Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
26. 11. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

1

Natisni članek

John Collison Forbes Patrick Collison najbogatejši

Nedelja, 26. 11. 2017, 4.05

6 let, 4 mesece

26-letni Irec, najmlajši milijarder na svetu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

1

John Collison | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Še preden je odšel na študij na eno najslavnejših univerz na svetu, je tedaj 17-letni Irec postal milijonar. Slabo desetletje kasneje je najmlajši milijarder na svetu, ki si je svoje bogastvo ustvaril sam.

Danes 26-letni John Collison je skupaj z dve leti starejšim bratom Patrickom pred šestimi leti ustanovil aplikacijo Stripe za spletno plačevanje, ki je danes vredna več milijard dolarjev.

Brata sta odrasla v podeželskem predelu Irske, v majhni vasici County Tipperary. Navdušena računalniška programerja sta z izbiro univerze nakazala razsežnost svojih ambicij. Patrick je bil sprejet na ugledni Massachusetts Institute of Technology (MIT), dve leti kasneje pa se je John vpisal na ugledni Harvard. Še preden je John začel študirati na najstarejši univerzi v ZDA, sta bila z bratom že milijonarja. Prve milijone sta zaslužila z računalniškim podjetjem, ki je manjšim podjetjem in posameznikom omogočalo, da so lažje poslovali na eBayu. Podjetje, ki se je združilo z Auctomaticom, sta leta 2008, ko je imel John 17 let, prodala za pet milijonov dolarjev.

Imata več kot sto tisoč strank

Zatem sta se osredotočila na Stripe. Oba sta predčasno končala univerzitetni študij, da bi se posvetila temu projektu. Preselila sta se v Silicijevo dolino na drugo stran ZDA, v Kalifornijo. "Idejo za Stripe sva dobila podobno, kot ideje dobijo drugi ljudje – sama sva iskala nekaj podobnega, kot je Stripe," je John povedal za BBC.

Stripe, ustanovljen leta 2011, ni znan široki množici ljudi, saj ne prodaja končnega produkta, temveč njegov sistem podjetjem po vsem svetu omogoča, da lažje sprejemajo spletna plačila in vodijo svoje spletne strani. Podjetje ima več kot sto tisoč strank, po lanski dokapitalizaciji pa je ocenjeno na 9,2 milijarde dolarjev. To pomeni, da imata John in Patrick vsak po 1,1 milijarde dolarjev premoženja, poroča Forbes.

John je Stripe ustanovil v San Franciscu z bratom Patrickom Collisonom, tretjim najmlajšim samoustvarjenim milijarderjem na svetu (drugi najmlajši je Snapchatov Evan Spiegel, ki je le dva meseca starejši od Johna Collisona). | Foto: Getty Images John je Stripe ustanovil v San Franciscu z bratom Patrickom Collisonom, tretjim najmlajšim samoustvarjenim milijarderjem na svetu (drugi najmlajši je Snapchatov Evan Spiegel, ki je le dva meseca starejši od Johna Collisona). Foto: Getty Images

Kljub močni konkurenci je Stripe rasel in si zagotovil podporo takšnih tehnoloških velikanov, kot sta Elon Musk, šef Tesle, in Peter Thiel, ustanovitelj PayPala.

Stripe ima danes 750 zaposlenih, od tega okoli 500 v San Francisu, nekaj pa tudi v evropskem uradu podjetja v Dublinu. Brata sta si razdelila delo. Medtem ko je Patrick bolj zaposlen z notranjimi zadevami, kot je razvoj opreme, se John ukvarja predvsem s poslovno platjo.

Brata si delita stanovanje v San Franciscu, nista velika ljubitelja zabav in ne živita bogataškega življenja. John ima hobi, ki ni ravno milijarderski - v prostem času rad teče. Je tudi pilot (pogosto pilotira letalo iz San Francisca do Dublina) in pianist ter zagovarja stališče, da ima ljubezen do učenja vedno prednost pred denarjem.

Ne spreglejte