Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
15.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SD Dejan Židan vlada

Petek, 8. 3. 2013, 15.45

7 let, 12 mesecev

Židan: Stranka SD ni tista, ki povzroča krizo v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
SD se bo na sobotni konferenci o vstopu v novo koalicijo odločala na podlagi dokumenta, s katerim so v sredo prvaki potencialnih partneric uskladili prioritete nove vlade.

To je po koncu drugega dela usklajevanj medijem pojasnil poslanec SD Dejan Židan. Po njegovih besedah danes niti ni bil namen, da bi se parafirala koalicijska pogodba. "V tej zgodbi smo, kakor tudi pred letom dni, SD temelj stabilnosti" "V tej zgodbi smo, kakor tudi pred letom dni, SD temelj stabilnosti," je poudaril Židan. Tako po njegovih besedah stranka SD ni tista, ki povzroča krizo v državi. "Mi nismo tisti, ki kupčkamo ali nekaj želimo, ker se zavedamo, da kar koli počnemo, počnemo za neko kratko obdobje, ker ne moremo več opazovati agonije razpada aktualne vlade," je dodal. Na vprašanje, ali kdo od predstavnikov najverjetnejših koalicijskih partneric razmišlja drugače, pa je odgovoril, da tega ne ve.

Prioritete nove vlade so se sicer po Židanovih besedah usklajevale in tudi uskladile na ravni predsednikov strank v sredo, zdaj pa se predstavniki PS, SD, DL in DeSUS dodatno pogovarjajo o podrobnostih oziroma programskih točkah. O vsebini danes ni želel govoriti, ker da je takšen dogovor, sicer pa bo s strani SD več znanega v soboto. Osebno pa meni, da pogovori potekajo na izrazito strokovni ravni. "Prav z veseljem je sodelovati pri takih pogovorih," je dodal.

Se bodo zavezali k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU? Po neuradnih informacijah so v omenjenem dokumentu med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Odločitev, da bo DL o vstopu v novo koalicijo odločala na seji sveta v sredo, pri čemer po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta ni nobene obljube, da bo DL sploh vstopila v koalicijo, je po besedah Židana "korektna".

Glede umeščanja energetike pod posamezni resor ni "nikjer zaznal, da bi to bil problem" Glede vprašanja umeščanja področja energetike pod posamezni ministrski resor, ki naj bi še ostajalo odprto pri usklajevanju programa najverjetnejših koalicijskih partneric, pa je Židan dejal, da v usklajevanjih ni "nikjer zaznal, da bi to bil problem".

V SD so sicer do nedavnega podpirali predvsem idejo predčasnih volitev. Kot je pojasnil Židan, je SD že ustanovila predvolilni štab, stranka pa že končuje tudi svoj predvolilni program. Ob tem je pojasnil, da SD v končni fazi dopolnjuje program stranke, saj so se že na lanski konferenci dogovorili, da bo letošnja konferenca SD na to temo.

Najverjetnejše koalicijske partnerice so se sicer v prostorih poslanske skupine PS najprej usklajevale o delu vlade na področju infrastrukture in prostora ter področju notranjih zadev, a so bili udeleženci pogovorov redkobesedni. V drugem delu so se usklajevale še o področju gospodarstva in šolstva.

Ne spreglejte