Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2023,
11.42

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

20

Natisni članek

pismo Robert Golob direktor zdravniki nesorazmeren ukrep plača

Četrtek, 9. 3. 2023, 11.42

1 leto, 1 mesec

Zdravstvo: več sto direktorjev nezadovoljnih s plačilom, grozijo z odstopom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

20

Direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic so zagrozili, da bodo odstopili, če vlada v tem mesecu ne bo odpravila plačnih nesorazmerij, poroča N1. "Nimamo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih za bistveno nižjo plačo od kolegov, zato razmišljamo o odstopu s svojih funkcij," so napisali v pismu, ki so ga poslali premierju Robertu Golobu. Podpisali so ga 103 direktorji oziroma strokovni direktorji iz 77 bolnišnic, zdravstvenih domov in javnih inštitutov s področja zdravstva. 

Direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov od predsednika vlade Roberta Goloba zahtevajo, naj odpravi plačna nesorazmerja, ki so nastala z dvigom zdravniških plač. Kot so zapisali, jih moti, da bodo nekateri zdravniki s 1. aprilom tudi z osnovnimi oziroma izhodiščnimi plačami prehiteli direktorje.

Opozorili so, da tisti direktorji, ki so po poklicu zdravniki, razmišljajo o odstopu, ob tem pa dodali, da nimajo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih za bistveno nižjo plačo od kolegov.

Ministrstvo se je odzvalo na pismo direktorjev

Na grožnje direktorjev so se odzvali na ministrstvu za zdravje. Zapisali so, da se zavedajo porušenih oziroma neustreznih razmerij med plačami javnih uslužbencev in direktorjev, do česar je med drugim prišlo tudi zaradi parcialnih rešitev ob pritiskih za povečevanje plač.

"V oktobru 2022 so vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja podpisali Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, iz katerega izhaja tudi zaveza, ki se nanaša na začetek usklajevanj sprememb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. V skladu z Dogovorom naj bi se najpozneje do 30. junija 2023 pripravil predlog sprememb in dopolnitev Zakona o sistemu plač v javnem sektorju oziroma nov zakon o sistemu plač v javnem sektorju," so sporočili z ministrstva.

Poudarili so, da je eden od ciljev prenove plačnega sistema javnega sektorja tudi vzpostavitev ustreznejših razmerij v plačah med funkcionarji, direktorji in javnimi uslužbenci, kar je bilo že predstavljeno v izhodiščih za prenovo plačnega sistema javnega sektorja. Prav tako je bila v izhodiščih za prenovo plačnega sistema javnega sektorja za uresničitev ciljev prenove med drugim predlagana nova plačna lestvica, ki odpira tudi možnosti za odpravo kompresije v zgornjem delu lestvice (odpravo nesorazmerij med plačami funkcionarjev, direktorjev in javnih uslužbencev).

"V želji po oblikovanju plačnega sistema, ki bi ustrezno upošteval odgovornosti vrhovnega menedžmenta zdravstvenih organizacij in strukture zaposlenih, ki jih vodi, bomo vse direktorje povabili k posredovanju konkretnih predlogov glede ureditve plač plačne skupine B v javnih zdravstvenih zavodih," so še zapisali.

Zdravniki UKC
Novice Vlada in sindikati z dogovorom odpravljajo plačna nesorazmerja v zdravstvu in socialnem varstvu

Povprečni direktor slovenske bolnišnice se uvršča v 57. plačni razred, kar pomeni, da prejme 4.138 evrov osnovne mesečne bruto plače, strokovni direktor pa en plačni razred nižje, kar pomeni, da prejme 3.979 evrov. Povprečni direktor zdravstvenega doma je v 53. plačnem razredu, prejme torej 3.537 evrov, povprečni strokovni direktor pa v 52. plačnem razredu in prejme 3.401 evro. 

Ne spreglejte