Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
11.50

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

11

Natisni članek

Ahmad Šami Slovenija Hrvaška

Četrtek, 29. 3. 2018, 11.50

6 let

Znova neuspešen poskus deportacije Šamija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

11

Ahmad Šamej | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sirskega begunca Ahmada Šamija naj bi danes zjutraj predali Hrvaški, a do deportacije ni prišlo. Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, se namreč ob predvideni uri ni zglasil na ministrstvu. A po besedah Šamijevega zastopnika Mihe Blažiča ta o predvideni deportaciji ni bil obveščen, poleg tega pa bi bila v tem trenutku nezakonita.

Na notranjem ministrstvu so potrdili poročanje portala Nova24TV, da je bila danes zjutraj predvidena predaja Šamija hrvaškim pristojnim organom, a se sirski begunec ob določeni uri ni zglasil na ministrstvu.

Ob tem so pojasnili, da v primeru Šamija ni nobenih pravnih zadržkov za njegovo predajo Hrvaški, saj so bili vsi njegovi predlogi za začasno zadržanje predaje zavrženi s strani pristojnih sodišč.

Šamijev zastopnik obvestila o deportaciji ni prejel

Drugačnega mnenja je Blažič, ki ga je sicer novica o predvideni predaji presenetila. Kot njegov zastopnik namreč prejema uradno pošto za Šamija, a tovrstnega obvestila ni prejel. Na notranjem ministrstvu pa so naknadno pojasnili, da je bilo obvestilo o predaji Blažiču posredovano preko elektronske pošte. Enako so storili novembra 2017, ko se je Šami pozivu odzval, so dodali.

Notranje ministrstvo bi moralo namreč najprej izdati odločbo o preteku šestmesečnega roka za predajo, na katero bi se Šami lahko pritožil. A tega po Blažičevih besedah na ministrstvu niso storili, čeprav to izhaja iz odločbe upravnega sodišča. Rok za izdajo je po njegovih besedah že potekel, zato je Šami nameraval vložiti pritožbo na molk organa.

"Slovenija je pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil"

Šamijevi zastopniki so sicer prepričani, da je Slovenija februarja, ko se je iztekel šestmesečni rok za predajo, postala pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil. Na notranjem ministrstvu so sprejeli odločitev, da imajo za deportacijo na voljo dodatnih šest mesecev, Šamiju pa so sporočili, da njegove prošnje za azil ne bodo obravnavali.

Prvi poskus predaje je bil sicer novembra lani, ko se je za Šamija zavzela civilna družba in tudi del politike, pri čemer so opozarjali, da gre za enega najboljših primerov integracije beguncev v slovensko družbo. Predajo so tako začasno preprečili.

Ne spreglejte