SiolNET. Novice Slovenija
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi varnostnih razmer Cerar sklical svet za nacionalno varnost

2,23

termometer

Miro Cerar
Foto: Ana Kovač

Grozovita zločinska dejanja in teroristični napadi v Evropi po ocenah premierja Mira Cerarja kažejo, da se srečujemo s povsem drugačnimi varnostnimi razmerami kot v preteklosti.

Položaj okoli nas in v svetu ocenjuje za zelo dramatičen. Naloga vlade je, da ostaja budna, pravi Cerar, ki je zato za sredo sklical sejo sveta za nacionalno varnost.

Še vedno dobro sodelujejo s sosednjimi in drugimi državami?

Člani sveta za nacionalno varnost bodo še pred dopustom, na katerega se Cerar odpravlja v začetku avgusta, preverili varnostni položaj v Sloveniji in s tem povezane izzive. Predvsem želi preveriti, ali še vedno dobro sodelujejo s sosednjimi in drugimi državami glede obveščevalnih in drugih dejavnosti, je Cerar povedal v današnji izjavi novinarjem.

"Vlada mora biti vseskozi zelo budna"

Varnost je po njegovih besedah poleg človekovih pravic na prvem mestu, zato mora biti vlada vseskozi zelo budna. Zavedajo se namreč, "da je položaj okoli nas resnično zelo dramatičen". Ena prvih nalog vlade je po premierjevih besedah nadaljnje zagotavljanje varnosti v Sloveniji. Vlada si s pomočjo ministrstev in institucij prizadeva narediti vse, kar je treba, je poudaril.

Evropo pretresel niz napadov

Evropo, v prvi vrsti Francijo in Nemčijo, je v zadnjih dneh pretresel niz napadov, v katerih je bilo ubitih na desetine ljudi. Prav danes sta na severu Francije napadalca v cerkvi zajela talce in najmanj enega ubila.

Skrb vzbuja tudi dogajanje v Turčiji, kjer so oblasti po spodletelem državnem udaru uvedle izredne razmere, ob tem pa se krepijo bojazni o trdnosti dogovora med Turčijo in EU o upravljanju migracijskih tokov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin