Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
20.41

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

zapor obsodba Donald Trump ZDA napad ameriški kongres

Četrtek, 31. 8. 2023, 20.41

8 mesecev

17 let zapora za vodjo napada na ameriški kongres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Joe Biggs, ZDA, vodja napada na ameriški kongres | Ponosni fantje so se imeli za sledilce in zaščitnike Trumpa. | Foto Reuters

Ponosni fantje so se imeli za sledilce in zaščitnike Trumpa.

Foto: Reuters

Vodja skrajno desne skupine Ponosni fantje Joe Biggs, ki je večkrat pozival k vojni s ciljem, da bi preprečil formalno potrditev poraza Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, je bil danes obsojen na 17 let zapora. To je tudi ena od najdaljših zapornih kazni, izrečenih v povezavi z napadom na zvezni kongres 6. januarja leta 2021.

Tožilstvo je sporočilo, da je bil Joe Biggs, sicer veteran vojne v Iraku in nekdanji dopisnik skrajno desnega medija Infowars, vodja skupine Ponosni fantje in da je "uporabil svoje vojaške izkušnje za vodenje in nadzor skupine ljudi s ciljem upora proti oblastem", poroča britanski BBC.

"Sebe in svoje gibanje je videl kot drugo ameriško revolucijo, v kateri bo skupaj z drugimi 'patrioti' s silo prevzel vlado," je še dodalo. "Napad je prekinil našo tradicijo mirnega prenosa oblasti, ki je ena od najdragocenejših stvari, ki jih imamo kot Američani," pa je dejal sodnik Timothy Kelly.

Zelo mu je žal

Biggs je medtem na sodišču izrazil obžalovanje zaradi svojih dejanj. "Zelo mi je žal. Vem, da sem tisti dan naredil napako, vendar nisem terorist," je dejal. 

Biggs se je zavezal, da s skupino Ponosni fantje ne bo več imel opravka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Reuters Biggs se je zavezal, da s skupino Ponosni fantje ne bo več imel opravka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

Ponosni fantje so se imeli za sledilce in zaščitnike Trumpa, ta jim je na televizijskem soočenju s takrat še demokratskim predsedniškim kandidatom Joejem Bidnom leta 2020 javno naročil, naj bodo pripravljeni. Trumpovi privrženci so nato pred dvema letoma napadli kongres in poskušali preprečiti formalno potrditev njegovega poraza na volitvah.

Nemiri v Washingtonu
Novice Štirje pripadniki desničarske skupine krivi zarote za napad na ameriški kongres
napad na Capitol zaslišanje ZDA
Novice Trumpu se v dveh letih po napadu na ameriški kongres ni zgodilo še nič #video
Donald Trump
Novice Zaradi lanskega napada na ameriški kongres predlagajo kazenski pregon Trumpa
Ne spreglejte