Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
17.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

30

Natisni članek

vrhovno sodišče Barbara Zobec Damijan Florjančič Jan Zobec

Petek, 8. 6. 2018, 17.40

5 let, 10 mesecev

Šikaniranja naj bi bila deležna tudi Zobčeva žena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

30

Jan Zobec | Foto STA

Foto: STA

Vrhovni sodnik Jan Zobec se je na poziv predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, naj se opraviči zaradi trditve, da ga je napadel pravosodni policist, odzval z besedami, naj se opraviči Florjančič, saj da gre za hude obtožbe na njegov račun. Primer bo na naslednji seji sicer obravnaval Sodni svet.

Vrhovni sodnik Jan Zobec je decembra lani pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča zadržal in grobo odvedel nazaj proti vhodu, ker ni privolil v varnostni pregled.

Na dogodek se je kmalu odzval predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ki je izdal odredbo, s katero je vrhovnim sodnikom vstop v sodno zgradbo dovoljen brez dodatnega preverjanja tako na glavnem kot na tako imenovanem službenem vhodu.

Jan Zobec
Novice Sodnik Zobec: Ne bom se opravičil, saj ne živimo v nacizmu #video

Komisija je presodila, da je pravosodni policist ravnal pravilno

Zobca so podprli nekateri kolegi iz pravne stroke, njegovo ravnanje pa so obsodili v Sindikatu delavcev v pravosodju. Ravnanje policista je pod drobnogled vzela komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in ugotovila, da je bilo njegovo postopanje zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.

Potem ko se je v javnosti pojavil tudi posnetek dogajanja, je predsednik vrhovnega sodišča Florjančič izjavil, da posnetek kaže, da se omenjeni dogodek ni odvil tako, kot ga je javnosti in nekaterim medijem predstavil vrhovni sodnik Zobec.

"Če je s takšnim izjavljanjem prizadel pravosodnega policista ali institucijo, v kateri je ta policist zaposlen, potem bi bilo pričakovati opravičilo," je sporočil.

Novice Objavljamo posnetek, kako je želel vrhovni sodnik mimo varnostnika #video

Zobec zdaj zahteva opravičilo od Florjančiča

Zobec se ne želi opravičiti, na Florjančičeve besede pa se je danes odzval s pismom. V njem je zapisal, da gre pri izjavi Florjančiča za zelo hude javne obtožbe na njegov račun, "ki imajo za posledico medijski linč, podprt z dejanji delodajalca", hkrati pa imajo lahko tudi pravne posledice.

Od Florjančiča zato zahteva natančno javno pojasnilo o zatrjevanih neskladij med njegovimi izjavami in tistim, kar je razvidno iz posnetka. Še enkrat je pojasnil, da je ravnanje policista osebno doživel tako, kot ga je že javno opisal. Prepričan je tudi, da je pravi vzrok želje po njegovi osebni diskvalifikaciji to, da se bojuje za izboljšanje delovanja pravne države.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v četrtek izjavil, da bi se moral Zobec za svoje izjave o napadu opravičiti. | Foto: STA , Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v četrtek izjavil, da bi se moral Zobec za svoje izjave o napadu opravičiti. Foto: STA ,

Šikaniranja naj bi bila deležna tudi Zobčeva žena

S pismom sodnikom vrhovnega sodišča se je oglasila tudi vrhovna sodnica Barbara Zobec, sicer Zobčeva žena. Zapisala je, da je bila tudi sama deležna podobnega šikaniranja. Kot je zapisala, je bila maja lani razpisana občna seja, nato pa še konferenca sodnikov vrhovnega sodišča, katerih glavna tema je bilo obravnavanje sodnikove svobode izražanja.

Pri tem je bil po njenih navedbah Florjančič tisti, ki je zahteval, da se vrhovni sodniki opredelijo do nastopanj sodnikov v javnosti, pri čemer je kot izhodiščno gradivo služilo nekaj njenih javno izraženih stališč o določenih pravnih vprašanjih in delovanju sodstva.

Jan Zobec
Novice Sodnik Jan Zobec pravosodnemu policistu grozil, da bo ostal brez službe

Kot je poudarila Zobčeva, je večina vrhovnih sodnikov menila, da predlagani dnevni red ni primeren ne za občno sejo ne za konferenco sodnikov. "Torej napad na Jana zaradi izražanja kritičnih misli o delovanju sodstva ni nič novega. Nov je le način, kako sodnika utišati. Nekaj se je Florjančič le naučil, da prek omejevanja svobode govora ne gre, pa je ubral drugo pot," je zapisala.

Na objavljen posnetek dogajanja med Zobcem in pravosodnim policistom se je na spletu odzval tudi pravnik Matej Avbelj, ki meni, da je Zobec dogodek, kot ga je sam doživel, opisal resnicoljubno. Zobca sta na spletu podprla tudi pravnika Jernej Letnar Černič in Andraž Teršek.

Ne spreglejte