Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2012,
11.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

volitve kampanja reforme

Sreda, 26. 9. 2012, 11.56

7 let, 12 mesecev

Zver: Türk se umešča skrajno levo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podpora Janeza Stanovnika Danilu Türku in užaljen odziv Igorja Lukšiča kažeta na spopade in rivalstvo na levici in umeščanje Türka na skrajno levico, ocenjuje Milan Zver.

Predsedniški kandidat SDS in NSi je na skupni novinarski konferenci z ministrom za delo Andrejem Vizjakom, na kateri je podprl vladne reforme na področjih pokojninskega sistema in trga dela, dejal, da na levici poteka boj za nasledstvo predsednika zveze borcev Janeza Stanovnika. "Borut Pahor in Igor Lukšič sta užaljeno ugotovila, da je, če uporabim besede predsednika SD, Stanovnik vzel za svojega otroka Danila Türka, ne pa Boruta Pahorja." Zveru skrajno umeščanje Türka koristi Milan Zver meni, da gre pri tem za rivalstvo na levici in umeščanje kandidata Türka skrajno levo. "To samo po sebi zame kot njegovega rivala, kandidata na predsedniških volitvah niti ni tako slabo. Za državo pa ni najboljše, če se predsednik veže le na eno, skrajno politično opcijo." Kdo obuja ad acta razpravo o nacionalnem interesu? Zver je bil kritičen do odklonilnega stališča Socialnih demokratov do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga. "Prav zanimivo je, kako se razprava o nacionalnem interesu oziroma državni srebrnini ponovno vrača skozi razna vrata oziroma v javni in politični diskurz. Mnogi smo menili, da je ta razprava že ad acta."

Lukšič bi ohranil privilegije iz tranzicije V SD govorijo o kraji stoletja, močno se oprijemajo teorije o nacionalnem interesu, čeprav bi država izstopila iz gospodarstva oziroma velikih gospodarskih in drugih sistemov, je dejal Zver. Takšno stališče druge največje opozicijske stranke si razlaga s tem, da je imela SD ves čas tranzicije zaradi državne lastnine precej koristi in je s tem vzdrževala politično in ekonomsko moč. "Od novega vodstva te stranke sem pričakoval, da bo sprejelo nekoliko bolj moderna stališča."

Pahor ne glasuje v skladu s posutim pepelom Zver je kritiziral Boruta Pahorja, ker je glasoval proti obravnavi zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank na septembrski seji državnega zbora, čeprav se je pred tem posul s pepelom in priznal, da je prejšnja vlada podcenjevala težave v bančnem sistemu. "To svoje kontradiktorno stališče bo moral pojasniti."

Danila Türka pa je okrcal zaradi stališča do še neobstoječega formalnega predloga in hitrega odziva na zvišanje DDV-ja za tiskane medije. "Dejal je, da je to ogrožanje človekovih pravic, čeprav vsi vemo, da je to tipična materija davčne politike in da sama po sebi ne posega v človekove pravice."

"Socialni izplen" reforme trga dela Med vladnimi reformami je Zver posebej izpostavil "trud vlade, da vzpostavi nekoliko boljše pogoje zlasti za življenje mlajših generacij". Delež pogodb za določen čas je nad povprečjem v EU, pogodba za nedoločen čas pa bi mladim omogočila reševanje drugih življenjskih vprašanj, zato ima lahko reforma dela tudi "socialni izplen", meni poslanec SDS/ELS v Evropskem parlamentu.

Kje so stališča Türka in Pahorja do reform? Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je vesel, da se je predsedniški kandidat SDS in NSi opredelil do reform, kar pogreša pri Pahorju in Türku. "Pogosto slišimo, da nekdo podpira to, kar bo na koncu usklajeno. A kandidat za tako pomembno funkcijo, kot je predsednik države, mora imeti mnenje o predlogu, ki ga damo na mizo kot pogajalsko izhodišče." Mnenje o ukrepih je namreč tudi pomembno sporočilo za državljane in socialne partnerje, je dejal Vizjak.

Zver je po prepričanju Vizjaka prepoznal tudi kompromis med pokojninsko reformo, ki je padla na referendumu, ter potrebami države po stabilizaciji pokojninske blagajne, dostojnimi pokojninami in zanesljivem izplačevanju. Minister je še poudaril, da pokojninska reforma poudarja medgeneracijsko solidarnost.

Ne spreglejte