SiolNET. Novice Slovenija
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaključki evropskih odposlancev o Sloveniji precej zadržani #video

2,85

termometer

Komisija evropskega parlamenta je zaključila preiskavo v Sloveniji. Sedem evropskih poslancev je tri dni preiskovalo stanje pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji pri nas. Tik preden so evropski poslanci danes popoldan stopili pred medije, so jim petkovi protestniki še zadnjič poskušali predstaviti svoj pogled na stanje v državi, a zdi se, da ne najbolj uspešno. Današnji zaključki odposlancev evropskega hrama demokracije, ki resda še niso dokončno stališče, so bili namreč dokaj zadržani. 

Danes se je zaključila tridnevna misija, med katero so si predstavniki evropskega hrama demokracije poskušali ustvariti celovito sliko o razmerah na sončni strani Alp.

Sestali so se s slovenskimi parlamentarnimi kolegi. Niso pa se srečali s premierjem Janezom Janšo ali ministri njegove vlade, čeprav naj bi bilo njihovo ravnanje razlog za obisk Slovenije. Kot "povsem razumljivo" pa to odsotnost komentira Peter Jančič, ki za evropskim obiskom vidi odtise domačih opozicijskih strank:  

"Doslej niso znani primeri, da bi v podobnih situacijah tovrstne delegacije zasliševale ali se posebej pogovarjale s predsedniki vlad držav EU," je med drugim dejal odgovorni urednik Siola. 

Javne institucije delujejo

Da pa je ravno premier ključni problem Slovenije, so evropskim gostom v zadnjem trenutku poskušali na dušo položiti petkovi protestniki. A očitno neuspešno, saj zaključki misije danes delujejo precej milo. 

"V tem trenutku lahko rečem, da institucije delujejo. Prav tako ne vidim sistematičnega uničevanja demokratičnih institucij, čemur smo lahko priča v drugih državah, ki jih ni treba navajati," je dejala vodja delegacije Sophie in 'T Veld.  

Poleg nefinanciranja STA ter neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev sta evropske poslance najbolj šokirali polarizacija Slovenije in raven javne debate.

"Tudi člani vlade se zapletajo v debato, ki, mislim, ni primerna za civilizirano in demokratično družbo," je še povedala in 'T veldova.

"Dejstvo je, da bi lahko glede na pričakovanja bil zaključek bolj udaren, bil je previden, ne vem pa, kakšen bo zaključek, ki se pričakuje še v pisni obliki. Črno na belem bomo še videli, a danes evropski poslanci nočejo dlje od opozoril, da bi polarizacija družbe in nesramno nizka raven javne debate, še posebej na najvišjih ravneh, nekoč lahko resno škodovali Sloveniji in vsem nam," pa je za Planet TV povedala Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije.

So pa bili zelo burni odzivi slovenskih politikov. Novinar Planet TV Vitomir Petrović jih je zbral v spodnjem videoprispevku:

Janez Janša London Novice Janša razburil šefa Evropskega parlamenta Sassolija Žiga Turk Siol Plus Žiga Turk: Uporniki z izgovorom France Bučar Novice Kako je slovenski narod postavil na noge svojo državo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin