Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
13.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ptice peticija Dejan Židan

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 13.56

7 let, 12 mesecev

Zaščitniki ptic so ministru Židanu predali desettisoč podpisov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina 64 organizacij je ministru za kmetijstvo danes predala podpise skoraj 10 tisoč državljanov proti lovu na ogrožene vrste ptic.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je pred pol leta začelo kampanjo Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic, ki je nastala kot odgovor civilne družbe na predloge za spremembo Uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob. Predlogi med drugim vsebujejo dodajanje dodatnih osmih zavarovanih vrst ptic na lovni seznam. Večina teh ptic je gnezdilk, ki so v Sloveniji ogrožene.

V pol leta skoraj 10 tisoč podpisov Več civilnih organizacij je v okviru spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen zbiralo podpise pod peticijo proti uvrščanju dodatnih vrst ptic med lovno divjad v Sloveniji. V pol leta so zbrali skoraj 10 tisoč podpisov, ki so jih danes predali ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu.

Minister zagotavlja, da so ptice varne "Minister se je ob predaji peticije pozitivno odzval. Zagotovil je, da so ptice v Sloveniji varne in da zagovarja to, da ministrstvo, ki ga vodi, ščiti naravne vire. Če ptice ne povzročajo škode, minister ne vidi razloga, zakaj bi dodajali nove lovne vrste. Med pogovorom smo ministru izrazili upanje, da bodo spoštovali argumente civilne družbe in da bo država še naprej varovala ptice pred tem, da bi jih streljali zgolj za zabavo," je dejal Damijan Denac, direktor DOPPS, ki je ministru Židanu predal peticijo. Po zaščiti ptic pred lovom je Slovenija na drugem mestu v Evropi Kot je še pojasnil, je Slovenija v Evropi na drugem mestu po najmanjšem številu lovnih ptic, takoj za Nizozemsko. "To, da v Sloveniji tako dobro ščitimo ptice pred lovom, nam je lahko v čast. V pogovoru z ministrom smo izrazili upanje, da bi zaščitili še več ptic in da bi Slovenija postala prva po zaščiti ptic pred lovom v Evropi."

Kampanjo so podprli številni vrhunski športniki Kampanji za zaščito vrst ptic pred lovom so se pridružili številne civilne nevladne organizacije in posamezniki (Umanotera, Veganska iniciativa …). S skupno izjavo je kampanjo proti uvrstitvi dodatnih vrst ptic med lovno divjad poleti podprlo tudi 24 slovenskih olimpijskih športnikov in alpinistov, tudi Rajmond Debevec, Iztok Čop, Andrej Jerman in Anja Čarman.

Predvidoma jutri se bodo na Zavodu RS za gozdove sestale zainteresirane organizacije ter predloge za uvrstitev dodatnih vrst ptic med lovno divjad in argumente proti presodile tudi s strokovnega stališča.

Ne spreglejte