Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
20.08

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
KPK Boris Štefanec Nataša Pirc Musar informacijski pooblaščenec inšpekcijski nadzor Univerza v Ljubljani

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2015, 20.08

1 leto, 6 mesecev

Zaslužki profesorjev: Univerza, ki jo zastopa Nataša Pirc Musar, vrača udarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Objave prejemnikov avtorskih honorarjev v aplikaciji Supervizor so nezakonite, so prepričani na Univerzi v Ljubljani. Pri informacijski pooblaščenki zahtevajo inšpekcijski postopek proti KPK.

Univerza v Ljubljani oziroma njena pooblaščenka, Odvetniška pisarna Pirc Musar, je informacijski pooblaščenki poslala zahtevo za uvedbo inšpekcijskega postopka proti KPK zaradi zadnjih objav prejemnikov avtorskih honorarjev v aplikaciji Supervizor.

Ti prejemki so namreč precej razburkali slovensko javnost, zaradi tega je svoj odstop ponudila tudi ministrica za ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar.

Pisarna Pirc Musar od pooblaščenca zahteva, da z začasno odločbo ustavi objavo osebnih podatkov do dokončne odločitve o odprtih pravnih vprašanjih. Nekdanja informacijska pooblaščenka je prepričana, da je zbirka podatkov Supervizor nezakonita oziroma nima pravnega temelja.

Pirc Muserjeva: Z nadgradnjo aplikacije je Supervizor postal zbirka osebnih podatkov "Z nadgradnjo aplikacije, ki vsebuje tudi podatke o posameznikih (čeprav, kot poudarja KPK, o prejemnikih javnih sredstev),je Supervizor postal zbirka osebnih podatkov. Ta zbirka osebnih podatkov nima pravnega temelja v nobeni zakonski določbi, čeprav bi ga morala imeti. V aplikaciji Supervizor so tudi informacije, ki niso informacije javnega značaja, saj ne izvirajo iz delovnega področja organa," je v sporočilu za javnost, ki ga je objavila Univerza v Ljubljani, povedala Nataša Pirc Musar.

Javno je vse razen fizičnih oseb – na to je KPK pozabil Pravni temelj ima uprava za javne prihodke, ki je KPK te podatke posredovala. Zelo jasno piše, je prepričana Pirc Musarjeva, da se javno objavi vse, razen fizičnih oseb. "In to je ta pravni temelj, ki ga je KPK povozil," je prepričana.

Uprava za javne prihodke je posredovala tudi podatke, ki jih sploh ne bi smela več hraniti – lahko jih namreč hrani največ 10 let, je Pirc Musarjeva povedala za MMC. Po njenem mnenju so podatki tako nezakoniti vsaj za tri leta, ker so jih hranili dlje od zakonskega roka.

Bo ministrica v odstopu Setnikar Cankarjeva vložila tožbo? Objava podatkov o zaslužkih nekaterih slovenskih profesorjev je razburila javnost. Dan po objavi podatkov je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je prejela več kot 600 tisoč evrov, premieru vlade Miru Cerarju ponudila odstop. Zdaj naj bi razmišljala o tožbi, navajajo nekateri mediji.

Ne spreglejte