SiolNET. Novice Slovenija
9,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se je poslanec Marko Bandelli za las izognil vulgarnemu izpadu #video

9,78

termometer

"V državni upravi, v javni upravi, so ljudje nedotakljivi. Mi v privatnem sektorju bi jih poslali že v tri p..., v tri prostore," je med četrtkovo razpravo o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dejal poslanec stranke SAB Marko Bandelli in se za las izognil vulgarnemu izpadu.

Kolegij predsednika DZ je sicer ravno na današnji seji sprejel etični kodeks za poslanke in poslance. Zanj so glasovali v SDS, SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB in DeSUS, proti so bili v SNS, medtem ko so se v Levici vzdržali mnenja.

Predsednik DZ Zorčič (SMC) je prejšnji teden ob predstavitvi kodeksa dejal, da je ta "skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo". Med drugim je tudi danes spomnil, da nobeni od sestav DZ od leta 1993, ko se je prvič pojavila pobuda za kodeks, tega do danes ni uspelo sprejeti.

Po njegovih besedah kodeks, ki so ga predlagali poslanci SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB, DeSUS in narodnih skupnosti, temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost – tudi okoljska ter dostojnost in spoštljivost.

Delovna skupina za pripravo etičnega kodeksa Novice Šest strank s predlogom etičnega kodeksa za poslance

Zorčič je prepričan, da se bo do konca mandata marsikdaj dogajala obravnava teh načel. Učinkovitost kodeksa in tudi to, kaj ta načela prinašajo v praksi, pa bodo po Zorčičevih navedbah na koncu ocenili na podlagi posameznih obravnavanih primerov, poroča STA.

Poslanci imajo o kodeksu različna mnenja

Jože Tanko (SDS) je povedal, da kodeksu ni naklonjen. Meni namreč, da "vse, kar piše v njem, imamo pokrito z zakonom - z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter kazenskim zakonikom. Imamo tudi poslovnik DZ. Če ga uporabljamo, kodeksa ne potrebujemo." Ocenil je, da bo kodeks prinesel poslabšanje pri delu DZ, saj se bo o kršitvah odločalo z zamikom, kljub temu pa je Alenka Jeraj napovedala, da bodo v SDS glasovali za kodeks.

Zmago Jelinčič (SNS) je kodeks označil za neumnost. "Kot kaže, v DZ ne bomo smeli več delati in govoriti, kot želimo. Bistvo poslanca pa je, da pove tisto, kar mu naročijo volivci," je dejal.

Jelinčiču se zdi etični kodeks neumnost. Jelinčiču se zdi etični kodeks neumnost. Foto: STA

Zorčič (SMC) je še dejal, da "če bomo ravnali, kot je zapisano, ne vidim razloga, da kodeksa ne bi sprejeli. Dejstvo je, da se vsake toliko časa v tej hiši pojavi kakšen izpad, zato je prav, da imamo nek vzvod, da se do tega opredelimo".

"Kodeks ne bo prinesel revolucije, tudi ugleda DZ ne bo izboljšal, bo pa kot vsak kodeks nekakšna zaveza k samoomejevanju tistih, ki ga bomo sprejeli," je dejala Maša Kociper iz SAB.

gripa cepljenje bolezen Novice Pred poslanci že predlog obveznega cepljenja

Jožef Horvat (NSi) se je strinjal s tistimi, ki menijo, da ugled DZ ustvarjajo poslanci sami. "In dokler se bomo med sabo zmerjali s kriminalci, lopovi in kradljivci, je razumljivo, da bodo ljudje menili, da smo takšni," je dejal.

Ivan Hršak iz stranke DeSUS pa je bil konkretno kritičen do poslanca Levice Mihe Kordiša, ki s svojimi izjavami pogosto dviguje veliko prahu. "Njegov primer je nekaj, kar se v zgodovini DZ še ni zgodilo. Gre za primer, ki ga bo treba rešiti."

interpelacija Zdravko Počivalšek Novice Interpelacija: Počivalšek ostaja minister

Je pa v bran Kordišu stopil kolega Matej T. Vatovec, prav tako iz stranke Levica. Po njegovem mnenju ugleda DZ ne krni "kakšna robata beseda", ampak to, kar se je na primer zgodilo ob interpelaciji zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ko ga je DZ podprl kljub temu, da je "bil dokazano vpleten v sporne posle", še poroča STA.

Vatovec je stopil v bran Kordišu. Vatovec je stopil v bran Kordišu. Foto: STA

Kaj prinaša etični kodeks?

Kodeks določa, da če nekdo oceni, da se je zgodila kršitev poslanske etike, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o tem odloča kolegij predsednika DZ. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije.

V primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ in razglasitvijo kršitve na naslednji seji DZ, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin