SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afriška unija od Trumpa zahteva opravičilo za žaljive izjave

0,73

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Afriška unija (AU) je v petek od predsednika ZDA Donalda Trumpa zahtevala opravičilo za žaljive izjave na račun afriških držav, češ da so "usrane luknje". Misija organizacije 54 afriških držav v Washingtonu je izrazila šok in ogorčenje nad izjavami, ki so po njenem mnenju omadeževale sloves ZDA kot države, ki spoštuje dostojanstvo in raznolikost ljudi.

"Misija AU v ZDA izjave najostreje obsoja in zahteva njihov umik ter opravičilo ne le Afričanom, temveč ljudem afriških korenin po vsem svetu," je organizacija zapisala v sporočilu za javnost. "AU je prepričana, da trenutna ameriška administracija ne razume afriške celine in njenih prebivalcev," je dodala.

Več ameriških medijev je objavilo, da je Trump v četrtek na sestanku za zaprtimi vrati s kongresniki o ureditvi problema priseljevanja vprašal, "zakaj prihajajo sem vsi ti ljudje iz usranih lukenj, ne pa na primer iz Norveške". Pri tem so mediji navedli ljudi, ki so bili seznanjeni z vsebino sestanka.

tvit, donald trump Foto: loolsided.com

Priznal, da je uporabil ostre besede, a zanikal "usrane luknje"

Trump je v petek zanikal, da bi afriške in nekatere druge države označil za usrane luknje. Priznal je, da je uporabil ostre besede, a ne teh, ki mu jih pripisujejo. Na laž ga je postavil vpliven demokratski senator Dick Durbin, ki je zatrdil, da je to, kar poročajo mediji, čista resnica. Dejal je, da so bile Trumpove besede polne sovraštva, zlobe in rasizma.

Ameriški predsednik je z žaljivo izjavo sprožil val ogorčenih kritik v svetu. Visoki komisariat ZN za človekove pravice jo je obsodil kot "šokantno, sramotno in rasistično". V AU so v prvem odzivu spomnili na ameriško trgovino s sužnji iz Afrike, Trumpove izjave pa označili za klofuto sprejemljivemu obnašanju in praksi. Tudi haitijska vlada se je odzvala ogorčeno, saj so se izjave ameriškega predsednika nanašale tudi na Haitijce. Bocvana je na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika in mu izrazila nezadovoljstvo.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • niagara1 / 13.01.2018. ob 15:13 +2 0

    Ameriski precednik je povedal kakor misli;ni pa sam ,da misli tako, jih je se veliko,saj so ga volili na njegove izjave.midia mu pa dela veliko reklamo,ki je bresplacna,po celem svetu. ,

    +2 0
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin