SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, do kdaj bomo lahko še uporabljali stara vozniška dovoljenja

1,30

termometer

Vozniško dovoljenje |  | Foto: Vid Libnik
Foto: Vid Libnik

DZ je na današnji seji s 53 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog novele zakona o voznikih, ki podaljšuje veljavnost starih vozniških dovoljenj za deset let do leta 2033, uvaja ostrejši nadzor nad šolami vožnje in spreminja določila za zdravstvene preglede po ugotovljeni telesni in duševni nezmožnosti za vožnjo motornega vozila.

Kot je na seji pojasnil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, bo skrajni rok za zamenjavo vozniških dovoljenj, ki niso v skladu z evropsko direktivo in so jih izdajali do 18. januarja 2013 na starih obrazcih, z 19. januarja 2023 podaljšan do 19. januarja 2033.

Ker je po podatkih ministrstva v obtoku približno 355 tisoč vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih, kar je približno 22 odstotkov glede na število vseh izdanih vozniških dovoljenj, je Trbič izkoristil priložnost in pozval imetnike rožnatih vozniških dovoljenj, da ne čakajo na zadnji rok za zamenjavo, ampak to naredijo že prej.

V razpravi je Miha Lamut (Gibanje Svoboda) med drugim pozdravil podaljšanje roka za zamenjavo starih vozniških dovoljenj, saj se približa skrajnemu roku, ki je določen v direktivi EU, in ta je 19. januar 2033. V svoj pravni red ga implementirajo tudi v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Napovedal je, da bodo predlagano novelo v Gibanju Svoboda podprli.

Podporo zakonu so že pred glasovanjem napovedali tudi v SD, SDS in NSi.

električni skiro Novice Stroga pravila: opitemu sovozniku na električnem skiroju odvzeli vozniško dovoljenje

 

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin