Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2021,
14.53

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

10

Natisni članek

požar Mozirska koča na Golteh

Četrtek, 25. 2. 2021, 14.53

3 leta, 1 mesec

Mozirska koča na Golteh je pogorela do tal

V Mozirju pretreseni: Še vedno ne morem verjeti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

10

Mozirska koča | Požar je sinoči povsem uničil Mozirsko kočo na Golteh. | Foto Planinska zveza Slovenije

Požar je sinoči povsem uničil Mozirsko kočo na Golteh.

Foto: Planinska zveza Slovenije

Včeraj zvečer je pogorela že tretja planinska koča z območja Policijske uprave Celje v zadnjih treh letih. Kaj je povzročilo požar, ki je povsem uničil priljubljeno Mozirsko kočo, nedaleč od smučišča Golte, še ni znano, so pa pogorišče danes obiskali kriminalisti, predstavniki Planinske zveze Slovenije in matičnega planinskega društva. "Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu," je bil šokiran in zaskrbljen predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik.

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, je Mozirska koča, ki je bila leta 2011 temeljito obnovljena (mozirski planinci so prenovili  notranjost, izvedli energetsko sanacijo, predlani so uredili še leseno fasado), povsem uničena.

Boštjan Goličnik gasilci Mozirska koča | Foto: Planinska zveza Slovenije Foto: Planinska zveza Slovenije

Gasilci požar krotili dve uri

Pri gašenju požara je sodelovalo 88 gasilcev iz šestih gasilskih društev. "Zaradi poledenele ceste in strmega pobočja okoli stavbe je bilo gašenje oteženo," je povedal vodja intervencije Stane Weiss. "Ko smo  prispeli na območje, je bilo videti, da je požar že močno zajel kočo. Tako da je bilo samo reševanje koče nemogoče, predvsem smo želeli omejiti požar. Sam požar smo gasili dve uri. Tukaj ostajamo toliko časa, dokler se bo na pogorišču še kadilo," je napovedal.

"Za nas je škoda ogromna, čeprav je bila koča zavarovana," pravi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik. | Foto: Planinska zveza Slovenije "Za nas je škoda ogromna, čeprav je bila koča zavarovana," pravi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik. Foto: Planinska zveza Slovenije

"Čeprav je bila koča zavarovana, je škoda za nas ogromna"

Med prvimi, ki so prispeli na mesto požara, je bil tudi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je bil nad videnim pretresen.

"Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila za nas zelo pomembna. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni.

Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Prehitro je, da bi lahko karkoli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi. Za nas je škoda ogromna, čeprav je bila koča zavarovana. Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič in vem, da bo tudi v tretje tukaj nekje stala nova koča," je skušal ohraniti optimizem.

Mozirska koča | Foto: PU Celje Foto: PU Celje

Najemnica objekta Alenka Vetrih, ki je kočo redno obiskovala in urejala, čeprav je bila zaradi pandemije trenutno zaprta, je bila v koči nazadnje v torek in takrat ni opazila nobenih posebnosti. 

Že tretja koča v Savinjskih Alpah žrtev požara

To je že tretja planinska koča na območju Policijske uprave Celje in Savinjskih Alp, ki jo je ogenj v celoti uničil. Kriminalisti so že na pogorišču, ogled bodo začeli takoj, ko bo z vidika varnosti to izvedljivo. 

Gradnja Frischaufovega doma na Okrešlju, ki je zaradi napake na električni napeljavi pogorel novembra 2019, že poteka.  | Foto: Ana Kovač Gradnja Frischaufovega doma na Okrešlju, ki je zaradi napake na električni napeljavi pogorel novembra 2019, že poteka. Foto: Ana Kovač

Oktobra 2017 je zaradi napake poljske planinke, ki je v zimski sobi po pomoti želela pogreti petrolej (mislila je, da je v plastenki voda), pogorel Kocbekov dom na Korošici, novembra 2019 pa je ogenj povsem razdejal Frischaufov dom na Okrešlju. 

Preiskava je pokazala, da je do požara prišlo zaradi napake na električni napeljavi. Obe koči spadata pod okrilje Planinskega društva Celje Matica.

Gradnja nove koče na Okrešlju že poteka, z gradnjo koče na Korošici pa bodo zaradi velikega finančnega zalogaja še nekoliko počakali.

Kocbekov dom na Korošici je pogorel oktobra 2017. | Foto: Ana Kovač Kocbekov dom na Korošici je pogorel oktobra 2017. Foto: Ana Kovač

Pogorišče si je ogledal tudi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu, ki je napovedal sestanek vodstva PZS in društva, kjer se bodo dogovorili o nadaljnjih korakih.

Poudaril je še, da se v PZS dobro zavedajo problemov s požarno varnostjo, zato so lani z Zavarovalnico Triglav 11. sezono vseslovenske akcije Očistimo naše gore posvetili ravno temu področju. V ta namen so med 52 planinskih koč po Sloveniji, ki so se prijavile na razpis, razdelili 152 protipožarnih ampul.

požarna ampula zavarovalnica Triglav
Sportal Preveč planinskih koč je že zgorelo, to bi lahko rešilo težavo #video

Na PZS planince prosijo, da se v prihodnjih dneh zaradi preiskave požara in zavarovanega območja ne gibljejo v okolici koče.

Preberite še:

Novice Požar zajel Mozirsko kočo na Golteh #foto #video

 

Ne spreglejte