SiolNET. Novice Slovenija
8,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred poslanci že predlog obveznega cepljenja

8,39

termometer

gripa cepljenje bolezen | Za pravne osebe, ki bi kršile te določbe – torej javni zdravstveni zavodi, socialnovarstveni zavodi, vrtci, šole in fakultete –  predlagajo globo od 400 do 40 tisoč evrov. | Foto: Reuters
Za pravne osebe, ki bi kršile te določbe – torej javni zdravstveni zavodi, socialnovarstveni zavodi, vrtci, šole in fakultete – predlagajo globo od 400 do 40 tisoč evrov. Foto: Reuters

Skupina poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC) je v DZ vložila predlog novele Zakona o nalezljivih boleznih, v kateri predlagajo, da bi bilo obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, vključno s cepljenjem proti sezonski gripi. Predlagajo tudi, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javnofinancirane vrtce.

Po predlogu zakona, pod katerega se je podpisalo 38 poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC), bi morali zaposleni v javni zdravstveni mreži ali javnih socialnovarstvenih zavodih biti cepljeni proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju in hepatitisu B, sicer ne bi smeli opravljati dela z bolniki. Izjeme bi bile v primeru, če za opustitev cepljenja obstajajo utemeljeni medicinski razlogi, piše STA.

Donald Trump Novice Trump: Cepivo proti novemu koronavirusu je že na zalogi

Prav tako bi morali redno opravljati cepljenje proti sezonski gripi. Stroške cepljenja bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Predlagajo tudi, da bi se zavrnila vključitev necepljenega otroka v javni ali javnofinancirani vrtec, če za opustitev cepljenja ne bi obstajali utemeljeni medicinski razlogi. O teh utemeljenih medicinskih razlogih bi morala obstajati odločba.

Skupina poslancev predlaga tudi, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javnofinancirane vrtce. | Foto: Getty Images Skupina poslancev predlaga tudi, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javnofinancirane vrtce. Foto: Getty Images

Tokio 2020 olimpijske igre Sportal Za OI 2021 pomembno, da se odkrije cepivo

Druga obvezna cepljenja tudi za kandidate za vpis v določene šole in fakultete

Obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju in hepatitisu B bi morali opraviti tudi kandidati za vpis v šole in fakultete, ki usposabljajo in izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialnovarstvenih zavodih. Če tega cepljenja ne bi opravili, pri čemer ne bi imeli odločbe o medicinski utemeljenosti opustitve cepljenja, se ne bi mogli vpisati v šole oz. fakultete, poroča STA.

Za pravne osebe, ki bi kršile te določbe – torej javni zdravstveni zavodi, socialnovarstveni zavodi, vrtci, šole in fakultete – predlagajo globo od 400 do 40 tisoč evrov.

Predlagajo, da DZ novelo obravnava po skrajšanem postopku. Pod predlog novele se je podpisalo 38 poslancev iz koalicijskih SMC, SDS in DeSUS. Iz DeSUS svojega glasu ni prispeval Robert Polnar, še piše STA.

Koronavirus, Covid-19, cepivo Novice Na Kemijskem inštitutu že začeli testiranje cepiva proti koronavirusu Koronavirus Novice ZDA nimajo načrta glede cepiva proti koronavirusu Bojana Beović Novice Bojana Beović: Bojimo se hkratne epidemije covida-19 in gripe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 275
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin