SiolNET. Novice Slovenija
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniki s skupno izjavo nad korupcijo v svojih vrstah

4,35

termometer

zdravnik halja | "Z našim sporočilom nagovarjamo tudi mlade zdravnike in študente medicinske fakultete, da s poštenim in etičnim delovanjem od samega začetka svoje poklicne kariere presežejo koruptivno dediščino preteklosti." | Foto: Ana Kovač
"Z našim sporočilom nagovarjamo tudi mlade zdravnike in študente medicinske fakultete, da s poštenim in etičnim delovanjem od samega začetka svoje poklicne kariere presežejo koruptivno dediščino preteklosti." Foto: Ana Kovač

Civilnodružbeno gibanje zdravstvo.si je objavilo javno izjavo glede korupcije v zdravstvu, natančneje glede podkupovanja zdravnikov. S tem so vse zdravniške organizacije pozvali, naj začnejo delati proti njej. Njihovo izjavo objavljamo v celoti.

"Spoštovani kolegi zdravniki, naši bolniki in vsi državljani.

S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, globoko nemoralno in kaznivo ter v nasprotju s Hipokratovo prisego in zdravniškim etičnim kodeksom, ki v 58. členu jasno pravi:

'Zdravnik ne sme sprejeti plačila ali nagrad kot spodbude za predpisovanje, uporabo ali nabavo zdravil, medicinskih pripomočkov ali drugih medicinskih izdelkov.'

Zdravnik ne sme sprejeti plačila ali nagrad kot spodbude za predpisovanje, uporabo ali nabavo zdravil, medicinskih pripomočkov ali drugih medicinskih izdelkov.

Na podlagi uradnega poročila parlamentarne komisije o nabavi žilnih opornic ter ob sodnih zaslišanjih o nabavah medicinskih pripomočkov pri podjetju Emporio Medical so provizije in različna darila, ki so jih prejeli posamezni zdravniki – odločevalci, očitna in zelo objektivno dokumentirana. Na ta alarmantna odkritja se zaenkrat ni odzvala še nobena izmed številnih zdravniških organizacij in strokovnih združenj. Ob tako dokumentiranih neizpodbitnih dejstvih ne more biti opravičilo in večen izgovor za neodziv to, da ni nihče kriv, dokler mu ni krivda sodno dokazana.

Krivda pa pri nas praviloma ni dokazana, saj organi pregona nočejo ali ne smejo slediti toku denarja iz javnega zavoda in njegovega veriženja preko dobaviteljskih podjetij. Zato večina sodnih postopkov pade ali zastara. 

Krivda pa pri nas praviloma ni dokazana, saj organi pregona nočejo ali ne smejo slediti toku denarja iz javnega zavoda in njegovega veriženja preko dobaviteljskih podjetij.

Način delovanja slovenskih distributerjev in podkupljivih zdravnikov - odločevalcev je zato postal jasno dokumentiran šele v aferi Emporio Medical, ko se je zaradi izsiljevanja nekaterih zdravnikov podjetje odločilo za samoprijavo in predalo vso dokumentacijo policijskim organom. Postopek na sodišču in pričanje direktorice, ki ne pušča nobenih dvomov o delovanju slovenskega trga medicinskih pripomočkov, opisuje članek v časopisu Večer z naslovom “Zatiskali smo si oči a vsem je bilo vse jasno” (Večer 25.8.2020).

V sojenju zaslišali lastnico Emporio Medicala

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je minuli ponedeljek nadaljevalo sojenje v aferi domnevne korupcije v zdravstvu z zaslišanjem ene od glavnih prič Urške Jurkovič, nekdanje lastnice in direktorice podjetja Emporio Medical, ki se je znašlo v središču zgodbe. Jurkovičeva je dejala, da je podjetje zdravnikom dajalo nedovoljena darila, a da je takšen pač bil način poslovanja.

Jurkovičeva trenutno živi v Kaliforniji v ZDA, zato je njeno pričanje potekalo na daljavo. Kot se je spominjala v večurnem zaslišanju, je bila vizija podjetja v Slovenijo pripeljati visoko kakovostne medicinske izdelke po kar se da konkurenčnih cenah. Ocenila je tudi, da je bilo njihovo delo zelo resno in plemenito. A kot je dejala, se je v dveh desetletjih poslovanja "dogajalo marsikaj".

