Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
9. 4. 2015,
13.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Novo mesto občina gospodarstvo analiza

Četrtek, 9. 4. 2015, 13.37

7 let, 12 mesecev

Zakaj imajo prebivalci Novega mesta več denarja kot večina drugih Slovencev

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novo mesto nima le bogate zgodovine, ampak je tudi gospodarsko zelo živo območje: podjetja imajo visoke prihodke in pomembno prispevajo k rasti BDP, povprečna plača pa je nad državnim povprečjem.

Novo mesto, ki v teh dneh praznuje 650-letnico obstoja, ni le mesto z dolgo in bogato zgodovino, ampak tudi glavno mesto in gospodarsko središče Dolenjske, ki je del statistične regije Jugovzhodna Slovenija.

Ta regija je imela leta 2013 bruto domači proizvod (BDP) v višini 95 odstotkov slovenskega BDP, kar je tretji najvišji BDP med 12 statističnimi regijami v Sloveniji. Tako zaostaja le za Osrednjeslovensko regijo s 141,6 odstotka in Obalno-kraško z 98,2 odstotka slovenskega BDP. K temu največ prispeva največja občina v statistični regiji, ki je poleg žlahtne kapljice znana tudi po uspešnih podjetjih.

Novo mesto je imelo leta 2013 najvišji prihodek na podjetje med mestnimi občinami in je bilo tretje med vsemi občinami glede na investicije v osnovna sredstva. Rezultat uspešnega podjetništva se kaže tudi v visoki povprečni plači. Precej prostora za izboljšave ima Novo mesto na področju turizma, nadpovprečno hitro pa zmanjšuje registrirano stopnjo brezposelnosti. Med mestnimi občinami je Novo mesto občina z najvišjim povprečjem diplomantov s terciarno izobrazbo.

Najboljša novomeška podjetja opazno poganjajo rast slovenskega BDP Slovenija je imela leta 2014 2,6-odstotno gospodarsko rast. Ta se je razcvetela predvsem zaradi investicij prek evropskih sredstev in povečanega izvoza slovenskih podjetij.

V primerjavi z letom 2013 se je izvoz najbolj povečal v skupini proizvodov osebni avtomobili, ta skupina pa je tudi največ prispevala k skupni rasti izvoza. Glede na lestvico slovenskih izvoznikov za leto 2014, objavljeno v časopisu Delo, so med 15 največjimi izvozniki trije, ki delujejo v Novem mestu.

Največja izvoznica je Krka, na četrtem mestu najdemo Revoz in na 12. mestu podjetje Adria Mobil. Leta 2014 so slovenska podjetja na tuje trge izvozila za 23,05 milijarde evrov, od tega Krka za 1,11 milijarde evrov. Omenjena tri podjetja iz Novega mesta so prispevala 9,4 odstotka celotnega slovenskega izvoza.

Novo mesto leta 2013 z najvišjim prihodkom na podjetje med mestnimi občinami Novomeška občina je bila leta 2013 po številu podjetij na občino v Sloveniji na osmem mestu. Tega leta je bilo v Novem mestu registriranih 2.885 podjetij. Največ podjetij so imele mestne občine Ljubljana (37.796), Maribor (10.683) in Koper (5.965).

Glede na skupne prihodke podjetij v letu 2013 se je Novo mesto s 3,31 milijarde evrov uvrstilo na četrto mesto. Največ, 35,05 milijarde evrov prihodkov, so ustvarila podjetja v Ljubljani, s 5,17 milijarde evrov prihodkov jim sledijo podjetja v Mariboru in s 3,58 milijarde evrov podjetja v Kopru.

Tako je imelo Novo mesto med 11 mestnimi občinami leta 2013 najvišji prihodek na podjetje: 1,15 milijona evrov. Med vsemi občinami se je sicer najbolje izkazala občina Nazarje z 1,87 milijona evrov prihodka na podjetje.

Na tretje mesto med vsemi občinami v letu 2013 se Novo mesto uvršča po višini investicij v osnovna sredstva. Največ, 1,34 milijarde evrov, je investirala Ljubljana, Šoštanj je investiral 0,51 milijarde evrov, Novo mesto pa 0,3 milijarde evrov.

Povprečna neto plača v vrhu med slovenskimi občinami Povprečna neto mesečna plača za leto 2014 je bila v Novem mestu 1.146 evrov in je tako druga najvišja v Sloveniji, kjer je bilo lansko povprečje 1.005 evrov neto. Izmed vseh občin je bila povprečna plača v Novem mestu nižja le od občine Cerklje na Gorenjskem, kjer imajo 1.393 evrov neto povprečne plače na mesec. Tretje najvišja povprečna neto plača je bila 1.131 evrov v Mestni občini Ljubljana. Najnižjo povprečno neto plačo leta 2014 so imeli v občini Osilnica: 695 evrov.

Turizem v Novem mestu šepa Turistični kazalniki Novega mesta za letošnji januar glede na isti mesec prejšnjega leta kažejo podpovprečne rezultate. Število turističnih prihodov se je povečalo za 6,5 odstotka, kar je 2,1 odstotne točke manj od turističnih prihodov na ravni Slovenije. Število prenočitev v Sloveniji se je v enakem obdobju povečalo za 6,2 odstotka, medtem ko se je število prenočitev v Novem mestu zmanjšalo za 8,5 odstotka.

Registrirana stopnja brezposelnosti se zmanjšuje hitreje od državnega povprečja Registrirana stopnja brezposelnosti se je januarja letos glede na leto prej v Novem mestu znižala nadpovprečno hitro. Na ravni Slovenije se je registrirana stopnja brezposelnosti januarja znižala za 0,7 odstotka, v Novem mestu za 1,8 odstotka. To je največje znižanje registrirane stopnje brezposelnosti v primerjavi s preostalimi mestnimi občinami v Sloveniji.

Mestna občina z največ diplomanti Z 11,37 diplomanta (terciarna izobrazba) na tisoč prebivalcev je Novo mesto bolj izobraženo od povprečja v Sloveniji, ki je 9,11 diplomanta (terciarna izobrazba) na tisoč prebivalcev. Tako je Novo mesto najvišje med mestnimi občinami pred Slovenj Gradcem z 11,22 in Velenjem z 9,4 diplomanta (terciarna izobrazba) na tisoč prebivalcev.

Ne spreglejte