Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
13.28

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravniki Slovenija

Petek, 1. 2. 2013, 13.28

1 leto, 3 mesece

Zdravniki v EU-ju med najbolj iskanimi poklicnimi skupinami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zdravniki so in bodo tudi v prihodnjih letih najbolj iskana poklicna skupina, ugotavljajo številne mednarodne analize in napovedi povpraševanj po iskanih poklicih.

Spletni portal EU Skills Panorama, ki brezposelnim iz vsega EU-ja omogoča vpogled v aktualno povpraševanje po delavcih, napoveduje, da bodo zdravniki, pa tudi medicinske sestre, v prihodnje med najbolj iskanimi poklici v državah 27-erice. Nič drugače ne napoveduje ameriška poslovna revija Forbes, ki zdravnike vidi kot tisto poklicno skupino, ki bo tudi v prihodnjih letih v svetu med najbolj iskanimi in zato tudi najbolj plačanimi kategorijami zaposlenih. Slovenski zdravniki iskani na tujem Kaj pa Slovenija? Bodo, če že niso, zdravniki tudi v Sloveniji v prihodnjih letih med najbolj iskanimi poklicnimi kategorijami? Da so mnogi slovenski zdravniki priznani na tujem (seveda ne vsi), je že dolgo znano. Zaradi vse prej kot urejenih razmer doma ter boljših pogojev dela, kariernih izzivov in možnosti napredovanja številni zdravniki (vse več je tudi medicinskih sester...) vse raje, resda še ne množično, karierno srečo poiščejo zunaj naših meja. V Italiji, Avstriji, Nemčiji, Angliji in še kje. Skorajda ni razvitejše evropske države, kjer ne bi bilo slovenskega zdravnika.

Slovenija tako kot mnoge druge države nima odgovora na vprašanje, ali ima zdravnikov premalo ali preveč Večna dilema, ali je pri nas zdravnikov premalo ali dovolj, še ni dobila dokončnega odgovora. Po mnenju poznavalcev sistema zdravstva je domača zdravniška slika precej podobna kot v nekaterih drugih evropskih državah, tudi pri sosedih na Hrvaškem ali v Srbiji. Tudi tam podobno kot pri nas primanjkuje zdravnikov, seveda pa še bolj medicinskih sester, zato so uradno preštevilni zdravniki brezposelni in prijavljeni na zavodih za zaposlovanje. V kliničnem centru v Beogradu naj bi bilo skoraj 100 zdravnikov in 550 medicinskih sester premalo, v uradnem registru srbske službe za zaposlovanje pa je prijavljenih več kot 2.300 zdravnikov ter več kot 13.000 medicinskih tehnikov in sester.

Primanjkovalo naj bi zdravnikov, na zavodu za zaposlovanje pa je prijavljenih 75 brezposelnih zdravnikov Pristojni z ministrstva za zdravje in zdravniške zbornice zagotavljajo, da v Sloveniji manjka od petina do četrtina zdravnikov (vseh zaposlenih zdravnikov je okoli 7.500), največ na primarni ravni, kjer naj bi bilo premalo splošnih in družinskih zdravnikov, pa tudi med specialisti različnih profilov na sekundarni ravni. Koliko je to, ostaja neznanka. Dvesto, tristo ali še več? Prvi mož precej izpraznjene zdravstvene blagajne Samo Fakin pravi, da gredo trditve o manjku zdravnikov pri nas v prid željam po povečanju plač slovenskim zdravnikom.

Ne spreglejte