Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
8.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rodnost življenjska doba

Sreda, 9. 7. 2014, 8.56

5 let, 5 mesecev

Zakaj ženske, ki rodijo po 33. letu, živijo dlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ženske, ki rodijo po 33. letu starosti, imajo v povprečju daljšo življenjsko dobo kot tiste, ki zadnjega otroka rodijo pred 30. letom.

Direktor ameriškega raziskovalnega inštituta New England Centenarian Study (NECS) Thomas Perls v svoji raziskavi ugotavlja, da imajo ženske, ki lahko zanosijo in rodijo po 33. letu starosti, še enkrat več možnosti, da dočakajo 95 let ali več, kot ženske, ki so zadnjega otroka rodile pred svojim 30. letom.

Daljša rodnost znak počasnega staranja Perls namreč ugotavlja, da je življenjska doba žensk tesno povezana z njeno rodno dobo. "Naravna sposobnost imeti otroka v zrelejših letih je zelo verjetno znak, da se razmnoževalni sistem stara počasneje, s tem pa tudi preostalo telo," po pisanju medija Forbes pojasnjuje Perls.

Vendar velja opozoriti, da je bil predmet raziskave zadnji, in ne prvi porod. "Indikator je bila starost ob zadnjem, in ne ob prvem porodu," opozarja profesor z medicinske fakultete v Bostonu in dodaja, da njegove raziskave ne smemo razumeti kot spodbudo, naj ženske odlašajo z nosečnostjo.

Še vedno namreč velja, da ima ženska največ možnosti, da zanosi v zgodnjih 20. letih, ki se po 30. letu starosti strmo zmanjšujejo. Glede na statistiko ima namreč ženska pri 30 letih 75 odstotkov možnosti, da zanosi, pri 35 letih 66 odstotkov, pri 40 letih le še 44 odtokov.

Koliko gre raziskavi verjeti? V raziskavo je bilo vključenih 551 družin, katerih družinski člani imajo v povprečju zelo dolgo življenjsko dobo. Med njimi so raziskovalci preverjali 462 žensk, pri katerih so primerjali njihovo starost ob zadnjem porodu in starost ob smrti.

Prav to pa sklep raziskave postavlja pod vprašaj, saj je zajela zgolj ženske iz družin, katerih družinski člani že tako dočakajo višjo starost. Če bi želeli dobiti celovite podatke in posplošiti ugotovitve na vse ženske, bi morali zajeti splošno populacijo.

Na drugi strani ne gre pozabiti, da na življenjsko dobo vplivajo tudi drugi dejavniki. Med drugim sociološki podatki kažejo, da običajno v poznejših letih zanosijo ženske, ki so bolje izobražene in imajo bolj zdrav življenjski slog.

Ne spreglejte