Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
8. 12. 2016,
9.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Policija NPU Banka Slovenije Boštjan Jazbec

Četrtek, 8. 12. 2016, 9.01

6 let, 6 mesecev

Zamere Boštjana Jazbeca ohlajajo odnose z NPU

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Boštjan Jazbec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Sodelovanje z Banko Slovenije (BS) pri preiskavi bančne luknje se je ohladilo, so za Dnevnik povedali na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), kjer so vložili novo, tretjo ovadbo v zvezi s financiranjem cerkvenih holdingov Zvon.

"Sodelovanje z Banko Slovenije ne poteka več po ustaljenih postopkih na podlagi sporazuma … Medsebojna komunikacija, izmenjava podatkov, identifikacija pojavnih oblik slabe bančne prakse, izmenjava strokovne pomoči v posameznih operativnih zadevah so bile vsakodnevne in konkretne glede na posamezne preiskave. Danes te komunikacije ni in poteka zgolj formalno," so za Dnevnik povedali na NPU.


Preberite še:

Guverner Jazbec policiji ne bo več pomagal preiskovati bančne luknje

Vojna na Banki Slovenije: česa je Jazbec sumil viceguvernerko


Ohladitev po preiskavah v BS

Povod naj bi bile julijske kriminalistične preiskave na Banki Slovenije. Preiskava se nanaša na sume kaznivih dejanj pri 1,5-milijardni sanacije NLB konec leta 2013 in poznejšem prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Policija naj bi v zvezi s tem preiskovala guvernerja Boštjana Jazbeca, nekdanjega viceguvernerja Janeza Fabijana, nekdanjo viceguvernerko Stanislavo Zadravec Caprirolo in vodjo projekta sanacije Tomaža Čemažarja.

Po preiskavah je Jazbec v državnem zboru napovedal, da bo predlagal, da "prenehamo sodelovati s policijo, ker se očitno ne razumemo". Na Banki Slovenije so se na naš članek o tem, da ukinjajo tudi posebno inšpekcijsko skupino, ki je policiji in tožilstvu pomagala pri preiskavi sumov kaznivih dejanj v slovenskih bankah, odzvali z navedbami, da bodo z organi pregona še naprej sodelovali "z izmenjavo podatkov in informacij, potrebnih za odločanje o zadevah, ki so lahko predmet kazenskega ali predkazenskega postopka".

Komunikacijo prevzeli pravniki

Jazbec je nato po poročanju Dnevnika komunikacijo z organi pregona prenesel na pravno službo BS, ki naj bi z organi pregona komunicirala le še formalistično. Odgovori naj bi bili skopi in drugačni od tistih, ki jih je organom pregona pošiljala inšpekcijska skupina pod vodstvom Festićeve. "Člani te skupine so poznali problematiko in so lahko podali celovit odgovor, podprt z ugotovitvami bančnih strokovnjakov," so za Dnevnik še povedali na NPU. 

Ena zadeva, povezana s propadlima cerkvenima holdingoma Zvon Ena in Zvon Dva, je do danes prišla do sodišča. V Mariboru teče sodna preiskava zaradi domnevnih nepravilnosti pri preprodaji Luke Zadar.  | Foto: Thinkstock Ena zadeva, povezana s propadlima cerkvenima holdingoma Zvon Ena in Zvon Dva, je do danes prišla do sodišča. V Mariboru teče sodna preiskava zaradi domnevnih nepravilnosti pri preprodaji Luke Zadar. Foto: Thinkstock Kako daleč so preiskave Zvonov?

Organi pregona zoper propadla cerkvena holdinga Zvon Ena in Zvon Dva vodijo tri zadeve: najdlje je preiskava izginotja hrvaške Luke Zadar iz stečajne mase Zvona Dva Holdinga in s tem povezan sum 20-milijonskega oškodovanja upnikov. V tej zadevi je bila zoper nekdanje vodstvo Zvonov uvedena sodna preiskava na mariborskem okrožnem sodišču.

Lani decembra so podali ovadbo zoper šest fizičnih oseb zaradi suma zlorabe položaja v zvezi z  nepravilnostmi pri odobritvi posojila delniški družbi iz Maribora, ki je pridobila premoženjsko korist v znesku okoli pet milijonov evrov. Tudi tretja ovadba, o kateri danes piše Dnevnik, naj bi se nanašala na domnevno sporne posojilne posle. Obe zadevi sta še v fazi predkazenskega postopka, zato podrobnosti niso znane.

 

Ne spreglejte