SiolNET. Novice Slovenija
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šest strank s predlogom etičnega kodeksa za poslance

1,58

termometer

Delovna skupina za pripravo etičnega kodeksa |  | Foto: STA
Foto: STA

Poslanci SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB, DeSUS in narodnih skupnosti so podpisali predlog etičnega kodeksa za poslance, ki ga pošiljajo v sprejem kolegiju predsednika DZ. Ta bo o njem odločal prihodnji teden, za sprejem je nujna navadna večina članov. Podpisniki upajo, da bo kodeks zaživel tudi v praksi. Med predlagatelji sicer ni SDS, Levice in SNS.

"Gre za skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ, njegovo integriteto in zaupanje v lastno delo," je ob predstavitvi predloga na novinarski konferenci pojasnil vodja delovne skupine za pripravo etičnega kodeksa, predsednik DZ Igor Zorčič. Spomnil je, da je bilo v Sloveniji že veliko pobud za sprejetje kodeksa za poslance, a se do zdaj niso uresničile, poroča STA.

Tokratni predlog temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost – tudi okoljska ter dostojnost in spoštljivost.

Zorčič je prepričan, da bodo do konca mandata marsikdaj obravnavali ta načela. Učinkovitost kodeksa in tudi to, kaj ta načela prinašajo v praksi, bodo po Zorčičevih navedbah na koncu ocenili na podlagi posameznih obravnavanih primerov, navaja STA.

Kodeks vlagajo ob razgretem ozračju v hramu demokracije

Če nekdo meni, da se je zgodila kršitev kodeksa, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o tem odloča kolegij predsednika DZ. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije. V primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ in razglasitvijo kršitve na naslednji seji DZ.

Poslanci sicer vlagajo predlog etičnega kodeksa prav v času razgretega ozračja v DZ, kar odražajo tudi izjave predstavnikov poslanskih skupin na današnji novinarski konferenci.

Miha Kordiš Novice Kordiša ima dovolj: "Konec je tega, sicer bom poklical policijo" #video

V LMŠ si po besedah poslanke Tine Heferle želijo, da vsebina kodeksa ne bi ostala mrtva črka na papirju, ampak bi se vsi poslanci zavedali svoje odgovornosti. Pozvala je k etičnemu ravnanju na ravni spoštovanja poslovnika DZ, h kolegialnemu vedenju poslancev tudi s tem, da ne bi sklicevali nočnih sej, če to ni zares potrebno, ter da se "politični manevri ne bi zlorabljali v namen, kot smo bili priča pri preiskovalni komisiji glede nabave zaščitne opreme".

Po mnenju poslanca SMC Gregorja Periča je v zadnjih dobrih dveh mesecih DZ na trenutke postal pravi zverinjak. "Motenje sej, razne zlorabe, zlasti glede postopkovnih intervencij, kričanje, skakanje po dvorani, zmerjanje z živalmi ... Vse drugo smo, le ljudje ne," je ugotavljal. Po njegovih besedah morajo temu narediti konec. "Zdi se mi, da nič ni več sveto, zato polagam veliko upov ne le v dokument, ampak tudi v zavedanje, da moramo umiriti retoriko in ravnati ustanovi primerno," je še dejal.

V NSi zaskrbljeni ob vedenju Levice

V NSi so po besedah poslanca Aleksandra Reberška zaskrbljeni nad ravnjo po njihovem mnenju nedopustnega in žaljivega vedenja nekaterih poslancev Levice. V NSi pričakujejo večjo odgovornost in spoštljivost poslancev pri nastopih v DZ. Sicer pa menijo, da so potrebna tudi pravila funkcionarjev o prepovedi alkohola in drog na delovnem mestu.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je dejala, da kodeks ne pomeni nič drugega kot zavezo k samoomejitvi ter spoštovanju etičnih in moralnih načel. Ta so po njenih besedah povzeta v najbolj splošnem načelu, da morajo poslanci delovati tako, da varujejo ugled poslanske funkcije, DZ in Slovenije. Upa, da bo kodeks zaživel v praksi, ob čemer pa ugotavlja, da je z ekscesnimi nastopi lažje priti v medije.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je spomnil na politično razgreto okolje in menil, da je za sprejem kodeksa pravi čas. A če poslanci tega, kar so navedli v kodeksu, ne bodo udejanjili, če ne bodo ravnali etično in ne bodo spoštljivi drug do drugega ter s tem poskušali dvigniti ugleda DZ, bo to po Hanovih besedah ostalo le črka na papirju.

Predstavniki DeSUS na novinarski konferenci niso sodelovali.

Levica meni, da bo kodeks brezzobi tiger

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je v današnji izjavi spomnil, da so že ob pripravi kodeksa izrazili zadržke. Po njegovem mnenju dogajanje v zadnjih nekaj mesecih tako v DZ kot v vladi kaže na to, da bo kodeks brezzobi tiger, ker nima resnih mehanizmov. "Ne moremo pričakovati, da bodo nekateri politiki drugačni zaradi nekaj strani pravil, ki tudi formalno ne bodo zares udarila poslancev tam, kjer bi jih - vsaj nekatere - bolelo," meni Vatovec.

Na očitke nekaterih strank, ki opozarjajo prav na nedostojno obnašanje Levice, pa je odgovoril z ocenami, da nekatere boli to, da včasih "imenujemo stvari z njihovim pravim imenom". Po Vatovčevih ocenah bi lahko kot nedopustna ravnanja ocenili posege v objektivne okoliščine in žaljenje na podlagi razlik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin