Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2020,
10.51

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,64

55

Natisni članek

parlament Državni zbor

Torek, 14. 7. 2020, 10.51

3 leta, 9 mesecev

Zakaj poslanec Möderndorfer v poslanski klopi ne nosi maske? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,64

55

Poslanec Jani Möderndorfer je edini poslanec, ki na današnjem zasedanju državnega zbora v poslanski klopi ne nosi zaščitne maske in s tem tudi krši vladni odlok, ki zapoveduje obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Kakšno sporočilo s tem poslanec pošilja državljanom, ki jih pristojni nenehno opozarjajo na to, da lahko z zaščitnimi maskami bistveno prispevamo k zajezitvi širjenja in preprečevanja bolezni covid-19?

Novice Möderndorferju je prekipelo: Jaz tega več ne bom nosil #video

Spomnimo, da je vlada 24. junija zaradi poslabšanja epidemiološke slike v Sloveniji sprejela odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2, ki zapoveduje ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Med takšne prostore spada tudi državni zbor (DZ). 

Spoštovanje navodil glede zaščitnih ukrepov

Poslanec Jani Möderndorfer (LMŠ) bi moral torej na današnji seji praviloma nositi zaščitno masko, pa te, kot edini poslanec v poslanski klopi, nima. Smo pa opazili, da je svojo masko med govorom iz klopi umaknil tudi poslanec Dušan Verbič (SMC).

Möderndorferja smo vprašali, zakaj maske ne nosi in ali jo bo v prihodnje. Zadeve ni želel komentirati. Na državni zbor pa smo naslovili vprašanje, ali bi mu lahko zaradi neupoštevanja veljavnega vladnega odloka preprečili vstop v DZ.

Kot so nam pojasnili iz DZ, konkretno ravnanje poslanca Möderndorferja težko komentirajo. "Ob tem dodajamo, da v državnem zboru spoštujemo in izvajamo navodila glede zaščitnih ukrepov in si v luči omejevanja koronavirusa prizadevamo za čim bolj varno postopanje pri izvajanju funkcije organa v smislu zaščite zdravja poslancev, zaposlenih, kot tudi do drugih oziroma zunanjih udeležencev seje," so nam še sporočili iz DZ.

Matjaž Han
Novice Han malo pred polnočjo: Predsednik, dajte stvari vzeti malo v svoje roke #video

Že maja napovedal, da maske v parlamentu ne bo nosil

Sicer pa je Möderndorfer na majski seji od predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča (SMC) zahteval, naj ukine uporabo zaščitnih mask v parlamentu, nato pa je masko protestno snel. 

Möderndorfer je še izrazil prepričanje, da je prišel čas, ko mora predsednik DZ sam odločati o zaščitnih ukrepih v parlamentu, ne Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "V končni fazi poslanci sami odločamo, kakšen red bomo vzpostavili v parlamentu, in ne NIJZ. Maske ne bom več nosil," je nekdanjemu strankarskemu kolegu in predsedniku DZ Igorju Zorčiču zabrusil Möderndorfer. Takoj zatem je snel zaščitno masko.

Več o tem v članku Möderndorferju je prekipelo: Jaz tega več ne bom nosil #video.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Kako se je poslanec Marko Bandelli za las izognil vulgarnemu izpadu #video
Ne spreglejte