Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Janković Janez Janša Janez Janša KPK poročilo premoženje

Četrtek, 9. 7. 2015, 11.01

8 let

Zoran Janković: Pozivam televizijske hiše, da soočijo mene in Gorana Klemenčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrhovno sodišče je po predsedniku SDS Janezu Janši odpravilo tudi zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Zorana Jankovića.

"Ponosen sem, da sem vse to zdržal. Sodišče je v celoti odpravilo nezakonitosti zoper mene," je glede odprave poročila KPK dejal župan Zoran Janković.

Janković je na novinarski konferenci med drugim pojasnil, da je svojim odvetnikom v Odvetniški družbi Čeferin že naročil, naj preverijo, ali obstaja možnost kazenskega pregona nekdanjega predsednika komisije in zdajšnjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Prepričan je namreč, da je bilo poročilo politično motivirano.

"Naj poudarim, da je imela KPK dve možnosti. Da me pozove k odstopu ali ovadi policiji, pa ni storila nič od tega," pojasnjuje Janković.

Ali je Klemenčič še lahko pravosodni minister? Sam si želi, da bi KPK svoje delo dokončala in bi se dokončno razčistilo. "Pri meni se ves ta čas ni nič spremenilo. Kako je mogoče, da sem bil najprej kriv, zdaj pa ni nobenih kršitev? Kaj se je v tem letu spremenilo?" se še sprašuje Janković.

Poudaril je, da Klemenčiča ne poziva k odstopu, ker to nima smisla, pravi pa, da je za vse druge pravičnik, ko je treba pogledati vase, pa ni. Premierja Mira Cerarja zato sprašuje, ali lahko oseba, ki krši ustavne pravice drugim, dela kot pravosodni minister. "Pozivam tudi Erjavca in Židana, naj povesta, ali lahko sedita skupaj z ministrom, ko pa sta meni rekla, da se z menoj ne moreta pogovarjati, ker sem koruptiven."

Janković: KPK naj preveri sum korupcije pri družini Klemenčič Hkrati od zdajšnje KPK zahteva, da preveri sum korupcije pri družini Klemenčič. "Koliko novih poslov je dobila odvetniška pisarna njegove žene z državnimi podjetij v času, ko je vodil KPK, in tudi zdaj, ko je minister? Naj poudarim, da v osmih letih in pol, odkar sem župan, moja sinova z MOL nista dobila niti enega posla." Okrcal je tudi medije. Kot pravi, so klipingi iz obdobja, ko je prišlo poročilo v javnost, visoki dva metra, zato ga zanima, kako visoki bodo zdaj, ko je poročilo odpravljeno.

Klemenčič: Slovenija ne potrebuje resničnostnih šovov Nekdanji predsednik KPK Klemenčič je glede odprave poročila dejal, da to ni nič neobičajnega po enaki odločitvi sodišča v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednika SDS Janeza Janše. Po njegovih besedah ima sicer vsakdo pravico podati kazensko ovadbo, ki jo je kot možnost na novinarski konferenci napovedal Janković. Toda zanjo, kot trdi minister, "ni absolutno nobene podlage". O Jankovićevem pozivu k televizijskemu soočenju je odgovoril, da se na to raven ne bo spuščal in da Slovenija ne potrebuje resničnostnih šovov.

"In paradoksalno: njegova tiskovna konferenca je potekala, ko so v dvorani za nami poslanci soglasno podpirali spremembe kazenskega zakonika, ki dviguje kazni za korupcijo ter uvaja strožje kazni in strožje elemente kaznivega dejanja davčne zatajitve. Torej lahko gospoda Jankovića vprašate, ali se kaj boji," je Klemenčič še dejal novinarjem v preddverju parlamentarne dvorane.

Štefanec si težko predstavljal, da bi se Jankovićeva ovadba končala s kaznovanjem Klemenčiča Predsednik KPK Boris Štefanec je glede odprave poročila pojasnil, da mora odločitev o tem, ali bo komisija nadaljevala tudi postopek nadzora nad premoženjskim stanjem Jankovića, sprejeti senat komisije. Ta se bo sestal po 20. juliju. Sam namerava senatu, v katerem sta še njegova dva namestnika, predlagati, da postopek nadaljujejo. Kot je dejal, je bila odpravljena odločba, ne pa tudi vse ugotovitve in okoliščine, ki so bile ugotovljene med postopkom.

Če bosta kolega v senatu oz. vsaj eden od njiju s tem soglašala, bo KPK postopek nadaljevala, in če bodo ugotovili določene kršitve, bodo poročilo brez vsakega dvoma poslali Jankoviću, da se bo izrekel, je napovedal.

Kar zadeva možnost kazenskega pregona prejšnjega predsednika komisije Klemenčiča, ki jo je danes omenjal Janković, si Štefanec težko predstavlja, da bi takšna ovadba sprožila sodni postopek, ki bi se končal tudi s kaznovanjem ovadenega.

Vrhovno sodišče je poročilo KPK odpravilo Vrhovno sodišče je, tako kot v primeru Janeza Janše, tudi v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića ugotovilo, da bi morala komisija voditi postopek tako, kot ji nalaga 13. člen zakona, ki govori o preiskavi in nadzoru v zvezi z določenimi sumi.

Zato bi morala pred objavo zaključnega poročila poslati osnutek Jankoviću v izjasnitev. Ker tega ni storila je vrhovno sodišče odpravilo zaključno poročilo. S tem, ko komisija osnutka ni prej poslala v izjasnitev tožniku, je nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico, je navedlo sodišče. KPK mora tako v treh dneh po prejetju sodbe vrhovnega sodišča s svoje spletne strani odstraniti zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na tožnika

Vrhovno sodišče je poročilo o Janševem premoženjskem stanju odpravilo konec februarja letos, Jankovićev pritožbeni postopek pa še ni bil končan. Takrat je janša dejal, da pričakuje, da bo minister za pravosodje Goran Klemenčič "zaradi nezakonitega poročila odstopil".

Kaj je KPK očital Jankoviću? Komisija je pri Jankoviću, kot je bilo razvidno iz takratnega poročila, ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih, in sicer v vrednosti preko 2,4 milijona evrov.

KPK je ugotovila še, da je del finančnih prilivov (208 tisoč evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na osebni bančni račun zavezanca iz naslova verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. Ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja.

Janković je na razgovoru senatu komisije na vprašanje, na kakšen način pride do posameznih izplačil na njegov tekoči račun, odgovoril: "Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu… . Približno tako izgleda." Potem je na izrecno vprašanje komisije dodal, da ga ne zanima, od kje sinu denar.

Ne spreglejte