SiolNET. Novice Slovenija
2,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, kakšne bodo spremembe na RTV Slovenija

2,30

termometer

RTV
Foto: STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je danes seznanil z osnutkom programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. Osnutek načrta za zdaj predvideva krajšanje ali ukinitev nekaterih informativnih oddaj, a so hkrati napovedane nekatere nove oddaje. Okrepili naj bi tudi razvedrilni program.

Prav tako so se seznanili tudi z izhodišči finančnega načrta RTVS za leto 2022. Primanjkljaj javnega zavoda naj bi prihodnje leto znašal 5,2 milijona evrov, je povedal generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Osnutek programsko-produkcijskega načrta, o katerem pa bodo programski svetniki v obdobju do konca novembra še enkrat razpravljali, prinaša velike spremembe za televizijo, saj so na novo opredelili njeno vizijo na podlagi vizij najuspešnejših evropskih radiotelevizij, je uvodoma dejal vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija (TVS) Valentin Areh.

Televizijske oddaje posebnega javnega pomena se po njegovih besedah ohranjene. Na tretjem programu pa ukinjajo informativni program zaradi "katastrofalne gledanosti", ki dosega le nekaj sto ali nekaj tisoč gledalcev, je dejal.

S prihodnjim letom naj bi na primer ukinili Poročila ob 8.00, ob 9.00 in ob 10.00 in oddajo Politično s Tanjo Gobec. Skrajšali pa naj bi na primer TV Dnevnik, in sicer s skoraj pol ure na 20 minut, in Slovensko kroniko na 10 minut.

Na radiu bodo poskušali pridobiti mlajše poslušalce

Radio Slovenija pa bo ohranil podoben okvir svojih programov kot letos, je povedal njegov direktor Mirko Štular. Kot je dejal, bodo s svojimi vsebinami še zlasti poskušali pridobivati novo, mlajše občinstvo.

Lado Ambrožič je bil v razpravi presenečen, da imata TV Dnevnik in oddaja Odmevi tako nizko gledanost. "To so bili naši paradni konji," je spomnil. Krajšanje nekaterih oddaj, tudi TV Dnevnika, pa je ocenil kot nesprejemljivo. TV Dnevnik je po njegovih besedah zelo pomemben in pomeni ogledalo dnevnega dogajanja.

Tudi Petra Ložar nasprotuje krajšanju informativnega programa na televiziji. "Ne smemo si privoščiti, da jutranjih poročil ne bi bilo, že zaradi starejših gledalcev ne," je pozvala. Otroški in mladinski program pa bi morali po njenem mnenju bolj okrepiti. Pričakuje, da bo naslednji osnutek bolj realen in izvedljiv.

Med tistimi, ki so z osnutkom zadovoljni, pa je Slavko Kmetič. Vesel je, da se bo RTVS zgledovala po izkušnjah drugih evropskih radiotelevizij. Dozdajšnje poročanje televizijskega informativnega programa o protivladnih protestih in epidemiji bolezni covid-19 pa je ocenil kot neustrezno, ker naj bi ne podajalo širše slike. Na televiziji bi moralo biti več vsebin povezanih tudi s polpreteklo zgodovino, meni.

Janez Juhant pa je poudaril, da bi morala biti vprašanja, povezana z religijo in duhovnostjo, v primerni obliki navzoča na vseh radijskih programih. "Ni dobro, da se verske teme zgostijo samo na tretjem programu," je poudaril.

Janežič Ambrožičeva je odstopila zaradi sprememb

Na seji so se dotaknili tudi nedavnega odstopa Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa na TVS, saj se je tako odločila prav zaradi nestrinjanja z osnutkom v delu, ki zadeva informativni program TVS. "Bolj bi me skrbelo, če bi odstopila zaradi notranjih ali zunanjih pritiskov," je dejal generalni direktor RTVS Whatmough. Pri tem je poudaril, da nikoli ni zahteval, da se jo zamenja. Prav tako je tudi Areh zagotovil, da ji ni nikoli rekel, naj odstopi.

Na seji so se seznanili tudi s poročilom varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski za september. V njem je med drugim poudarila vlogo javnega medija pri spoštovanju kulture javnega govora. Ker pa ji 17. januarja prihodnje leto poteče mandat, so danes potrdili javni razpis za to mesto v novem mandatu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin