SiolNET. Novice Slovenija
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniška zbornica zavrnila Šarčeve navedbe o desetodstotnem prirastu zdravnikov

1,55

termometer

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Foto: Ana Kovač

Na Zdravniški zbornici Slovenije so navedli, da ne drži podatek, ki ga je premier Marjan Šarec v ponedeljek podal v DZ, da se je število zdravnikov v zadnjih treh letih zvišalo za desetino. Po pojasnilu zbornice se je število zdravnikov od leta 2017 povečalo za 202, kar pri 6514 aktivnih zdravnikih še zdaleč ne predstavlja desetine.

Po mnenju zdravniške zbornice je nekorektno tudi zavajanje v vsebinskem smislu, ko premier pomanjkanje zdravnikov preprosto zanika. "Pomanjkanje zdravnikov lahko izkazuje na različne načine, tudi z mednarodnimi primerjavami. Iz teh jasno izhaja, da spada Slovenija med države z majhnim številom zdravnikov, to je krepko pod povprečjem držav EU," so zapisali.

Šarec v svojem odgovoru na poslansko vprašanje po navedbah zbornice ni povedal, na podlagi česa je izrekel takšno trditev, s katero je – kot sklepajo v zbornici – očitno skušal DZ in javnost prepričati, da očitek o pomanjkanju zdravstvenih delavcev ne drži. "Dokler teh navedenih podatkov ne bo ustrezno pojasnil, se zdravniki bojimo, da se vlada na osnovi tovrstnih zavajanj ne bo resneje lotila pereče težave pomanjkanja zdravnikov in tudi ostalega zdravstvenega osebja," so dodali.

Marjan Šarec Novice Šarec: Ustanovitev novega letalskega prevoznika malo verjetna #video

Zdravniki opozarjajo tudi na to, da se vlada v tem mandatu do zdaj še ni resno ukvarjala s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem da bi izboljšala njihove delovne pogoje in jim odvzela nepotrebne administrativne obremenitve. Brez večjega števila zdravnikov in resnega zmanjšanja administrativnih obremenitev si v zdravniški zbornici ne znajo predstavljati, kako naj bi se zmanjševale čakalne dobe in povečevala dostopnost do zdravstvenih storitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin