Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 10. 2018,
7.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

28

Natisni članek

predsednik volitve kongres SD

Sobota, 6. 10. 2018, 7.39

5 let, 6 mesecev

Dejan Židan pričakovano ostaja na čelu stranke SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

28

Dejan Židan | Dejan Židan ostaja na čelu stranke SD. | Foto STA

Dejan Židan ostaja na čelu stranke SD.

Foto: STA

Delegati stranke SD so na današnjem volilnem kongresu dosedanjemu prvaku stranke Dejanu Židanu podelili drugi mandat na čelu socialdemokratov. Za Židana je glasovalo 253 delegatov, štirje so bili proti. Za podpredsednike stranke so delegati izvolili poslanca Matjaža Nemca, ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, evropsko poslanko Tanjo Fajon in ministrico za pravosodje Andrejo Katič.

Novoizvoljeno vodstvo je po besedah Dejana Židana dobilo pomembno nalogo, da z vsem svojim znanjem in energijo ter spoštovanjem do ljudi, države in socialne demokracije trdo delajo naslednja štiri leta.

"Ne morem trditi, da bodo vse naše odločitve optimalne in da nikoli ne bo zmote, saj smo ljudje. Vendar pa odgovorno trdim, da bomo energijo in znanje usmerili v to, da počnemo koristne stvari, da počnemo to, kar socialna demokracija počne že sto let," je poudaril Židan, ki je bil edini kandidat za predsedniški stolček.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar
Novice Vojna med SMC in SD: mlinski kamen Marjana Šarca?

Židan: Okrepili smo moč socialne demokracije

Pred glasovanjem je Židan v nagovoru delegatom med drugim poudaril, da so pričakovanja ljudi do SD včasih večja, kot jih odraža moč stranke. A to jih po njegovih navedbah ne ustavi, ampak krepi, zato so dolžni, da so v prihodnje še močnejši.

Poudaril je še, da se v stranki ne skrivajo za lažnimi predvolilnimi obljubami in ne podpirajo le všečnih ukrepov. SD ni projekt za ene volitve, ampak je stranka za tek na dolge proge, je poudaril Židan. Prav tako so po njegovih besedah stranka, ki se nikoli ne bo poimenovala po eni osebi, saj za to ni potrebe, ker jih oblikuje misel, stara več kot sto let.

Dejan Židan je bil na današnjem volilnem kongresu SD v Bukovici pri Novi Gorici edini kandidat za vodenje stranke. | Foto: STA , Dejan Židan je bil na današnjem volilnem kongresu SD v Bukovici pri Novi Gorici edini kandidat za vodenje stranke. Foto: STA ,

Židan je svojo politično kariero začel kot kmetijski minister leta 2010 v vladi Boruta Pahorja, vodenje SD pa je prevzel, ko je bila stranka na kolenih, in ji letos tlakoval pot v še eno vlado. Stranko je, kot je zatrdil, profesionaliziral in okrepil.

Dejan Židan
Novice Židan se bo oktobra spet potegoval za predsednika SD #video

Podpredsedniška mesta so zasedli Fajonova, Katičeva, Pikalo in Nemec

Na današnjem kongresu so med drugim spremenili tudi statut stranke, ena od sprememb je tudi razširitev podpredsedniških mest z dveh na štiri. Evropska poslanka Tanja Fajon je bila na mesto podpredsednice izvoljena v prvem krogu, v drugem pa so delegati med državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje Martino Vuk in pravosodno ministrico Andrejo Katič izbrali slednjo.

Profesor Marko Polič je kandidaturo za podpredsednika dopoldne umaknil, delegati pa so tako potrdili mandat ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu in poslancu Matjažu Nemcu. Nemec je sicer potem, ko je stranko zapustil Janko Veber, funkcijo podpredsednika že opravljal kot vršilec dolžnosti.

Evropska poslanka Tanja Fajon je bila na mesto podpredsednice stranke izvoljena v prvem krogu. | Foto: STA , Evropska poslanka Tanja Fajon je bila na mesto podpredsednice stranke izvoljena v prvem krogu. Foto: STA ,

Na kongresu so izvolili tudi deset članic in deset članov predsedstva stranke, ki so se prvič sestali že takoj po kongresu. Med njimi je tudi nekdanji dolgoletni glavni tajnik SD Uroš Jauševec, ki je bil edini izvoljen v prvem krogu in se tako spet vrača v organe stranke. Ponovni mandat glavnega tajnika so danes delegati zaupali Dejanu Levaniču, ki je bil edini kandidat za to mesto.

Novice Minister Pikalo se je odzval na afero Kengurujčki #video

Brglez je zatrdil, da ne bo kandidiral na evropskih volitvah

Današnjega kongresa stranke se je udeležil tudi nekdanji poslanec SMC Milan Brglez, ki se je nedavno pridružil poslanski skupini SD. Brglez je povedal, da ni član stranke, ob čemer je hkrati zatrdil, da ne bo kandidiral na volitvah v Evropski parlament.

Na kongres so kot gosti prišli tudi predstavniki drugih političnih strank, in sicer predsednica SAB in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ter predsednik Piratske stranke Slovenije Rok Andree.

Ne spreglejte