Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2014,
7.23

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delavec prvi maj Zoran Janković

Četrtek, 1. 5. 2014, 7.23

1 leto, 2 meseca

Zoran Janković: Naj mi nekdo pove, zakaj bi bil tuji lastnik boljši kot domači (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski župan Zoran Janković je poudaril pomen socialne varnosti, premierka Alenka Bratušek pravi, da šteje edino pošteno delo, predsednik Borut Pahor pa opozarja na poglabljanje socialnih razlik.

Janković se je v svojem nagovoru na Rožniku dotaknil tudi aktualnih političnih razmer. Župan, ki vsako leto nagovori zbrane na prvomajski prireditvi na Rožniku, je tudi v današnjem nagovoru omenil napredek Ljubljane v zadnjih letih in še posebej izpostavil po njegovem mnenju uspešno delo občine pri sanaciji poškodb zaradi letošnjega žleda. Spomnil je tudi na izkušnje iz časa, ko je bil v Mercatorju, kjer so, kot pravi, vsakomur zagotavljali socialno varnost.

"Jaz vlade ne rušim in ne razbijam koalicije" Glede aktualnih notranjepolitičnih razmer je dejal, da mnogi hočejo povedati, da je zrušil sedanjo vlado in razbija koalicijo. "Jaz vlade ne rušim in ne razbijam koalicije, vendar zahtevam tisto, kar smo zapisali v program," je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da začnejo delati in omogočijo, da se število nezaposlenih zmanjša.

Kot pravi, se je v osmih letih število nezaposlenih povečalo, prav tako se je povečalo tudi zadolževanje. "To ni politika, ki jo zagovarjam. Trdim, da se da drugače, trdim, da se da bolje," je poudaril Janković. Alenka Bratušek naj po njegovih besedah še naprej vodi vlado "pod pogojem, da se izvaja program Pozitivne Slovenije".

Ob tem je vnovič izrazil svoje nasprotovanje slabi banki in prodaji podjetij. "Naj mi nekdo pove, zakaj bi bil tuji lastnik boljši kot domači," je pozval.

Janković: Imamo dolžnost, da poskušamo spremeniti družbeno klimo Po Jankovićevih besedah je žalostno, da praznik dela praznujemo z vedno več nezaposlenimi. Želi si, da bi se to obrnilo, da bi mladi videli perspektivo, da bodo imeli delovna mesta, ko končajo šolanje. Dolžnost starejših pa po njegovem mnenju je, da mladim to omogočijo. "Imamo dolžnost, da poskušamo to družbeno klimo spremeniti, da spoštujemo eden drugega, da vemo, kdo je najboljši sosed, da vemo, kaj je prijateljstvo, kaj je tovarištvo," je poudaril župan.

Janković je sicer ob robu proslave v izjavi za medije zatrdil, da stranka po izstopih nekaterih poslancev in ministrov iz vrst PS, ni razpadla. "Kdor ni hotel biti v njej, je šel ven," je pojasnil. "Vsak se ima pravico odločiti. Na koncu se bodo na volitvah, ki bodo, ko bodo, odločili državljani," je še dejal.

Pahor opozoril na poglabljanje socialnih razlik Predsednik republike Borut Pahor se je ob odprtju nove letališke infrastrukture v Bovcu dotaknil tudi mednarodnega praznika dela. Kot poseben problem je izpostavil poglabljanje socialnih razlik in socialno neenakost, ki je po njegovem najmočnejši sprožilec nemirov. Ocenil je sicer, da po daljšem času krize nastajajo pogoji, da se iz nje izvlečemo. V okoliščinah, ko premnoge ljudi pesti socialna stiska in jih skrbi možnost zaposlitve, je težko pričakovati praznično vzdušje, je priznal Pahor.

Bratuškova: Včasih je treba oditi, da bi šli naprej močnejši Predsednica vlade Alenka Bratušek, slavnostna govornica današnjega tradicionalnega srečanja ob prazniku dela na Javorovici nad Šentjernejem, je zbrane nagovorila, da naj jih zadnji dogodki v državi ne skrbijo preveč. Včasih se je treba ločiti, da bi razločili dobro od slabega. In včasih je treba oditi, da bi šli naprej močnejši, je dejala.

"Šteje edino pošteno delo" Bratuškova se je v svojem govoru dotaknila vrednot praznika dela in narodnoosvobodilnega boja. Povedala je, da danes, ko je sicer veliko stvari drugačnih, še vedno velja, da šteje edino pošteno delo in da se je za svobodo, neodvisnost in samostojnost treba boriti. Boriti se je treba tudi proti neenakopravnosti in izključevanju ter za Slovenijo solidarnosti in pravičnosti, je izpostavila predsednica.

Po njenih besedah to pomeni tudi, da morajo delo dobiti tudi tisti, ki ga nimajo, od brezposelnih do prekerno zaposlenih, in da naj bo narodnoosvobodilni boj v svoji najplemenitejši razsežnosti oz. zavezniškem boju za svobodo večen opomin, kako le napredna zavezništva in solidarnost ustvarjajo boljše ljudi.

Bogovič: Le z zagotavljanjem pogojev za razvoj gospodarstva pridemo do delovnih mest Delavske pravice nič ne pomenijo tistim, ki so danes brez dela, in takih je v Sloveniji vsak dan več, pa je ob prazniku poudaril predsednik SLS Franc Bogovič. Kot je dodal, so pogoji za ustvarjanje novih delovnih mest slabi, zato je treba prisluhniti gospodarstvu in mu zagotoviti pogoje za razvoj, saj bomo samo tako prišli do novih delovnih mest.

"Boj za delavske pravice se bo nadaljeval" Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na tradicionalni prireditvi na predvečer 1. maja na Rožniku v Ljubljani v sredo poudarila, da delavk in delavcev nihče ne bi smel obravnavati kot strošek dela, kot konkurenčno prednost ali kot človeški vir, temveč kot delavke in delavce s pravicami, zapisanimi v zakonodaji. Boj za delavske pravice se bo nadaljeval, je zagotovil slavnostni govornik, izvršni sekretar za politiko zaposlovanja v zvezi svobodnih sindikatov Goran Lukić.

Lukić: Preženite strah in se organizirajte Skupnih težav na trgu dela po njegovih besedah ne moremo reševati vsak zase, zato se je treba organizirati. Kot pravi, je treba potegniti jasno črto in se vprašati o mejah tolerance. Ta ne bi smela biti pri dveh ali treh mesecih brez plače, pri neplačevanju socialnih prispevkov ali vztrajanju pri statusu samozaposlenega, četudi nekomu pripada pogodba o zaposlitvi. Tolerančna meja je zapisana v delovni zakonodaji, je poudaril.

Zato je Lukić delavce pozval, da preženejo strah in se organizirajo. Delodajalce bi moralo biti strah delavske moči, in ne obratno, je dodal. Sicer pa prvi maj po njegovih besedah ni samo pravica, temveč tudi odgovornost do nadaljevanja delavskega boja, do vseh tistih, ki so dali tudi življenje zanj.

Ne spreglejte