Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

salmonela

Četrtek, 1. 12. 2011, 10.19

8 let

Zaradi SMS-sporočila odpustili delavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker je informacija o zakolu domnevno nevarne perutnine – piščanci niso bili okuženi s salmonelo – prišla v javnost, so v podjetju sprožili preiskavo, kdo je obvestil novinarje

V ponedeljek je v murskosoboškem Agromerkurju službo izgubila ena od delavk. Razlog? Vodstvo podjetja jo je okrivilo, da je v javnost spravila informacijo o zakolu sedemnajst tisoč piščancev, ki se je zaradi suma okužbe s salmonelo zgodil 19. novembra. Rezultati so sicer pokazali, da perutnina z motvarjevske farme ni bila okužena. Meso so zamrznili in ga bodo predelali za izdelke iz piščančjega mesa.

Delavka podpisala sporazumno odpoved delovnega razmerja Do imena so prišli med notranjo preiskavo, več podrobnosti o tem, zakaj prav ta delavka, član uprave Panvite, pod katero spada Agromerkur, Simon Ravnič ni želel povedati. Prepričan pa je, da med postopkom niso kratili njenih pravic niti pravic drugih delavcev. "Ko smo delavki predstavili, da jo utemeljeno sumimo izdajanja informacij ter da jo zato lahko kazensko in odškodninsko preganjamo, je priznala, da je o zakolu doma govorila s partnerjem, ki je potem poslal SMS-sporočilo. Po krajšem premisleku je podpisala sporazumno odpoved delovnega razmerja," je razložil Ravnič. Podlago za odpoved so našli v 35. členu Zakona o delovnih razmerjih, po katerem se je delavec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki glede na naravo dela, ki ga opravlja pri delodajalcu, materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom delodajalca. Ves postopek je vodil odvetnik, odpuščene delavke pa ne bodo tožili.

Direktor: "Delavci na svojem zboru zahtevali, da se najde krivca" Po besedah člana Panvitine uprave v živilski industriji največ šteje dobro ime in prav zato so želeli priti zadevi do dna: »Z izdajanjem notranjih informacij se lahko naredi ogromno škode. Ne le gmotno, škoduje se tudi ugledu podjetja.« Ob kolikšen prihodek so zavoljo medijskih objav o domnevno okuženem mesu, v Agromerkurju še niso ocenili, direktor Tomislav Kovačič pravi, da na trgovskih policah za zdaj niso imeli upada prodaje. Direktor je še povedal, da so delavci sami na svojem zboru zahtevali, da se najde tistega, ki je stopil v stik z novinarji, Ravnič pa je že dva dni po izrednem zakolu sklical sestanek vseh zaposlenih, "kjer sem med drugim tudi pozval tistega, ki je obvestil novinarje, naj spregovori. Na sestanku smo delavcem predvsem želeli poudariti, kako je pomembno, da se te stvari rešujejo znotraj podjetja".

Odpuščena delavka: "Odpoved sem podpisala, ker sem se zbala, da bi morala plačati škodo" Svojo plat zgodbe je predstavila tudi odpuščena delavka, ki je želela, da je ne imenujemo. Dejala je, da so jo v ponedeljek povabili v pisarno, kjer so bili Ravnič, Kovačič in odvetnik. Ustrašila se je, ker "so me dobesedno stisnili v kot z grožnjami o plačilu odškodnine in prijavi na policijo". Zanikala je, da bi rekla, da je partner poslal SMS-sporočilo: "Povedala sem le, da se doma o službi pogovarjamo toliko kot v drugih družinah in da se mi to ne zdi sporno. Tudi sami delavci smo med odmori marsikaj govorili o podjetju." Pravi, da je popolnoma prestrašena v zanjo brezizhodnem položaju potem podpisala sporazumno odpoved pogodbe o službi: "Zbala sem se, da bi morala plačati škodo, o kateri so govorili. Komaj sem si ustvarila družino, težko se preživljamo." Zdi pa se ji, da je žrtveno jagnje razmer v podjetju. Kaj bo storila zdaj, ne ve. Je na robu obupa.

Ne spreglejte