SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 20:13

  Zaposleni vztrajajo

 • 19:39

  Na sestanku se je zapletlo

 • 13:50

  Cerar ne sprejema zahtev

 • 11:41

  Delavci bi opravičilo Brgleza

 • 11:20

  Delavci: Vlada laže

 • 09:48

  Vodstvo na pomoč kliče Cerarja

Cerar: Vodstvo Luke Koper bo odgovarjalo za škodo

Slovenske železnice zaradi stavke v Luki Koper ob 700 tisoč evrov dnevno

10

termometer

Delavci: "Vlada laže." Na železnicah kaos: 40 vlakov čaka na vstop v Luko. Premier Cerar: "Vodstvo Luke Koper bo odgovarjalo za škodo."

 

Zaradi stavke v Luki Koper je tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen, so sporočili iz Slovenskih železnic. Delavci v pristanišču medtem vztrajajo pri svojih zahtevah.

Odstop Jazbeca ni bil dovolj

V Luki Koper so včeraj zjutraj zaustavili delovne procese. Več sto delavcev se je zbralo pred glavnim vhodom v znak protesta proti potezam Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je nameraval v Luki zamenjati tri nadzornike. Menjava se ni zgodila, predsednik uprave SDH Marko Jazbec je odstopil, a protestniki se niso umaknili. Odstop zahtevajo tudi od ministra za promet Petra Gašperšiča, državnega sekretarja Metoda Dragonje in nadzornikov SDH.

Dogajanje v Luki Koper spremljamo v živo:

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentari
 • 21:02 02.07.2016

  Kako je svojo stran zgodbe pojasnil minister

  Minister Zdravko Počivalšek Foto: Matej Leskovšek

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je po sestanku z vodstvom Luke in Slovenskih železnic (SŽ) dejal, da je vodstvi družb na sestanek povabil zaradi gospodarske škode, ki nastaja na obeh straneh. Ker je želel govoriti le s predsednikom uprave Luke Koper Dragomirjem Matićem oz. generalnim direktorjem SŽ, so vsi predstavniki Luke Koper sestanek protestno zapustili.

  "Ker je od delavskega direktorja Luke Koper prišel ultimat, da predsednik uprave Luke Koper nima njegovega pooblastila za pogovor, in ker je bilo to izraženo na meni nesprejemljiv način, že prej pa sem povedal, da želim govoriti z obema najbolj odgovornima, so se odločili, da se sestanka ne udeležijo," je pojasnil Počivalšek.

  Počivalšek ne bo dovolil grobih pritiskov in izsiljevanja

  Ravnanje predstavnikov Luke Koper je označil za nezaslišano, saj nastaja gospodarska škoda, ki jo čutijo tako v Sloveniji kot v tujini, "gospodarstvo pa ne more biti talec nekih nerazrešenih zadev med dvema stranema". Kot je poudaril Počivalšek, je bil pogovor sklican zato, da bi poskušali razumno najti izhod iz položaja, vendar ne more dovoliti grobih pritiskov in izsiljevanja.

  Zakaj ni hotel sprejeti celotne uprave?

  Na vprašanje, zakaj ni hotel sprejeti celotne uprave, je Počivalšek odgovoril, da je povabil prva moža obeh družb. Navsezadnje imajo tudi SŽ veččlansko poslovodstvo, je dejal. "Moj namen je bil pozitiven in ne sprejemam tega, da bo nekdo drug narekoval, na kakšen način se bomo pogovarjali," je poudaril.

  Matića je ob tem znova pozval, naj prevzame odgovornost in stori vse, da se ne bo povzročala nadaljnja škoda. Poudaril je, da v Luki Koper ne poteka nikakršna zakonita stavka. O posledicah morebitne zaostritve razmer Počivalšek ni želel ugibati. Dejal je še, da se njegova prizadevanja za rešitev razmer s tem niso končala.

  Preveri več
 • 20:52 02.07.2016

  Morda vas zanima tudi:

  Kako bi odvetnik Vladimir Bilić rešil zaplet v Luki Koper

  Primorska ni vstala, Primorska je propala

  Kdo nam je ugrabil Luko Koper

  Na Obali je vroče. Za kaj gre v resnici v Luki Koper?

  Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo

  Boj za kaj: za Luko Koper ali za status quo?

  Preveri več
 • 20:13 02.07.2016

  Zaposleni vztrajajo

  Luka Koper Foto: Črt Kaker

  Zaposleni v Luki Koper tudi konec drugega dne nadaljujejo blokado pristanišča. Njihove zahteve so jasne, in sicer odstop ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje, je pojasnil predsednik sveta delavcev Mirko Slosar.

  Po njegovem mnenju niti svet delavcev niti sindikati ali uprava nimajo vpliva na dogajanje. Slosar, ki v tem trenutku nastopa kot nekakšen mediator med zaposlenimi in drugimi organi v Luki Koper, je namreč presodil, "da niti organi, kot so sindikati, svet delavcev in uprava, nimajo nekega vpliva na dogajanje".

   

  Preveri več
 • 19:39 02.07.2016

  Na sestanku se je zapletlo

  Ob 19. uri se je uprava Luke Koper v Ljubljani sestala z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, vendar se je zapletlo že na začetku. Minister Počivalšek je oporekal temu, da bi na sestanku sodelovala celotna uprava družbe, ki je kolektivni organ vodenja Luke Koper, so sporočili iz Luke Koper.

  "Na vprašanje ministru, zakaj preostali člani uprave ne smejo sodelovati, je minister odgovoril, da zato, ker se je tako odločil. To je ustaljen način komuniciranja vladnih predstavnikov, ki se želijo pogovarjati le na štiri ali šest oči, brez zapisnikov in dokazov. Mislim, da je jasno, kdo v tej državi ne želi sodelovati", je jasen predsednik uprave Dragomir Matić, ki je skupaj s preostalimi člani uprave zapustil sedež ministrstva.

  Preveri več
 • 18:55 02.07.2016

  Železniški tovorni promet je zaradi neizvajanja delovnih procesov v Luki Koper popolnoma ustavljen. Na slovenskem železniškem omrežju tovorni vlaki stojijo na več postajah. Vsak dan to za skupino Slovenske železnice (SŽ) pomeni okrog 700 tisoč evrov izgube, so sporočili iz Slovenskih železnic.

  Na SŽ je oblikovan krizni štab, ki redno spremlja razmere in skrbi za to, da drugi delovni procesi na železnicah potekajo neovirano. "Zaradi razmer na omrežju smo omejili tudi dostop vlakov na slovensko železniško omrežje. Želimo si, da se razmere čim prej normalizirajo, saj nastaja velika gospodarska škoda," so še zapisali v podjetju.

  vlak železnica železnice tiri Foto: Bor Slana

  Preveri več
 • 16:23 02.07.2016

  Prejeli smo odgovor na vprašanja, ki smo jih naslovili na Luko Koper.

  Zastavili smo jim naslednja vprašanja:

  - Ai drži informacija, da ima uprava Luke s sindikati sklenjen dogovor o tem, da ti ne morejo stavkati?

  - Če ta informacija drži, kako uprava komentira stavko, ki se v teh dneh dogaja v Luki Koper? Zakaj ne uveljavlja spoštovanja dogovora, sploh zato, ker zaradi stavke nastaja gospodarska škoda?

  - Stavka v Luki Koper se je dogajala že leta 2009: kako visoka je bila takrat škoda in kdo je škodo kril?

  - Po navedbah uprave Luke Koper stavka ni posledica dogovora med upravo in sindikati/delavci. Katere ukrepe je do zdaj sprejela uprava, da bi stavko skrajšala/preprečila? Zakaj uprava ob stavki, ki se še kar dogaja, ne pokliče policije oziroma varnostnikov in tako vzpostavi normalnega stanja na območju Luke Koper?

  Iz Luke Koper so nam odgovorili:

  Prvo morava razčistiti, da nismo priča stavki, ampak spontanemu uporu delavcev. Vemo, kakšni so zakonski pogoji za napoved stavke, kajne? 

  Zadnja stavka ni bila leta 2009, ampak 2011. Trajala je osem dni in takrat je bila ocena škode 1,4 mio. evrov.

  Lp

  Sebastjan Šik

  Preveri več
 • 15:18 02.07.2016

  Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da se navedbe sveta delavcev o "načrtovanem razkosanju pristanišča in odpiranju koncesijske pogodbe" nanašajo na problematiko preteklih vlaganj, katerih neamortizirani del mora po izteku koncesijske pogodbe leta 2043 Luki Koper plačati država.

  Ministrstvo je predlagalo, da se to uredi z aneksom h koncesijski pogodbi in da se v okviru tega ustrezno preuči tudi možnost, da bi se s ciljem zmanjšanja bremena vračila neamortiziranih vlaganj za novo načrtovane investicije razmislilo o možnosti, da bi država za njih z Luko sklenila novo koncesijsko pogodbo. To za seboj potegne tudi vprašanje o vzpostavitvi luške uprave, to je ustanove, ki bo v državni lasti in bo upravljala obalo in zemljišča na območju pristanišča.

  "Skratka iščemo rešitve, kako omogočiti nova intenzivna vlaganja na način, da bo po izteku koncesijske pogodbe to kar najmanj bremenilo državni proračun," so zagotovili na ministrstvu.

  Preveri več
 • 13:50 02.07.2016

  Cerar ne sprejema zahtev

  Miro Cerar Foto: Matej Leskovšek

  Predsednik vlade Miro Cerar je na novinarski konferenci povedal, da spoštuje delavce in sindikate, da pa nikakor ne more sprejeti tega, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa, da bi vodili državo. "Kot predsednik vlade ne bom dovolil, da bo ulica narekovala državi in državnim podjetjem, kako bomo pristojno vodili procese," je dejal.

  Vodstvo Luke Koper bo odgovarjalo za škodo

  Vodstvo Luke Koper poziva, da nemudoma stori vse, kar je potrebno, da v Luki steče delovni proces. V nasprotnem primeru bo vodstvo Luke odgovarjalo za nastalo škodo.

  Škoda se meri v milijonih

  "S to blokado se tako Luki Koper kot slovenskim in tujim podjetjem dela nepopravljiva škoda, ki se vsak dan meri v milijonih," je dejal premier ter dodal, da ta blokada škodi tudi ugledu Slovenije in zmanjšuje možnosti za drugi tir.

  "To, kar se dogaja zdaj, ni v okviru pravne države"

  Ultimati delavcev so nesprejemljivi, je poudaril. Kot predsednik vlade bo delal to, za kar se zavzema – uveljavitev pravne države. "To, kar se dogaja zdaj, ni v okviru pravne države, še manj pa v okviru dobrega gospodarjenja z državnimi podjetji."

  Na pomoč prihaja minister Počivalšek

  Premier je povedal, da je ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pozval, naj se vrne iz tujine ter še danes na razgovor povabi vodstvo Luke Koper in Slovenskih železnic, da ugotovijo, kaj se dogaja in zakaj vodstvo Luke ne more stabilizirati razmer. Cerar do večera pričakuje poročilo ministra in da bo vodstvo Luke preprečilo nadaljnjo blokado.   

  V preteklih dneh pozval k umiritvi razmer

  Cerar je spomnil, da je v preteklih dneh javno pozval k ravnanju v smeri umiritve razmer v Luki Koper in Kopru pred petkovo skupščino, na kateri naj bi na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) zamenjali tri nadzornike.

  Po Cerarjevih besedah je SDH prepoznal nastale razmere, temu prisluhnil in na skupščini zato tudi umaknil predlog za menjavo, ki je vznemiril Luko Koper in javnost na Obali. Na vprašanje, ali je šlo za navodilo politike vodstvu holdinga, pa je odgovoril, da se ni vmešaval v delo nikogar.

  V odzivu na odločitev prvega moža SDH Marka Jazbeca, ki je odstopil tik pred začetkom skupščine, je premier dejal, da tega lahko razume, a ga vseeno obžaluje. Če je bila odločitev za menjavo strokovna in je imela podporo nadzornega sveta, je razumel, da je bil umik zahteve namenjen le umiritvi razmer.

  Preveri več
 • 13:36 02.07.2016

  Premier Cerar: Ultimati delavcev vladi in drugim nesprejemljivi, ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo.

  Preveri več
 • 13:36 02.07.2016

  Premier Miro Cerar: Z blokado Luke Koper se slovenskim in tujim podjetjem dela nepopravljiva škoda, bistveno se poslabšujejo možnosti za gradnjo 2. tira.

  Preveri več
 • 13:28 02.07.2016

  Predsednik vlade Miro Cerar je svojo izjavo začel z zamejci in Slovenci po svetu. O Luki Koper in ponujenem odstopu Karla Erjavca še ni bilo govora. 

  Preveri več
 • 12:49 02.07.2016

  Predsednik vlade Miro Cerar bo izjavo za medije o aktualnem dogajanju podal ob 13.15 (in ne ob 12.45).

   

   

  Preveri več
 • 11:41 02.07.2016

  Delavci bi opravičilo Brgleza

  Delavci Luke Koper so zgroženi nad odzivom predsednika državnega zbora Milana Brgleza, piše v sporočilu, ki ga je medijem poslal Svet delavcev. Kot gre razbrati iz sporočila, delavci poleg že znanih zahtev zdaj zahtevajo tudi opravičilo Brgleza, v nasprotnem primeru pa tudi njega pozivajo k odstopu s funkcije.

  Predsednik državnega zbora je včeraj dejal, da je šla ta zgodba predaleč in da jo je nekdo moral presekati, v tem duhu pa razume tudi potezo SDH. Zaprtje vhoda v pristanišče za tovornjake je označil za atentat na podjetje in na državo. Tiste, ki so preprečili delo, je pozval, naj svojih privilegijev ne postavljajo pred koristi Luke, Obale in države.

  Preveri več
 • 11:20 02.07.2016

  Delavci: Vlada laže

  Delavci: Dobili smo dokaze o načrtovanem razkosanju pristanišča in odpiranju koncesijske pogodbe

  Iz Luke Koper so posredovali sporočilo sveta delavcev. Kot so zapisali, so posredno prejeli v vednost elektronsko sporočilo državnega sekretarja Metoda Dragonje, v katerem je ta, poleg kopije programa razvoja pristanišča 2016-2020, priložil tudi dodatno pojasnilo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča.

  Kot so zapisali v svetu delavcev, je iz tega pojasnila "jasno razvidno, da je minister vse skozi zavajal javnost, ko je v intervjujih trdil, da vlada ne razmišlja o ustanovitvi pristaniške uprave in o odpiranju koncesijske pogodbe ter o podeljevanju delov pristanišča drugemu koncesionarju".

  V svetu delavcev izpostavljajo dva ključna odstavka tega dokumenta:

  Predlagamo, da tovrstne problematike ne razrešujemo v okviru sprejema PRP (program razvoja pristanišča), ampak ob prenovi koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe, ki jo že dalj časa pripravljamo in jo nameravamo v kratkem poslati v medresorsko usklajevanje in vladi v sprejem.

  To vprašanje je možno razrešiti le s spremembo koncesijske pogodbe, kar pomeni, da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, vendar je pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča treba zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča (port authority).

  "Zaradi neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča in hkrati lagala celotni slovenski javnosti, da to ni res, je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo," so v Svetu delavcev zapisali v sporočilu za javnost.

  Svet delavcev, ki je prevzel vlogo posrednika med zaposlenimi in vlado, poziva predsednika vlade Mira Cerarja, da pride v Koper in zaposlenim razloži, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem. V nasprotnem primeru bo ta vlada nosilo celotno odgovornost za nastal položaj in posledice, so dodali.

  Dokument, na katerega se sklicujejo v Svetu delavcev, objavljamo v celoti:

   

  Preveri več
 • 11:10 02.07.2016

  Bruno Korelič: Trenutna blokada predvsem v veliko škodo Luki

  Bruno Korelič Foto: STA

  Nekdanji dolgoletni predsednik uprave Luke Koper Bruno Korelič je v pogovoru za Večer izrazil žalost zaradi dogajanja v Luki. Odgovornost za trenutne razmere pripisuje med drugim državi in več zaporednim vladam, ki v Luki desetletja ne rešujejo stvari, kot bi jih morale. Odgovornost za trenutno razgreto ozračje je po njegovem mnenju na obeh straneh - na vladi oz. državi kot lastniku, ki ne reagira, kot bi morala, ter na luških sindikatih in vodstvu, ki niso zadev reševali z dialogom. Vse, kar se trenutno dogaja z blokado pristanišča, je po njegovem prepričanju predvsem v veliko škodo podjetju. "To, da so delavci blokirali celotno poslovanje pristanišča, se bo gotovo v prihodnje zelo močno odrazilo pri najpomembnejših strankah," je napovedal.

