Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2011,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ustavno sodišče

Torek, 6. 12. 2011, 16.18

8 let

Zakon o poslancih zaenkrat še ne gre v ustavno presojo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Informacija, da naj bi Skupnost občin Slovenije vložila v ustavno presojo določbo o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije, ne drži, je zatrdil predsednik SOS Leo Kremžar.

POP TV je namreč poročala, da naj bi SOS vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakon na ustavno sodišče, pa tudi, da se Franc Pukšič, ki je župan Destrnika in je bil na nedeljskih volitvah izvoljen v državni zbor, ne namerava odreči županski funkciji.

Pukšič zavrnil navedbe, da se ne namerava odreči županski funkciji Pukšič je povedal, da to ne drži in da mu funkcija župana v skladu z zakonom preneha s tem, ko mu državni zbor potrdi mandat poslanca.

Pukšič meni, da je zakon protiustaven Sam res meni, da je zakon protiustaven, saj so ga tudi za župana izvolili ljudje in ni prav, da mu mandat na sredini preneha. Vendar, kot je zatrdil, on osebno oziroma kot župan Destrnika ne namerava zahtevati ustavne presoje zakona. "Če bodo to storili morda občani ali kdo drug, pa se lahko zgodi, da bi obe funkciji obdržal," razmišlja Pukšič.

ZOS: Zahteve ne bomo vložili Občina Destrnik je sicer članica Združenja občin Slovenije (ZOS), vendar Pukšič ni obveščen o tem, da bi ZOS vložil takšno zahtevo na Ustavno sodišče. V združenju pa so pojasnili, da se je njihovo predsedstvo že maja odločilo, da zahteve za ustavno presojo ne bo vložilo. Bodo pa pripravili pobudo za oceno ustavnosti, če jo bo morebiti želel na ustavno sodišče vložiti kdo od tistih županov, ki so bili izvoljeni za poslanca in imajo tako pravni interes, da pobudo vložijo. A za kaj takega bo treba počakati na uradne izide volitev, so še pojasnili.

Kot so še povedali v ZOS, razmišljajo o tem, da bi v tej pobudi bodisi predlagali, da se uveljavitev zakona prestavi do naslednjih lokalnih volitev, saj župani, ko so kandidirali za to mesto, še niso vedeli, da bo kasneje uzakonjena nezdružljivost s poslansko funkcijo. Morda pa bodo spodbijali tudi samo odločbo, ki uzakonja nezdružljivost.

V vsakem primeru pa so pripravili tudi zahtevo za zadržanje, če jo bo kdo od "oškodovanih" županih želel vložiti.

Kremžar: Tak predlog še ni bil niti formalno podan Predsednik SOS Leo Kremžar pa je dejal še, da je seja predsedstva sklicana za 14. december in če bo kdo predlagal razpravo o tem, da bi SOS podala zahtevo za presojo ustavnosti na ustavno sodišče, bodo na seji o tem tudi razpravljali.

Novelo zakona o poslancih, ki je uzakonila nezdružljivost županske in poslanske funkcije, je državni zbor sprejel 17. maja.

Ne spreglejte