SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Železniška stavka ohromila Avstrijo, vpliva tudi na Slovenijo

0,22

termometer

Stavka žezniških delavcev v Avstriji |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stavka je danes ustavila ves železniški promet v Avstriji. Potem ko sindikati na zadnjem krogu pogajanj v nedeljo niso dosegli želenega zvišanja plač za približno 50.000 zaposlenih, so pozvali k ustavitvi dela za 24 ur, to je do danes do polnoči. Stavka ima vpliv tudi na železniški promet v Sloveniji.

Po podatkih Slovenskih železnic bodo danes vsi vlaki, ki vozijo po voznem redu med Slovenijo in Avstrijo in obratno, vozili samo do oz. z mejnih postaj.

Namesto izpadlih vlakov med Mariborom oz. Šentiljem in Špiljami do večera vozijo nadomestni avtobusi, prav tako med Prevaljami in Pliberkom. Nadomestni avtobusi ustavljajo na vseh postajah in postajališčih, na katerih sicer ustavljajo vlaki, so dodatno pojasnili na Slovenskih železnicah. Potnikom svetujejo, naj spremljajo spletne strani Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB). Te sicer ponujajo možnost brezplačne ponovne rezervacije ali odpovedi vozovnic za izpadle vlake.

Zahtevajo 12-odstotni dvig plač

Zaposleni na avstrijskih železnicah zaradi 11-odstotne inflacije zahtevajo dvig plač v povprečju za 12 odstotkov. Predstavniki delodajalcev so na zadnjem krogu pogajanj v nedeljo ponudili dvig le za 8,4 odstotka, na kar sindikati niso pristali. Pogajanja so prekinili, ne da bi se dogovorili o datumu novega sestanka, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

V večjih mestnih središčih je stavka povzročila prometne zamaške. Delodajalska stran sindikatom očita, da v aktualnih težkih časih postavljajo previsoke zahteve. Delojemalci po drugi strani opozarjajo na visoko rast inflacije, ter da želijo zaslužiti dovolj za preživetje.

Zaradi grožnje s stavko so Avstrijske zvezne železnice (ÖBB) potnike že prejšnji teden pozvale, naj za danes ne načrtujejo nobenih potovanj z vlakom. Po podatkih ÖBB je v Avstriji vsak dan običajno na poti okoli 8000 potniških in tovornih vlakov različnih prevoznikov. Dnevno prepeljejo približno milijon potnikov.

Pred tem je bila večdnevna stavka na avstrijskih železnicah nazadnje leta 2003.

 

Železniška stavka ohromila Avstrijo, vpliva tudi na Slovenijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin