Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2016,
9.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

3

Natisni članek

Banka Slovenije NLB Boštjan Jazbec

Sreda, 6. 7. 2016, 9.27

6 let, 6 mesecev

Kriminalisti preiskujejo guvernerja Boštjana Jazbeca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

3

Boštjan Jazbec, Banka Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ključni poudarki:

  • Kriminalisti izvajajo hišne preiskave v Banki Slovenije, NLB,  ter v svetovalno-revizijskih hišah Ernst & Young in Deloitte.
  • Predmet preiskav je potek 1,5-milijardne sanacije NLB konec leta 2013 in poznejši prenos slabih terjatev na DUTB.
  • Policija preiskuje guvernerja Boštjana Jazbeca, viceguvernerko Meiro Festić, nekdanjo viceguvernerko Stanislavo Zadravec Caprirolo in vodjo projekta sanacije Tomaža Čemažarja.
  • Osumljeni naj bi zlorabili položaj ter državni banki, domnevno NLB, omogočili 257 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.
  • Preiskave je komentiral tudi premier Miro Cerar. Dejal je, da je vlada "pripravljena na vse možne scenarije".

Na Banki Slovenije, NLB ter v svetovalno-revizijskih hišah Ernst & Young in Deloitte potekajo hišne preiskave. Policija preiskuje štiri osebe, po naših informacijah tudi guvernerja Boštjana Jazbeca in člane sveta Banke Slovenije. Po poročanju Financ naj bi bili poleg Jazbeca osumljeni še viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan, nekdanja viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo in Tomaž Čemažar, ki je vodil projekt sanacije. 

Preiskava se nanaša na sanacijo bančnega sistema, izvedeno konec leta 2013. Policija je potrdila, da preiskuje postopke, na podlagi katerih je Banka Slovenije izdala odločbe, katerih končna posledica je bil izbris delničarjev in obvezničarjev bank. Preiskovali pa naj bi tudi poznejši prenos slabih terjatev na DUTB. 

Omenimo, da je bila po sanaciji bančnega sistema in razkritju domnevnih nepravilnosti v tem obdobju ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija, ki med drugim ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih pooblastil za domnevno sporno sanacijo bančnega sistema. 

VZMD februarja 2015 ovadilo člane sveta Banke Slovenije in upravo NLB

"VZMD je ovadbo zoper vse člane sveta Banke Slovenije podalo februarja 2015 zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Nanašala se je na očitke v zvezi z izbrisom podrejenih obveznic NLB," nam je dejal Miha Kunič, odvetnik VZMD (Vseslovensko združenje malih delničarjev). Ovadbo je združenje podalo tudi proti upravi NLB. 

Bankirji redkobesedni

V Banki Slovenije so skopi s pojasnili: "V prostorih Banke Slovenije zoper nekatere zaposlene na Banki Slovenije poteka preiskovalno dejanje v predkazenskem postopku. Zaradi interesa preiskave podrobnejših informacij ne moremo posredovati."

Za komentar smo prosili tudi NLB. Sporočili so nam, da nihče izmed nekdanjih in sedanjih zaposlenih v NLB ni osumljen storitve kaznivega dejanj. "NLB s preiskovalci korektno sodeluje in bo tudi v prihodnje, če bo to potrebno."

Oglasili so se tudi iz družbe Deloitte in potrdili, da so družbo obiskali preiskovalci NPU, same preiskave pa niso želeli komentirati. "Družba Deloitte ni osumljenec v omenjeni zadevi, prav tako nihče od njenih zaposlenih, zato postopka ne komentiramo," so še zapisali. 

Četrt milijarde koristi za NLB?

Policija pa je medtem sporočila, da preiskave v okviru postopka, ki so ga začeli pred dvema letoma in ga usmerja specializirano tožilstvo, potekajo na štirih lokacijah v Ljubljani.

Preiskujejo štiri osebe, ki so osumljene zlorabe položaja. "Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov," so policisti zapisali v sporočilu. 

Kaj natančno preiskujejo? "Iz dozdajšnjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe pravne osebe javnega prava, ki so vodile postopke ugotavljanja domnevno negativnega kapitala v eni od bank in neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke, storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Zaradi takšnega ravnanja je banka pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga."

Iz izjave policije je mogoče sklepati, da se preiskava nanaša le na izbris podrejencev v NLB. Odpis podrejenih obveznosti pri NLB konec leta 2013 je namreč znašal 257 milijonov evrov.

Cerar: Pripravljeni smo na vse

Spomnimo, da je izbris iz leta 2013 že pred sodiščem EU in slovenskim ustavnim sodiščem. Zadnje že dobri dve leti odloča, ali je bila novela Zakona o bančništvu (ZBan-1L), ki jo je konec leta 2013 sprejela vlada Alenke Bratušek, v skladu z ustavo. 

Danes je Bratuškova za Večer dejala: "Sanacija bank je bila nujna. Ali pa bi država bila na kolenih."

Premier Miro Cerar pa je ob robu odprtja novega objekta v Leku za STA dejal, da preiskave ne more komentirati, da pa je vlada "pripravljena na vse možne scenarije".

Ne spreglejte