Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2019,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

ZZZS zdravstvo

Sreda, 22. 5. 2019, 15.44

4 leta, 10 mesecev

ZZZS primarno mrežo širi z dodatnimi osmimi timi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
ZZZS. Kartica zavarovanja. | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Upravni odbor ZZZS je danes izbral šest izvajalcev, ki so se prijavili na razpis za dodatne družinske in pediatrične ambulante. Dodatno je ZZZS na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti oddal še 1,2 tima družinske medicine koncesionarjema v Ljubljani in Novem mestu. Med drugim na ZZZS predlagajo tudi odpravo napotnic za kontrolne preglede.

Novice Zdravnikom grozijo - tudi s strelnim orožjem #video

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je za letošnje leto razpisal 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev, za kar bodo namenili 7,1 milijona evrov. Prvi rok za prijavo je bil 6. maj, a se bo podaljšal do oddaje neoddanih programov, vendar najdlje do konca leta.

Zavrnili sedem prijav

Kot je po današnji seji upravnega odbora pojasnil generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, so zavrnili sedem prijav, ki so prispele na razpis. Ključni pogoj za izbiro ponudnika je namreč sklenjena pogodba z ustreznim specialistom, v primeru koncesionarjev pa tudi ustrezna koncesija s strani občine.

Čakalnica | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Upravni odbor ZZZS pa je sprejel šest ponudb, ki so delno ali v celoti izpolnjevale razpisne pogoje. ZZZS bo tako sklenil pogodbe za 4,4 tima ambulant družinske medicine ter za 2,17 tima otroškega in šolskega dispanzerja.

Na razpisu za širitev ambulant družinske oziroma splošne medicine so bili uspešni v ZD Črnomelj (en tim), ZD Nova Gorica (0,4 tima), ZD Medvode (en tim) in ZD Koper (dva tima). V ZD Ljubljana si lahko obetajo širitev za 1,77 pediatričnega tima, v ZD Domžale pa za 0,4 tima.

Na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti pa je ZZZS dodatno oddal še 0,2 tima ambulante družinske medicine v ljubljanski izpostavi in en tim v izpostavi Novo mesto. ZZZS bo z izvajalcema sklenil pogodbo v roku enega meseca od podpisa koncesijske pogodbe.

Odprava napotnic

Za nove time bo tako že veljal na novo določen prag za odklanjanje novih bolnikov, ki je s pred kratkim sprejetim aneksom ena k splošnemu dogovoru določen pri 1.895 glavarinskih količnikih.

ZZZS. Kartica zavarovanja. | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Glede aneksa številka dve, ki je trenutno v pripravi, pa je Sušelj poudaril, da je za ZZZS kot plačnika predvsem pomembno, da bodo vsi predlogi finančno pokriti. Za letos si na zavodu sicer obetajo dodatne prilive, po ocenah okoli 50 milijonov evrov, a mora za njihovo uporabo spremembe v proračunu potrditi DZ, je opozoril.

ZZZS sicer pripravlja tudi nekatere druge ukrepe za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov. V noveli pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja je po besedah direktorice področja za odločanje o pravicah za medicinske pripomočke Ane Vodičar tako predvidena odprava napotnice za kontrolne preglede.

Po veljavni ureditvi je namreč najdaljša časovna veljavnost napotnice eno leto, v praksi pa se kaže, da je kontrolni pregled bolnika treba izvesti tudi po preteku tega obdobja. S predlogom bi specialistom na sekundarni ravni tako dali možnost podaljšanja veljavnosti napotnice, ki jo je bolniku sicer izdal izbrani zdravnik.

"V prvi vrsti bo ta sprememba pomenila manj poti za naše zavarovance in tudi lažjo dostopnost do zdravstvenih storitev. Za družinske zdravnike to nedvomno pomeni manj obiskov pri njih," je ocenila Vodičarjeva. Predvsem pa po njenih besedah ne bo več zadreg v položajih, ko zavarovana oseba pride na kontrolni pregled, pa nima veljavne napotnice.

Dodatne plenice za osebe z najtežjimi zdravstvenimi stanji

V predlagani noveli pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja se obetajo tudi nekatere spremembe na področju medicinskih pripomočkov. ZZZS za širitev pravic načrtuje dodatnih 6,5 milijona izdatkov na letni ravni iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in 7,8 milijona evrov iz sredstev dopolnilnega zavarovanja.

Med drugim predlagajo uvedbo dodatnih dveh plenic za osebe z najtežjimi zdravstvenimi stanji, ki bodo tako lahko upravičene do petih plenic na dan. Ocenjujejo, da bo to spremembo, za katero bodo namenili okoli 4,8 milijona evrov iz sredstev obveznega zavarovanja, občutilo okoli 20 tisoč oseb.

Predlagano novelo pravil mora zdaj ministrstvo za zdravje posredovati v medresorsko usklajevanje in javno razpravo, nato pa jo mora po ponovni obravnavi na upravnem odboru potrditi še skupščina ZZZS. Po optimističnem scenariju bi bila s soglasjem ministrstva v uradnem listu lahko objavljena jeseni.

Člani upravnega odbora ZZZS so imeli danes na mizi tudi predlog Strateškega razvojnega programa ZZZS za obdobje 2020-2025. "Osrednje vprašanje nadaljnjega razvoja sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja v obdobju, ki ga bodo zaznamovali predvsem staranje prebivalstva in hiter tehnološki razvoj, je obvladovati pritiske na rast izdatkov, hkrati pa zagotavljati pravičen in ekonomsko vzdržen dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe vsem zavarovanim osebam," je razvidno iz obrazložitve programa.

Zdravnik
Novice Družinski zdravniki v Kranju podaljšali odpovedni rok do 15. septembra
Ne spreglejte