Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
6.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SLS Radovan Žerjav Franc Bogovič koalicija

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 6.50

7 let, 12 mesecev

Žerjav in Bogovič odstopila z ministrskega položaja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stranka SLS izstopa iz koalicije, je na novinarski konferenci sporočil predsednik stranke Radovan Žerjav.

Slednji s tem odstopa tudi s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, s položaja ministra za kmetijstvo in okolje pa odhaja Franc Bogovič. Odstopni izjavi sta že odposlala, SLS pa se zdaj seli v opozicijo.

Žerjav: Z današnjo potezo sledimo sklepom organov stranke SLS je sicer izstop iz koalicije napovedovala marca, a so se po Žerjavovih besedah "zadeve odvile hitreje", kot so pričakovali: "Po moji oceni z govorom predsednika vlade na Zboru za republiko, zato so se zadeve malce hitreje odvile, kot smo pričakovali. Zato ta poteza malo prej kot smo v stranki napovedovali."

Kot je pojasnil, pa v vsakem primeru z današnjo potezo sledijo sklepom organov stranke. Ob tem v SLS obžalujejo, da se ni našla možnost, v kateri bi bili pripravljeni sodelovati, torej da bi se premier v obstoječi sestavi vlade "preprosto zamenjal", je dejal Žerjav. Ponovil je, da SLS v morebitni novi vladi, ki se trenutno oblikuje in je bolj ali manj politična vlada, ne bo sodelovala. S tem se vrača v opozicijo, kjer bodo delovali kot konstruktiven člen.

Konstruktivna nezaupnica edina pot do predčasnih volitev Franci Bogovič, naslednik Žerjava na mestu predsednika SLS, pa je povedal: "SLS se kot stranka, ki ne prisega na blokovske delitve, seli v opozicijo in podpirali bodo vse konstruktivne predloge kot žlahtna konservativna stranka."

Ali bodo podprli konstruktivno nezaupnico, se v SLS še niso odločili. Žerjav pa osebno meni, da je to edina pot do predčasnih volitev oziroma edina pot, ki jo imajo na voljo.

Žerjav bo v DZ čakal na izzive v gospodarstvu Oba bosta avtomatično zaposlena v državnem zboru. Žerjav pa o svojih naslednjih kariernih korakih pravi: "Kot sem napovedoval, aktivno iščem svojo rešitev v gospodarstvu. Ali se bo to zgodilo še isti dan ali kakšen dan pozneje, bomo videli."

Veliko idej, ki ne bodo realizirane Kot se spodobi za ministra ob odhodu, je tudi Žerjav podal nekaj misli o opravljenem. Predvsem je obžaloval, da so ga vedno znova obremenjevale zadeve, ki so bile popolnoma nepomembne, neproduktivne in ki niso vodile k rešitvam. Zato je ponovil, da je prva naloga slovenske politike, da si vzpostavi normalne pogoje za delovanje: "Brez tega, da bi drug drugega spoštovali, tudi tistega, ki je morda v drugi politični opciji, ne bo šlo. Z načinom, ki smo mu priča v zadnjih tednih in mesecih, z diskreditacijami, z manipulacijami in z lažmi nekega normalnega sodelovanja med strankami ne more biti. Mi se moramo normalno pogovarjati. Sam ocenjujem moj mandat, kjer sem poskušal narediti vse, kar se je narediti dalo. Žal pa imam še veliko idej, ki jih očitno ne bo moč realizirati."

Vztrajalo se je na delitvah Bogovič pa je ocenil, da bi se tudi v teh okoliščinah dalo narediti več: "Ena večjih napak te vlade je bila, da se ni prekinilo s to kanibalsko politiko, ki se v Sloveniji odvija v zadnjih letih. Vztrajalo se je na delitvah. V nasprotju s koalicijsko pogodbo so se odpirale ideološke teme, ki so razdelile politični prostor, še posebej po nepotrebnem v teh težkih časih. Kakšno besedo kritike se da reči na kadrovsko paradigmo, ki se je ustvarila v največji koalicijski stranki."

O svojem področju pa Bogovič meni, da je uspešno združil dve močni področji. Ugotavlja pa, da je tudi tu premalo pogovarjanja in sodelovanja in preveč iskanja "svojega prav". Na svojo ekipo pa je ponosen zaradi velikega premika pri črpanju kohezijskih sredstev.

V aktualni vladi ostajajo le še ministri iz vrst SDS in NSi SLS je tako že tretja stranka, ki je zapustila vlado Janeza Janše. Zaradi poročila protikorupcijske komisije o kršitvah protikorupcijske zakonodaje premierja Janše sta namreč iz koalicije že odšli stranki DL in DeSUS. Razlog za izstop omenjenih strank je predvsem ta, da Janša kljub objavi omenjenega poročila in nato pozivom k njegovem odstopu oziroma zamenjavi še vedno ostaja na čelu aktualne vlade.

Vlada sicer skupaj z ministri in premierjem šteje 13 članov, v aktualni vladi pa ostajajo le še ministri iz vrst SDS in NSi. Skupaj s premierjem jih je torej še sedem, kar po mnenju pravnih strokovnjakov ravno še zadošča za sklepčnost vlade. V SLS ocenjujejo, da bi bilo v tem času modro oblikovati tehnično vlado z zelo jasnim mandatom, ki bi bil tako časovno kot vsebinsko dorečen in bi vodil tudi k predčasnim volitvam.

Poslanci PS so v petek vložili konstruktivno nezaupnico Janševi vladi, za mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci predvidoma glasovali v sredo na izredni seji. V SLS so že napovedali, da bodo podprli vse aktivnosti, ki bodo vodile do predčasnih volitev, a bodo o podpori nezaupnici še razmislili, zlasti z vidika ocene, ali gre za korak k predčasnim volitvam.

Ne spreglejte