Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2019,
9.45

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

54

Natisni članek

sodelovanje Alde LMŠ Marjan Šarec

Ponedeljek, 3. 6. 2019, 9.45

4 leta, 10 mesecev

Šarec pred naslednjimi volitvami pozval liberalce k sodelovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

54

Intervju: Marjan Šarec | "Nekateri menite, da smo zanič, drugi nas hvalite, tretji pa pravite, da je nekaj stvari dobrih in nekaj slabih," je na Facebooku zapisal premier Marjan Šarec. | Foto Bojan Puhek

"Nekateri menite, da smo zanič, drugi nas hvalite, tretji pa pravite, da je nekaj stvari dobrih in nekaj slabih," je na Facebooku zapisal premier Marjan Šarec.

Foto: Bojan Puhek

Danes mineva leto dni od zadnjih parlamentarnih volitev, po katerih je v državnem zboru manjšinsko vlado s podporo Levice oblikoval prvak LMŠ Marjan Šarec. Ta se je v objavi na družbenem omrežju Facebook danes dotaknil dela vlade in samostojnega nastopa LMŠ na evropskih volitvah, ob tem pa pozval tudi k povezovanju liberalnih strank iz skupine Alde, ki je po njegovi oceni garant pred pretirano razdrobljenostjo liberalnega tabora na naslednjih državnozborskih volitvah.

"Mineva leto dni od parlamentarnih volitev. Nismo zmagali, vendar smo 13. septembra po treh mesecih napornih pogajanj sestavili manjšinsko vlado. Začelo se je z zelo nizko podporo v merjenjih javnega mnenja, potem se je podpora zvišala in ogromno črnila je bilo prelitega na to temo," je na Facebooku zapisal predsednik vlade Marjan Šarec.

Klemen Grošelj
Novice Marta Kos ni Šarčeva izbranka

"Odločitev o samostojni listi je bila pravilna"

Kot je poudaril, sam ne želi ocenjevati dela vlade, saj ocene prepušča analitikom, komentatorjem in državljanom. "Nekateri menite, da smo zanič, drugi nas hvalite, tretji pa pravite, da je nekaj stvari dobrih in nekaj slabih. To je tudi pričakovano in običajno, saj živimo v demokraciji," je poudaril Šarec.

"Zdaj ko se je dogajanje umirilo, lahko potrdim, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna," je uspeh LMŠ, ki je na volitvah v Evropski parlament osvojila dva mandata, sporočil prvak LMŠ in predsednik vlade Marjan Šarec. | Foto: Bojan Puhek "Zdaj ko se je dogajanje umirilo, lahko potrdim, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna," je uspeh LMŠ, ki je na volitvah v Evropski parlament osvojila dva mandata, sporočil prvak LMŠ in predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: Bojan Puhek

V nadaljevanju zapisa je dejal, da od volitev v Evropski parlament mineva teden dni: "Zdaj ko se je dogajanje umirilo, lahko potrdim, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna. Dobili smo dva evropska poslanca in nihče drug si ne more pripisovati zaslug, kar se na skupnih listah rado zgodi. Naj se sliši še tako sebično, a za nas je pomembno, da smo preverili, koliko zaupanja uživamo med ljudmi, zlasti zaradi vseh možnih špekulacij in ugibanj ter pametovanj."

Adria Airways
Novice Nemci zagrozili Šarcu: Pomagajte nam ali pa zapremo Adrio #video

Šarec pozval k povezovanju liberalnih strank iz skupine Alde

Ob tem je sporočil, da je imela skupina liberalcev (Alde) prej enega poslanca iz Slovenije, zdaj pa ima dva: "Lahko špekuliramo o več poslancih v primeru skupne liste, vendar se odstotki ne seštevajo kar avtomatično. Ne nazadnje so se imeli možnost združiti tudi SMC, SAB in DeSUS in bi po tej logiki dobili vsaj enega poslanca. A se niso, kar pomeni, da ni tako enostavno."

Kot je poudaril, bo povezovanja strank skupine Alde pred naslednjimi državnozborskimi volitvami nujno, če se stranke želijo izogniti pretirani razdrobljenosti. "Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah," je še dodal Šarec.

Čeprav mu je katera od strank zavrnitev sodelovanja na evropskih volitvah morda zamerila, pa ideja o povezovanju strank Alde ni potihnila, o tem naj bi že potekali neformalni pogovori. Za kakšno obliko povezovanja gre, morda za združitev strank ali potencialno skupno listo na prihodnjih volitvah, še ni jasno.

Pri Bratuškovi Šarcu ne verjamejo

Na vprašanje, kako vidijo poziv Šarca po tistem, ko je LMŠ zavrnila idejo o skupnem nastopu liberalnega trojčka SAB, SMC in LMŠ na evropskih volitvah, v stranki Alenke Bratušek odgovarjajo, da Šarcu ne verjamejo, da s svojim zapisom misli resno. "Pred dobrim mesecem nas je povabil na sestanek o sodelovanju strank Alde na evropskih volitvah zato, da nam je povedal, da sodelovanja ne bo," so zapisali.

SMC pozdravlja poziv predsednika LMŠ

Nekoliko bolj spravljivi so bili v SMC, ki jo vodi Miro Cerar. "Stranka SMC je vedno delovala povezovalno, zato lahko tak zapis oz. poziv samo pozdravimo. Sodelovanje liberalnih strank se nam zdi pomembno za dobro delovanje vlade in nadaljnji razvoj Slovenije," so zapisali.

"Če imamo v koaliciji štiri stranke, ki sodijo v evropsko družino Alde, je logično pričakovanje, da bo sodelovanje med nami tesnejše kot doslej," je dejal generalni sekretar SMC Andrej Klemenc.

Erjavec: Povezovanje strank zelo realno, vodilno vlogo mora imeti LMŠ

Povezovanje strank, zlasti na levosredinskem polu, pa je po mnenju prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca zelo realno, a mora imeti tu vodilno vlogo LMŠ. Erjavec je prepričan, da je prav, da se razprava o tem opravi.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Erjavec je v izjavi ob prvi obletnici volitev v DZ poudaril, da ga današnje sporočilo premierja Šarca o povezovanju strank skupine Alde ni presenetilo. "Lahko ugotovim, da se uresničuje tisto, kar sem pred evropskimi volitvami napovedoval, da bo političen prostor zelo dinamičen, ne samo zaradi interpelacije, ki sem jo doživel, ampak tudi zaradi teh trendov, ki gredo v smeri večjega povezovanja strank," je dejal.

Ideja, vredna bolj poglobljenega razmisleka

Dodal je, da težko napoveduje, kaj se lahko zgodi, kar zadeva stranko DeSUS, je to stvar organov stranke. O tem bi morali najprej razpravljati vodstvo stranke, izvršni odbor, svet stranke, verjetno bi morali imeti tudi izredni kongres, je pojasnil. "Napovedati, kaj se bo zgodilo, je še prezgodaj, mislim pa, da je ideja vredna bolj poglobljenega razmisleka," je ponovil.

Šarec in Erjavec sta se o sodelovanju pogovarjala že pred evropskimi volitvami

Predsednik DeSUS je pojasnil, da sta se s premierjem Šarcem o sodelovanju pogovarjala tudi pred evropskimi volitvami, "ampak smo takrat ugotovili, da nas je čas prehitel, da ni bilo zadosti časa tudi za določene operativne tehnične zadeve, ne nazadnje so tu tudi organi stranke, ki o tem odločajo", je dodal.

volitve
Novice Še ena grenka zmaga SDS. Zvezda Tanja Fajon in začetek konca SMC. #analiza

"Je pa lahko to sodelovanje tudi mehkejše v tem smislu, da skupaj sodelujemo samo v poslanski skupini ali pa da sodelujemo, ko gre za določene odločitve," je dejal Erjavec in pri tem izpostavil vprašanja, povezana z upokojenci. "Jaz bi zelo rad bolj tesno sodelovanje, ko gre za vprašanja, povezana z upokojenci, na primer demografski sklad. Veste, da se ta zakon pripravlja, in tu bi želel tesnejše zavezništvo s strankami v koaliciji," je še poudaril.

Dotaknil se je tudi morebitnega komisarskega položaja in dejal, da o tem odloča predsednik vlade. "Tega ne morem komentirati, to je treba vprašati njega," je dejal in poudaril, da bo stranka DeSUS podprla vsak predlog za komisarja, ki ga bo predstavil Šarec.

Kako ocenjujete delo vlade Marjana Šarca?

  • Zelo pozitivno
    11,33 %
    246 glasov
  • Pozitivno
    34,07 %
    740 glasov
  • Srednje
    7,83 %
    170 glasov
  • Negativno
    10,45 %
    227 glasov
  • Zelo negativno
    34,53 %
    750 glasov
  • Ne vem
    1,80 %
    39 glasov
Oddanih 2172 glasov

SDS: Stanje je slabo na več področjih

V SDS eno leto po volitvah v državni zbor opozarjajo, da se vlada Marjana Šarca slabo spopada z notranjimi in zunanjimi izzivi. Prepričani so, da je to krivo za kolaps v zdravstvenem sistemu, po njihovih besedah je prišlo tudi do izgubljanja zaupanja v sodstvo ter slabega stanja na področju ilegalnih migracij.
 

Levica: zadovoljni, a vlado opozarja na obljube

Levica je ob prvi obletnici zadnjih volitev v DZ zadovoljna, da so dosegli prve korake, ki so jih želeli, in sicer dvig minimalne plače ter ohranitev višine socialnih transferjev. To sta bili ključni točki za nadaljevanje sodelovanja v vlado. Slednje bo uspešno, če bo vlada držala obljube, opozarja vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.
Ne spreglejte