Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
3. 12. 2020,
15.47

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

38

Natisni članek

okužba cepljenje Koronavirus

Četrtek, 3. 12. 2020, 15.47

3 leta, 4 mesece

Zdaj je jasno, kdaj in koliko cepiva dobimo Slovenci #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

38

V prvi fazi pričakujemo dovolj cepiva za okoli 50 tisoč prebivalcev Slovenije. Mogoče ga bomo dobili že konec decembra, zelo verjetno pa v prvi polovici januarja, je na novinarski konferenci pojasnila sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič.

Prvo cepivo, pri katerem načrtujejo, da bo dobilo vsa potrebna dovoljenja za promet, je cepivo podjetja Pfeizer. Že v januarju pa pričakujejo, da bosta na voljo cepivi vsaj dveh proizvajalcev.

Doroteja Novak Gosarič je poudarila, da bo cepivo najprej na voljo varovancem in zaposlenim v domovih za starejše ter zdravstvenim delavcem, ki so najbolj izpostavljeni možnostim okužbe. Če ne bodo porabili vseh odmerkov, bodo cepivo namenili manj izpostavljenim skupinam zdravstvenih delavcev in nato še zaposlenim v drugih poklicih, ki so pomembni za delovanje države.

Novice Vlada znova podaljšala veljavnost vseh protikoronskih ukrepov

Cepljenje bo brezplačno za vse

"Denar za cepiva, za izvedbo cepljenja in za vso potrebno logistiko bo zagotovljen iz državnega proračuna. Cepljenje bo tako brezplačno in dostopno vsakemu državljanu, ne glede na to, ali ima zagotovljeno zdravstveno zavarovanje," je pojasnila.

Avtomoto To je posnetek nesreče tovornjakov v predoru Trojane #video

Najprej cepljenje le v splošnih bolnišnicah

Celjenje bo, kot je dejala, v prvi fazi potekalo zelo centralizirano. Izvajalci bodo po celi Sloveniji ustanovili 20 cepilnih centrov, ki bodo praviloma v bolnišnicah in v katerih bodo cepili posameznike, uvrščene na prednostne sezname. Ko bo cepiva dovolj za celotno populacijo in ko bodo na voljo tudi cepiva, ki jih ni treba shranjevati pri temperaturi minus 80 stopinj Celzija, bodo cepljenja izvajali osebni zdravniki in mobilne enote cepilnih centrov.

STA
Novice Ukom: Vlada ni sprejela sklepa o prekinitvi financiranja STA

Po njenih besedah je zaupanje ljudi v cepljenje povezano z odkrito in pošteno komunikacijo, zato bodo v informiranje prebivalstva vključili vrhunske strokovnjake.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bo v nekaj dneh na voljo tudi aplikacija, da se bo posameznik naročil na cepljenje proti covidu-19, da bo prišel na vrsto, ko bo cepljenje na voljo. Upa, da bo Evropska agencija za zdravila registrirala več cepiv, ne le enega, da potem ne bo težave z dosegljivostjo.

Sicer pa se tudi minister strinja z oceno, da bi morali imeti prednost za cepljenje zaposleni v rizični infrastrukturi in starejši, ki so najbolj izpostavljeni. STA
Ne spreglejte