SiolNET. Novice Slovenija
4,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar zajel Mozirsko kočo na Golteh #foto #video

4,42

termometer

V bližini smučišča na Golteh je popolnoma pogorela Mozirska koča. Obsežen požar, ki je bil viden iz doline, je izbruhnil okoli 19.30. Ker objekt stoji na 1.356 metrih nadmorske višine, je v zimskih razmerah težko dostopen, gašenje pa je bilo skoraj nemogoče. Zakaj je zagorelo, še ni znano.

Avtor posnetka: Nik Napotnik


Kot je za STA povedal gasilec PGD Mozirje Stane Vajs, gasilci koče niso mogli rešiti, saj je pogorela do temeljev. Kot je dejal, vzrok požara ni znan, koča pa je bila pred požarom zaprta.

Obsežen požar, ki je bil viden iz doline, je izbruhnil ob 19.27. Pri gašenju je sodelovalo 84 gasilcev iz PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Mozirska koča na Golteh, ki je bila pred leti temeljito obnovljena, je danes ob 19.27 zagorela🔥. Vzrok nesreče še ni znan.

Objavil/a Planinska zveza Slovenije dne Sreda, 24. februar 2021
Sportal Mozirska koča na Golteh (1356 m)

Stoji na južnem pobočju Boskovca

Pred leti je bila Mozirska koča tudi ena izmed kandidatk za naj planinsko kočo. V okviru projekta smo njeno zgodovino predstavili tudi na Siol.net. Koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je okupator požgal 5. avgusta 1942.

Požar je viden tudi iz doline. Požar je viden tudi iz doline. Foto: STA Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru julija 1950 pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra 1951. V bližini koče je PD Celje zgradilo in 29. novembra 1953 odprlo prostorno depandanso Smučarski dom. Leta 1954 so do koče potegnili električni daljnovod. Leta 1973 je PD Celje kočo prodalo Izletniku Celje, depandanso pa je preuredilo za potrebe postaje GRS v Celju. Leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo in posodobilo; odprtje obnovljene koče je bilo ob 90-letnici Mozirske koče, 6. septembra 1986. Koča je bila leta 2011 temeljito obnovljena. Takrat so jo v celoti izolirali in nadeli macesnovo pročelje.

Mozirska koča na Golteh je tretja planinska koča, ki je na območju Zgornje Savinjske doline zagorela v zadnjih letih. Leta 2019 je zgorel Frischaufov dom na Okrešlju, tega že obnavljajo, leta 2017 pa Kocbekov dom na Korošici.

ogenj, požar Novice Požar popolnoma uničil stanovanjsko hišo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin