Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
16.49

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

Alstom TEŠ 6

Torek, 17. 10. 2017, 16.49

6 let, 5 mesecev

Knjiga, ki razkriva, kdo je ugrabil Slovenijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

NepoTEŠeni | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

"Vse analize so kazale, da projekt ni ekonomsko upravičen. V projektu je bilo cel kup laži, nakazani sumi korupcije," je na predstavitvi knjige NepoTEŠeni o gradnji šestega bloka Termoelekrarne Šoštanj povedala nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić. 

Primož Cirman, novinar Siol.net, je v knjigarni Konzorcij v Ljubljani predstavil svojo knjigo NepoTEŠeni, ki govori o nepravilnostih pri gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. 

predstavitev knjige NepoTEŠeni | Foto: STA , Foto: STA , Avtor knjige je uvodoma pojasnil, da se je pisanja lotil tudi zato, ker je razpolagal z 10 tisoč stranmi dokumentov, ki jih je potreboval za pripravo novinarskih člankov.

"Knjiga je tudi opozorilo, da so slovenski mediji v kritičnem stanju. Treba jim je pomagati, ker bodo sicer Slovenijo preplavile lažne novice (fake news, op. p.)," je uvodoma dejal Cirman.

Na predstavitev sta sodelovala tudi nekdanja gospodarska ministra Andrej Vizjak in Darja Radić.

Vizjak: Pristojnost ministra nikakor ni voditi projekt, še manj se vtikati vanj

Vizjak, ki je bil minister v mandatu vlade Janeza Janše od leta 2004 do 2008, je izrazil zadovoljstvo, da se o projektu govori, tudi v obliki knjige, in da je Teš 6 opozorilo, da se taki projekti v prihodnosti ne ponovijo, pri čemer je spomnil na projekt Drugi tir.

NepoTEŠeni | Foto: STA , Foto: STA , "Ko sem bil minister, je bila konjuktura, napovedana je bila nadaljnja gospodarska rast. Cene električne energije so bile visoke in naložba je bila ekonomsko upravičena. V letu 2008 pa se je zadeva zlomila. Cene elektrike so se prepolovile, kar je razmere povsem spremenilo. Zato smo Pahorjevo vlado že jeseni leta 2008 opozarjali, naj projekt zamrzne," je pojasnil Vizjak.

Dodaja, da pogodbe z Alstomom ni niti videl. "Pristojnost ministra nikakor ni voditi projekt, še manj se vtikati vanj," je poudaril.

Radićeva doživela šok

Radićeva, ki je gospodarski resor prevzela po odstopu ministra Mateja Lahovnika leta 2010, pa je dejala, da jo je, irončno, na Teš 6 prvič opozoril tedanji premier Borut Pahor. Skoraj prvi dan po nastopu mandata me je vprašal, kdaj bo o Tešu pripravljeno poročilo," je povedala. "Prvi dan po prenosu poslov sem doživela šok. To ni mogoče, tak projekt se ne more uresničiti," si je takrat dejala Radićeva. Pravi, da ji je danes marsikaj bolj jasno.

Nepotešeni, Darja Radič, Andrej Vizjak | Foto: STA , Foto: STA ,

"Kadarkoli smo želeli kaj narediti, je v zrak skočil šaleški lobi, najbolj je bil glasen sindikalist Branko Sevčnikar. Tudi stavka delavcev v energetiki je bila. Nas, ki smo opozarjali, je bilo treba spraviti s scene," je prepričana Radićeva.

"Vse analize so kazale, da projekt ni ekonomsko upravičen. V projektu je bilo cel kup laži, nakazani sumi korupcije. Zato sem nasprotovala državnemu poroštvu. Takratne analize so kazale, da bo elektrarna obratovala z izgubo," je dejala Radićeva.

Vizjak je na predstavitvi knjige še dejal, da je imel informacije, da je premieru Pahorju zaradi Teš 6 grozil šaleški lobi. "Če bi ustavil projekt, ne bi bil več predsednik SD, niti predsednik vlade, so mu grozili," je dejal Vizjak.

predstavitev knjige NepoTEŠeni | Foto: STA , Foto: STA ,


NAGRADNA IGRA JE KONČANA. KDO SO NAGRAJENCI?

Nagradna igra: osvojite knjigo

predstavitev knjige NepoTEŠeni | Foto: STA , Foto: STA , Podarjamo tri izvode knjige našega novinarja Primoža Cirmana, v kateri razgalja nepravilnosti pri gradnji Teša 6. Naključno bomo izbrali tri srečneže, ki bodo pravilno odgovorili na vprašanje: Kakšen je naslov knjige?

Kot je v ponedeljkovem intervjuju za Siol.net dejal Cirman, so velike investicije v Sloveniji velika težava, saj jih ne znamo voditi.

"Razkrivajo, da v nekaterih pogledih nismo država, temveč združba lobijev in interesov, ki tekmujejo med seboj. Pri vseh večjih investicijah od osamosvojitve, pa naj gre za avtoceste ali zdravstvo, smo bili priča preplačilom, prirejenim razpisom, vpletanju kriminalistov … Pod zgodbo o Tešu 6 bi morali potegniti črto, postati pametnejši in delati naprej, kot je treba," je dejal. Ves intervju si preberite tukaj --> 

Kako lahko sodelujem?

Odgovor na vprašanje pustite v komentarju na našem profilu na Facebooku (pod objavo o nagradni igri) ali pa ga pošljite na newsdesk@tsmedia.si.

 

NAGRADNA IGRA JE KONČANA. KDO SO NAGRAJENCI?
Ne spreglejte