  Vse skupaj po njegovem mnenju vodijo različni politični interesi. "Svojevrsten unikum je tudi, da so se sindikati postavili v prve bojne vrste ne za vodstvo družbe, ampak za nadzornike," je ugotavljal. "To ni racionalno in je preseglo vse meje," je dodal in pojasnil, da se je sindikat žerjavistov metod učil pri sindikatu železnic, "kjer vemo, kdo je bil zadaj". Po njegovih navedbah gre za iste ljudi kot pri destabilizaciji Luke pred leti. "To izhaja iz politične opcije, ki ne pozna dialoga in pogovora, ampak samo silo in napenjanje meha, dokler ne poči. To se je zgodilo. Tisti, ki so v ozadju tega, se morajo zelo resno zavedati, kakšne bodo posledice," je bil oster.

  Preveri več
 • 11:03 02.07.2016

  Na Luko Koper smo naslovili naslednja vprašanja. Čakamo odgovore. 

  - Ali drži informacija, da ima uprava Luke s sindikati sklenjen dogovor o tem, da ti ne morejo stavkati?

  - Če ta informacija drži, kako uprava komentira stavko, ki se v teh dneh dogaja v Luki Koper? Zakaj ne uveljavlja spoštovanja dogovora, sploh zato, ker zaradi stavke nastaja gospodarska škoda?

  - Stavka v Luki Koper se je dogajala že leta 2009: kako visoka je bila takrat škoda in kdo je škodo kril?

  - Po navedbah uprave Luke Koper stavka ni posledica dogovora med upravo in sindikati/delavci: katere ukrepe je do zdaj sprejela uprava, da bi stavko skrajšala/preprečila? Zakaj uprava ob stavki, ki se še kar dogaja, ne pokliče policije oziroma varnostnikov in tako vzpostavi normalnega stanja na območju Luke Koper?

  Preveri več
 • 09:52 02.07.2016

  Predsednik vlade Miro Cerar bo danes ob 12.45 v modrem salonu vladne palače na Gregorčičevi 20 dal izjavo za medije o aktualnem dogajanju, so sporočili iz kabineta premierja.  Miro Cerar Foto: Matej Leskovšek

   

  Preveri več
 • 09:48 02.07.2016

  Vodstvo na pomoč kliče Cerarja

  Vsi vhodi v pristanišče in izhodi so blokirani

  Zaradi spontanega upora v pristanišču so delovni procesi v Luki Koper še vedno onemogočeni, so sporočili iz Luke Koper. Vsi vhodi v pristanišče in izhodi so blokirani. Delavci prehod dovolijo le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom.

  Štirideset vlakov ni moglo v pristanišče

  V pristanišču je trenutno privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi včerajšnje blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij, pripravljenih za odvoz blaga. Štirideset vlakov medtem ni moglo v pristanišče, dodajajo v Luki Koper.

  Vodstvo na pomoč kliče Mira Cerarja

  Predstavniki uprave in ožjega vodstva Luke Koper so se v preteklih urah intenzivno ukvarjali z iskanjem rešitve za čimprejšnjo vzpostavitev normalnega stanja. Ker se zaposleni z njimi nočejo pogovarjati, je vodstvo družbe zjutraj poslalo dopis predsedniku vlade Miru Cerarju, v katerem ga pozivajo, naj vzpostavi stik in pogovore z zaposlenimi, da bi preprečili katastrofalne posledice blokade pristanišča. Kot dodajajo v Luki Koper, lahko blokada pristanišču in celotni logistiki povzroči ogromno gospodarsko škodo.

   

  Preveri več

Komentarji

27

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Idiot / 02.07.2016. ob 12:05 +4 0

  Laže cela Slovenija sama sebi, ker pusti da na stolčkih sedijo takšni cepci ...

  +4 0
 • Kritik / 02.07.2016. ob 16:12 +3 0

  Vedno se vsi trkajo po prsih in se hvalijo, ko pa gre kaj narobe pa niso nič krivi. Vodstvo je povsod krivo tudi za neuspehe, kot glava družine, direktor podjetja, prav tako pa tudi predsednik vlade in njegov resorni minister. Upam, da bo kdaj kdo še obsojen - če bomo kdaj sploh imeli pravo sodstvo ....

  +3 0
 • Justice1 / 02.07.2016. ob 17:24 +3 0

  Boj mafije, ki hoče 2 tir zgraditi za 2x ceno , račun pa naj plača luka z večdesetletno zadolžitvijo, popolnim izzžetjem in davkoplačevalci preko poroštev ( enak način kot TEŠ 6 , kjer nastopa v vlogi luke Holding Slovenskih elektran) za svoj plen!

  +3 0
delitve: 126
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin