Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
9.39

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

gore Letalska policijska enota Storžič Kranj policija

Četrtek, 3. 8. 2023, 9.39

9 mesecev, 1 teden

Zahtevno reševanje na Storžiču: slovenski planinec zdrsnil in se hudo poškodoval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
Gorski reševalci | Gorski reševalci so poškodovanega planinca oskrbeli na strmem terenu.  | Foto Gorska reševalna zveza Slovenije

Gorski reševalci so poškodovanega planinca oskrbeli na strmem terenu.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Letalska policijska enota je v sredo popoldne z dežurno ekipo za reševanje Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) posredovala na območju Storžiča, kjer se je hudo poškodoval slovenski pohodnik, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Reševanje jim je oteževala gosta megla. 

V zadnjih nekaj dneh se je na območju Storžiča zgodilo več nesreč. Gorski reševalci so nazadnje posredovali v sredo popoldne, ko je na vrhu zahodnega grebena Storžiča slovenski pohodnik zdrsnil s poti in padel ter se pri tem hudo poškodoval. Reševanje je bilo zahtevno, saj je bil kraj nesreče v oblakih in zato reševanje s helikopterjem ni bilo mogoče. 

Policijska posadka je tako v treh poletih do višine 1.600 metrov pripeljala več gorskih reševalcev in njihovo opremo, od tam pa so reševalci pot do ponesrečenca nadaljevali peš in ga do zgodnjega večera po zahtevnem terenu prenesli pod meglo, kjer je bil nato dvignjen v helikopter in prepeljan v UKC Ljubljana. Po opravljenem prevozu ponesrečenca se je policijski helikopter na območje Storžiča vrnil še po gorske reševalce. 

En napačen korak lahko vodi v tragedijo 

Na kranjski policijski postaji opozarjajo, da kljub poletnemu obdobju in razmišljanju mnogih, da je v gorah varno že zato, ker je poletje, moramo biti previdni. V gorah lahko namreč že en napačen korak ali en napačen gib vodi v tragedijo. 

"Letošnje poletje nas spremljajo mnoge nevihte in zelo nestanovitno vreme. Zato so poti pogosto mokre in spolzke, posledica pa padci, zdrsi in telesne poškodbe. Do padcev in zdrsov prihaja tudi v suhem vremenu, med vzroki izstopajo še odlomi in padanje skal, onemoglost in bolezenska stanja ter nepoznavanje gorskih območij," so zapisali na policiji. Pohodnike zato naprošajo, naj bodo previdni in odgovorni ter ob obisku gora primerno opremljeni. 

Švica, Alpe
Novice V samo treh dneh v švicarskih Alpah umrlo šest ljudi

 

Ne spreglejte