SiolNET. Novice Slovenija
2,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj presežka pridelane domače solate ne bi podarili socialno ogroženim? #video

2,21

termometer

Slovenski kmetje bodo primorani zavreči okoli 200 ton domače solate. A ne bi bilo bolje, da bi presežke podarili socialno ogroženim družinam, namesto da jih pridelovalci zelenjave uničijo? S tem bi obogatili jedilnike več kot sto tisoč družinam. Kmetje s to zamislijo nimajo težav, akcija bi se morala začeti na državni ravni.

Kralji ulice Novice Brezdomci in koronavirus: kako naj doma ostane nekdo, ki nima doma? #video

Deset ton domače solate bi pridelovalec zelenjave, Primož Zupan, če je ne bo prodal, z veseljem podaril. Družbeno odgovorni so tudi v Kmetijski zadrugi Krka, kjer imajo trenutno največ presežka domače solate.

Dodatnih vitaminov bi si na svojih krožnikih želelo skoraj 120 tisoč ljudi, ki jim Rdeči križ redno dostavlja prehranske pakete. "Dobrodelna akcija bi lahko stekla, če bi za isto mizo sedli še z ministrstvom za kmetijstvo in delo: glavni izziv je namreč logistika," je za oddajo Planet 18 pojasnila Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa Slovenije.

Sicer je res, da presežkov zelenjave verjetno ne bi bilo, če bi bili odprti šole, vrtci, restavracije, potrošnja zaradi epidemije pa se ne bi zmanjšala. A tudi naše jedilnike, kot ugotavlja pridelovalec Zupan, je treba prilagoditi sezonski ponudbi. Zdaj je torej čas za domačo solato: upamo, da bodo presežki dosegli tiste, ki bi jo sprejeli z veseljem. Več v prispevku zgoraj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin