SiolNET. Novice Slovenija
3,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec o komisarju: Primernih je kar nekaj kandidatov, čakajo nas težki dnevi #video

3,81

termometer

Na ugibanja, da je med kandidati za evropskega komisarja, je predsednik SMC Miro Cerar dejal, da se koalicija o tem še ni pogovarjala, predlagal pa ga bo premier Marjan Šarec. Ta je danes povedal, da je še vse odprto, da pa je v Sloveniji kar nekaj primernih kandidatov, zato nas čakajo težki dnevi. 

 

O dogajanju okoli Cerarjevega slovesa z vrha SMC in o imenovanju novega evropskega komisarja bomo govorili tudi v jutrišnji oddaji Argument ob 21.00 na Planetu.

V nekaterih krogih se je predsednik SMC Miro Cerar omenjal tudi kot kandidat za evropskega komisarja, a je danes povedal, da se koalicija o tem še ni pogovarjala, na koncu pa bo predlog oblikoval premier Marjan Šarec. Po Cerarjevih besedah je treba počakati na njegovo odločitev, ugibanja o tem, ali bi lahko sam zasedel to funkcijo, pa so v tem trenutku neprimerna, je dejal. 

Šarec: Odločila bo vlada, do takrat je vse odprto

Premier Šarec je ob robu poslovnega foruma pobude Tri morja povedal, da glede iskanja komisarja ni še nič novega, poroča Večer. Radi bi izbrali enega kandidata. Na koncu bo odločila vlada, do takrat je vse odprto, je izjavil in dodal, da je primernih kandidatov v Sloveniji kar nekaj, zato nas čakajo težki dnevi. 

Volitve v Evropski parlament: LMŠ, Majrjan Šarec Foto: Bojan Puhek

Cerar se ne bo potegoval za nov mandat predsednika SMC

Nekdanji predsednik vlade je sicer včeraj sporočil, da se na jesenskem kongresu ne bo znova potegoval za položaj predsednika SMC. Danes je pojasnil, da je odločitev sprejel po lastnem premisleku, povsem samostojno, predvsem zato, da omogoči, da bo potreben proces prenove stranke potekal čim bolj neobremenjeno. Dodal je, da je to tudi plod premisleka po evropskih volitvah, poroča STA.

Miro Cerar Novice Cerar jeseni odhaja z vrha SMC

"Mislim, da je potrebno, da stranka zadiha z novimi pljuči," je dejal in napovedal, da ji bo kot njen član še naprej stal ob strani in ji tudi v temu procesu, če bo treba, pomagal.

Še naprej bo opravljal delo zunanjega ministra

Cerar, ki je bil eden od ustanoviteljev, pa tudi edini predsednik stranke do zdaj, je zadovoljen, da so imeli v torek na izvršnem odboru, ko so razpravljali o nadaljnji poti in kongresu, zelo konstruktivno razpravo. SMC je po njegovih trditvah enotna, deluje povezano, takšni pa nameravajo tudi ostati. Kot napoveduje, ostaja stranka čvrst člen vladne koalicije in čvrst člen v parlamentarnem delu z njihovo poslansko skupino. Ministri SMC bodo nadaljevali odgovorno delo v vladi, tudi sam bo nadaljeval delo zunanjega ministra, je po poročanju STA zagotovil Cerar.

Cerar naklonjen povezovanju liberalnih strank

Napoved Cerarjevega odhoda pa sovpada s povabilom predsednika vlade in stranke LMŠ Marjana Šarca k povezovanju liberalnih strank iz skupine Alde. Kot je danes komentiral Cerar, bi morale liberalne stranke tesneje sodelovati, seveda na neki partnerski podlagi. "V sedanji vladni koaliciji je kar nekaj liberalnih strank, kakršnokoli tesnejše sodelovanje nas, ki imamo podobne ideološke poglede in cilje, je seveda lahko koristno," je dejal. To sodelovanje pa je stvar pristojnih organov stranke in samega procesa.

Bratušek Šarec Novice Šarec pred naslednjimi volitvami pozval liberalce k sodelovanju

Minister Počivalšek je privrženec združevanja

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki prihaja iz kvote SMC, pravi, da številke govorijo eno, na podlagi teh pa je Cerar tudi sprejel svojo odločitev. "Predsednika podpiram, ker smo v obdobju do zdaj naredili kar nekaj na vseh področjih in verjamem, da bomo znotraj stranke znali poiskati ustrezno rešitev za prihodnost SMC," je dodal.

O morebitnem združevanju z drugimi liberalnimi strankami je Počivalšek povedal, da bodo o tem odločali organi stranke. "Sam sem bil povsod in vedno pristaš združevanja in povezovanja. To najbolj zagovarjam na gospodarskem področju, še posebej pa je to treba storiti na našem razdrobljenem političnem prostoru," pravi.

V SMC so ugotovili, da potrebujejo spremembe

Odločitev Cerarja, da se jeseni umakne z vrha SMC, politični analitik Sebastjan Jeretič komentira z besedami, da je v SMC dozorela odločitev o potrebnih spremembah, če želijo ostati v političnem prostoru, to pa je razumel tudi Miro Cerar.

Ugibanja o tem, da je Cerar kandidat za evropskega komisarja, Jeretič komentira z besedami, da bi v Bruslju to sprejeli pozitivno, saj je bil konec koncev predsednik vlade in zunanji minister, pri nas pa bi bilo v koaliciji nekaj napetosti, zlasti z SD.

Komisar kandidati Novice Po volitvah nova tekma: koga ponujajo Šarcu? #video

Slab rezultat na evropskih volitvah, močnejši doma

Za SMC je na evropskih volitvah glasovalo le 1,62 odstotka oziroma nekaj manj kot osem tisoč volivcev. V stranki nekdanjega premierja so se po volitvah strinjali, da slab rezultat zahteva podrobno analizo, nekatere kadrovske spremembe in temeljito vsebinsko prenovo. 

Po evropskih volitvah je sicer SMC v državnem zboru dobila še enega poslanca. Milan Brglez, v prejšnjem mandatu vidni član SMC in predsednik DZ, je kmalu po lanskih parlamentarnih volitvah prestopil k poslancem SD, letos pa je bil na listi te stranke izvoljen v Evropski parlament. Njegovo mesto v DZ bo zdaj zasedel poslanec SMC Dušan Verbič, s tem pa bo imela SMC v državnem zboru spet deset poslancev in bo izenačena z SD. 

Poleg slabega rezultata je stranka v zadnjem času doživljala kadrovske odhode, v zadnjih mesecih jo je zapustilo kar nekaj vidnih članov, zadnji med njimi je bil nekdanji minister za okolje Jure Leben

Kaj o političnem dogajanju meni nekdanji politik Pavel Gantar:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin