Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 1. 2015,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Al Kaida napad Pariz

Sobota, 10. 1. 2015, 9.20

8 let

Al Kaida grozi Franciji z novimi napadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Al Kaida na Arabskem polotoku, na katero sta se sklicevala brata Kouachi, napadalca na satirični tednik Charlie Hebdo, je v petek zvečer zagrozila Franciji z novimi napadi.

Eden od verskih vodij teroristične organizacije je v videoposnetku opozoril Francoze, da ne bodo varni, dokler bodo napadali muslimane, Alaha in preroka Mohameda. V videu je govoril Harith al Nadhari, ki je eden od pristojnih za šeriatsko pravo v teroristični organizaciji, je sporočil ameriški center za nadzor spletnih strani islamistov SITE.

Video so objavili nekaj ur po krvavem koncu dveh dram s talci, treh dni nasilja in negotovosti po treh terorističnih napadih v Franciji, ki so ob treh napadalcih zahtevali življenja še 17 ljudi, 20 je bilo ranjenih.

Odgovornosti za napade v Franciji v imenu organizacije ni prevzel Ni pa v imenu organizacije prevzel odgovornosti za napade. "Nekateri sinovi Francije so bili nespoštljivi do preroka, zato je skupina vernih vojakov Alaha šla nadnje, jih naučila spoštovanja in mej svobode izražanja," je dejal. "Ne bojijo se smrti, iščejo mučeništvo v imenu Alaha," je še dodal, pri tem pa verjetno mislil na brata Cherifa in Saida Kouachija, ki sta v sredo v napadu na uredništvo časnika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi.

Cherifa Kouachija, ki je dejal, da ga je poslala Al Kaida na Arabskem polotoku oziroma njena veja v Jemnu, in njegovega brata, ki se je uril pri Al Kaidi v Jemnu, so v petek ubile varnostne sile, potem ko sta se s talcem zatekla v tiskarno severovzhodno od Pariza.

Z njima povezanega Amedyja Coulibalyja pa je policija skoraj sočasno ubila v judovski trgovini v Parizu, kjer je zadrževal talce. Francoski televiziji BFM-TV je povedal, da je prejel navodila od Islamske države in da je bil pri operaciji usklajen z bratoma Kouachi. Da so povezani, so v petek potrdili tudi policijski viri.

Francoska policija v zvezi z napadi išče morebitne teroristične povezave Francoska policija po krvavih dogodkih preiskuje, ali so napadalci prejeli podporo ali navodila s strani tretjih oseb, je v petek zvečer v Parizu povedal državni tožilec Francois Molins. Preiskovalci se bodo med drugim osredotočili na vire financiranja v zvezi z napadi in izvor orožja, je pojasnil. Na prizorišču obeh napadov so našli težko orožje, med drugim tudi raketomete, avtomatsko orožje, pištole in eksploziv.

Policija bo preiskala, kako napadi, ki so se zgodili v Parizu v zadnjih treh dneh, sodijo "v kontekst džihadističnih terorističnih mrež", je pojasnil Molins. Oče z majhnim otrokom se je pet ur skrival v hladilniku Molins, ki vodi preiskavo o napadih, je sicer razkril še nekaj podrobnosti v zvezi s petkovim zajetjem talcev.

Med zajetimi talci v judovski trgovini se je znašel tudi oče z majhnim otrokom, s katerim sta se skrila v hladilnik, kjer sta skupaj s še vsaj tremi osebami počakala na razplet skoraj pet ur trajajoče drame. Pri tem je otroka zavil v svoja oblačila, da bi ga zaščitil pred nizkimi temperaturami, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema tožilčeve besede. Skril se je pod odtok in prek SMS-ov poročal policiji V drugi drami s talci, ki se je v istem času odvijala v tiskarni na severu Pariza, kjer sta brata Kouachi zajela eno osebo, se je eden od uslužbencev skril pod odtok v menzi, nato pa prek SMS sporočil policiji sporočal koristne informacije o napadalcih, še poroča AFP.

Po poročanju francoskega dnevnika Le Monde v povezavi z napadi v priporu ostaja še pet oseb, katerih identitete policija ni razkrila.

Ne spreglejte