Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
17.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci Hrvaška

Petek, 20. 11. 2015, 17.11

7 let, 12 mesecev

Zagreb z novo diplomatsko noto Ljubljani zaradi žice ob meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaško zunanje ministrstvo je Sloveniji poslalo novo diplomatsko noto, v kateri znova protestira zaradi "nadaljevanja protipravne postavitve bodeče žice na hrvaškem državnem ozemlju" ob reki Sotli.

Slovenija je postavila bodečo žico na območju reke Sotle v hrvaški katastrski občini Dubravica, so sporočili na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Občina Dubravica leži ob reki Sotli, ki meji na območje med Dobovo in Bizeljskim.

Slovenija mora umakniti žico Na sedežu hrvaške diplomacije trdijo, da je Slovenija popolnoma neprepričljivo odgovorila na hrvaško diplomatsko noto iz 12. novembra. "Slovenija se je povsem izognila odgovoru na dejstvo, da je tudi na podlagi slovenske uradne evidence bodeča žica postavljena na določenih območjih Republike Hrvaške," so zapisali. Slovenijo so danes znova pozvali, naj umakne postavljeno bodečo žico s hrvaškega državnega ozemlja.

Slovenija naj spoštuje meje med nekdanjimi republikami Dodali so, da naj Slovenija, če ima za to potrebo, postavlja bodečo žico na svojem državnem ozemlju in da naj ob tem spoštuje nekdanjo mejo med republikami, ki je v trenutku osamosvojitve postala mednarodna meja med državama, kot je to zapisano tudi v slovenski temeljni ustavni listini iz 25. junija 1991.

Prva protestna nota je iz Zagreva prišla že prejšnji teden Hrvaška je že prejšnji teden z diplomatsko noto opozorila Slovenijo, da je postavila bodečo žico na dve sporni točki ob mejnih prehodih Harmica (Rigonce) in Bregana (Obrežje). Takrat je tudi pozvala Slovenijo, naj čim prej umakne ograjo s spornih točk.

Slovensko zunanje ministrstvo je v odzivu na protestno noto 12. novembra zavrnilo navedbe Zagreba, da del bodeče žice poteka po hrvaškem ozemlju. Ob tem so poudarili, da je namen začasnih ukrepov uravnavati migracijske tokove in ne demarkacija meje ter da ne gre za prejudiciranje meje med državama. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je ob tem dejal, da Slovenija ne bo umaknila ograje, saj za to ni argumentov. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v četrtek dejal, da gre pri slovenskem postavljanju žice za provokacijo, na katero Hrvaška ne bo nasedla.

Ne spreglejte