Poslovanje podjetja bi bilo po njenih besedah večkrat onemogočeno, če ne bi vlagali nazaj v posle na "različne načine", kot so plačila za predavanja, kotizacije na kongresih, potovanja, naročnino na strokovne revije, pa tudi nakazila na račun nekaterih zdravnikov ali na račune njihovih svojcev. Včasih so jim izročali tudi gotovino.

Ob tem je poudarila, da ni "nikoli direktno odredila, da se nekomu da podkupnino". V podjetju se po njenih besedah o tem niso nikdar dobesedno pogovarjali. "To je bil način poslovanja. Če se je šlo za velike pogodbe, razpise, se je smatralo, da se vlaga nazaj posel s kongresi, denarnimi nagradami ...," je naštela.

Na vprašanje sodnice, ali podjetje zdravnikom ponudilo nedovoljene nagrade ali so jih zdravniki sami zahtevali, je Jurkovičeva dejala, da je bilo tako eno kot drugo. "To so bili neki tihi dogovori. Komercialisti so bili plačani tudi z realizacijo poslov. Vsakemu je bilo zelo v interesu, da se posel izpelje," je opisala. Izpostavila je tudi, da je to praksa tudi drugih podjetij, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo. Za tako poslovanje je okrivila še dobavitelje, ki so po njenih besedah grozili z odvzemi pogodb, če ne bi uresničili dogovorjenih planov poslovanja.

Ob tem bi radi poudarili, da zaradi kraje skupno zbranega, javnega denarja za zdravstvo, številni bolniki ne pridejo ali pa prepozno pridejo do potrebnega zdravljenja. Izrek, da za vsako, s koruptivnim denarjem kupljeno jadrnico ali jahto, plujejo tudi številne nesrečne usode, prezgodnje in nepotrebne smrti naših bolnikov, je zato še kako stvaren in otipljiv. Samo predstavljajte si, koliko dodatnih posegov in zdravljenj bi lahko nudili našim bolnikom, če bi imeli na voljo dodaten denar iz preplačanih zdravil in pripomočkov ter provizij in nagrad posameznikom. 

Ob tem bi radi poudarili, da zaradi kraje skupno zbranega, javnega denarja za zdravstvo, številni bolniki ne pridejo ali pa prepozno pridejo do potrebnega zdravljenja.

Upamo, da se na tem področju tudi Slovenija pridruži razvitemu demokratičnemu svetu in končno izstopi iz državnega zdravstva ter tako omogoči pošteno, dostopno in kvalitetno javno zdravstvo. Državno zdravstvo zavira in duši napredek naše medicine, omogoča korupcijo in provizije ter škoduje našim bolnikom. 

Z izjavo pozivamo vse slovenske zdravniške organizacije, da izprijena dejanja redkih kolegov najodločneje obsodijo in sankcionirajo. V najkrajšem možnem času naj zdravniške organizacije vzpostavijo mehanizme za poročanje o zlorabah in kraji javnega zdravstvenega denarja ter zagotovijo varstvo “žvižgače”. S temi ukrepi bodo zavarovali tudi veliko večino poštenih, delovnih in prizadevnih slovenskih zdravnikov.

Z izjavo pozivamo vse slovenske zdravniške organizacije, da izprijena dejanja redkih kolegov najodločneje obsodijo in sankcionirajo.

Z našim sporočilom nagovarjamo tudi mlade zdravnike in študente medicinske fakultete, da s poštenim in etičnim delovanjem od samega začetka svoje poklicne kariere presežejo koruptivno dediščino preteklosti. Ta dediščina je sramotna in nevredna zdravniškega poklica in predvsem škoduje našim bolnikom, ki so nam zaupali največ kar imajo - svoje zdravje in življenja."

Ta dediščina je sramotna in nevredna zdravniškega poklica in predvsem škoduje našim bolnikom, ki so nam zaupali največ kar imajo - svoje zdravje in življenja.

Podpisniki izjave:

Beltram Matej
Brecelj Erik
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Krkovič Matija
Mrevlje Blaž
Noč Marko
Igor Muževič
Vesel Samo
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 109
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin