog se je glasil: Nikaragva. Država Daniela Ortege, ki je pod embargom Združenih držav Amerike, in država, ki je pred časom azil ponudila ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu.

"Počutim se, kot bi bil v pasti" "Počutim se, kot bi bil v pasti," naj bi po poročanju časopisa dejal Berlusconi. No, Berlusconi še ima nekaj časa, da lahko v past ujame državo. Če bi bil 30. julija dokončno obsojen, bi njegova stranka zagotovo odtegnila podporo vladi. Vlada bi padla, Italija pa bi se znova znašla v nemilosti bonitetnih agencij. Tega se zavedajo dobesedno vsi v Italiji, tudi sodstvo.

Kam bi lahko pobegnili slovenski Berlusconiji? V Sloveniji se je zadnje čase pred sodiščem znašlo veliko gospodarstvenikov in politikov. Kam bi se po najbolj črnih scenarijih lahko zatekli oni?

Slovenija je podpisnica Evropske konvencije o izročitvi. Podpisnice konvencije so večinoma vse evropske države, med njimi na primer ni Belorusije, so pa tudi Izrael, Južna Koreja in Južna Afrika. Z Avstralijo, Kanado, Švico in ZDA ima Slovenija podpisano bilateralno pogodbo o izročanja storilcev kazenskih dejanj, s Turčijo pa pogodbo o medsebojni predaji zaradi prestajanja kazni. Luknja v pogodbah o izročanju zeva v Latinski Ameriki in Aziji. Na seznamih nismo našli Kitajske, Brazilije, Argentine, Tajske, tudi Nikaragve…

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin